Hienotunteisuus ja monisuhteisuus

 Minua pyydettiin kirjoittamaan hienotunteisuudesta muissa kun täysin monosuhteissa. Tiedät, kuka olet, ja kiitos aiheideasta! 🧡

Mistä siis puhutaan, kun puhutaan hienotunteisuudesta? Itse ymmärsin tämän aihe-ehdotuksen niin, että kyse on siitä, miten muut kumppanit, suhteet tai säädöt tulevat esiin puheen tai vaikka tuoksujen ja esineiden kautta. 

Tämä on aina sopimus kahden osapuolen välillä. Sopimuksia on monenlaisia ja nyt vähän etsiskelen sitä, mitä on kohtuullista pyytää tai vaatia. 

Kuvassa tummanpunainen ruusu.
Kuva Melk Hagelslag Pixabaystä.


Käytän tosi usein päivityksissäni ilmaisua "hälytyskellojen kannattaa soida" tai muuta vastaavaa. Sillä tarkoitan sitä, että on hyvä ottaa hetki ja pohtia, onko tilanne itselle ok, mikä siinä mahdollisesti hiertää ja miten haluaisi asioiden olevan. Suhteita ja ihmisiä on monenlaisia ja toiselle toimii jotkut asiat ja toiselle ei. Tässä siis pari erilaista skenaariota ja milloin niitä hälytyskelloja kannattaa kuunnella. 

Älä kysy, älä kerro

Yksi ääripää on se, että haluaa rajata kaiken tiedon toisen muista suhteista elämänsä ulkopuolelle. Tämä järjestely voi olla käytössä esimerkiksi silloin, jos suhteessa on ok satunnaisesti harrastaa seksiä muiden kanssa eli ollaan jonkinlaisessa avoimessa suhteessa, ei polyamorisessa. 

Tämä järjestely saattaa olla myös mahdollinen silloin, jos toinen osapuoli suhteesta on poly ja toinen monogaminen. Minulla ei ole kokemusta tällaisesta suhteesta, mutta olen ymmärtänyt, että mono-poly-suhteissa on omat haasteensa, sillä harva monogaminen ihminen on iloinen siitä, että heidän kumppaninsa ei ole monogaminen. Jos sinulla on kokemuksia tällaisesta, kerro kommenteissa!

Minulla hälytyskellot soi, jos polyamoristen ihmisten välisessä suhteessa ollaan jyrkästi sitä mieltä, ettei haluta mitään tietoa tai muistutusta, että toisella on muita kumppaneita tai vaikka yhden yön juttuja. Silloin se käytännössä tarkoittaa, että larpataan monogamista suhdetta, vaikka molemmilla olisi muutakin elämää. Minua alkaisi epäilyttää, että onko toinen nyt oikeasti sinut polyamorisen elämäntavan kanssa, tai pystyykö hän käsittelemään mustasukkaisuuden tunteita. 

Vaikka haluaisikin minimoida muista kumppaneista puhumisen tai heistä tiedon saamisen, alkuun on pystyttävä puhumaan rajoistaan ja toiveistaan. Mielellään myös asiallisesti ja rakentavasti, eikä esim. syyllistäen tai niskoja nakellen. 😊

Kerro kaikki!

Toinen ääripää on sitten se, että halutaan tietää todella paljon. Tässä päädyssä olennaista on muistaa muiden ihmisten kunnioittaminen eli että ihan kaikkea ei ole kohteliasta kertoa siitä kolmannesta henkilöstä. Eli vaikka kumppani F vaatisi, että henkilön H pitää kertoa kaikki intiimitkin yksityiskohdat toisesta kumppanista U, se ei ole reilua U:ta ja hänen yksityisyyttään kohtaan. 

Uteliaisuus voi olla positiivista ja se voi kummuta halusta jakaa toisen ilo. Se on tosi hienoa. Uteliaisuus voi myös kummuta epävarmuudesta, jolloin informaation kerääminen on tapa yrittää kontrolloida tilannetta. Minun hälytyskelloni kilkattaisivat, jos useampi näistä asioista toteutuisi:

  • Toinen utelee intiimejä yksityiskohtia, jotka loukkaavat muiden yksityisyyttä senkin jälkeen, kun olen huomauttanut, että tuollaista intiimiä asiaa ei ole eettistä kertoa
  • Toinen on kysymyksissään kärkäs ja vaikuttaa ärtyneeltä, tuli vastaukseksi mitä tahansa
  • Toinen vaikuttaa vertailevan, mitä tein jonkun muun kanssa treffeillä siihen, mitä minä ja hän teemme yhdessä
  • Toinen vaatii kertomaan sen sijaan, että kysyisi kohteliaasti
  • Kun olen kertonut jotain, toinen alkaa kertoa heti omista muista kuvioistaan ikään kuin kompensoiden ja vertaillen

Tällainen käytös vihjaa, että toinen suhtautuu muihin kumppaneihin ongelmallisesti ja jokin hiertää häntä.

Jotain siltä väliltä

En tietty tiedä mitään tilastoja asiasta, mutta uskon suurimman osan ihmisistä toimivan noiden kahden ääripään välimaastossa. Halu tietää asioita vaihtelee tilanteen ja henkilöiden mukaan. Jonakin päivänä on kiva kuulla toisen muista suhteista, toisena päivänä se voi tuntua raskaalta. 

Huomaan itse reagoivani aika herkästi toisen olotiloihin. Jos Leijona kerran on sanonut, että nyt on ollut vähän rankka päivä, eikä nyt juuri haluaisi keskustella asioista, seuraavat pari viikkoa olen korostetun hienotunteinen ja kysyn aina, että onko sinulle ok kuulla tai jutella asiasta X. En siis ala heti jutella asioitani muista ihmisistä, vaan tsekkaan ensin, millaisella fiiliksellä toinen on. 

Olen varmaankin liian hienotunteinen noissa tilanteissa. Kun oppii tuntemaan toista enemmän, sitä oppii rytmittämään puhettaan ja keskustelunavauksiaan niin, että toinen voi helposti kertoa, millä fiiliksellä hän on. 

Kun toinen on viettänyt aikaa jonkun muun kumppanin kanssa, kysyn itse yleensä, oliko kivat treffit tai millaista teillä oli. En kuitenkaan odota enkä yleensä toivo siihen hirvittävän intiimiä ja yksityiskohtaista kuvausta. Olen aika tarkka siitä, etten vahingossa ole liian tungetteleva muiden kumppanien yksityisyyden suhteen. 

Kysymykseni muoto vihjaa, millä fiiliksellä olen. Jos kysyn kyllä-ei-kysymyksen, se tarkoittaa, että en ole kiinnostunut kuulemaan kuvauksia. Jos taas kysyn, millaista oli tai miten meni, se tarkoittaa, että minusta on kiva kuulla vähän enemmän ja myötäiloita toisen kanssa.

Tuoksut tai tavarat voivat triggeröidä

Puhuminen ei tietenkään ole ainoa tapa, jolla kumppanin muut suhteet manifestoituvat. Tuoksut voivat tuntua kiusallisilta tai herättää ärtymystä. Samoin kumppanin muut suhteet tulevat näkyviksi vaikka käytettynä pyyhkeenä tai tavaroina toisen asunnossa.

Näistä asioista kannattaa kanssa keskustella ja kertoa, mikä itsestä tuntuu pahalta tai hyvältä. 

Minua itseä häiritsee, jos lakanat ovat toisten jäljiltä sotkuiset. 😨 Jotkut taasen eivät suostu nukkumaan samoissa lakanoissa kuin muut, vaikka niissä ei olisi mitään merkkejä tai tuoksuja toisesta.

Kukin tyylillään, mutta minusta olisi jotenkin ylimitoitettua, jos toinen vaatisi, että kaikki lakanat ja pyyhkeet pitää vaihtaa, pitää käydä suihkussa ja pestä hampaat, vaikka edeltävä aktiviteetti toisen kumppanin kanssa olisi ollut vain yhdessä syömistä ja leffan katsomista.

Herättikö teksti ajatuksia tai onko sinulla kokemuksia näistä asioista? Olisi ihanaa, jos jaat kommenteissa. 😊

Kommentit