Krusifiksit tai rukousnauhat asusteena

Minua viehättää goottityyli, jossa hyödynnetään uskonnollisia ja okkultistisia symboleja. En sinänsä ole kiinnostunut, minkä uskonnon symboleja ne ovat, mutta ne luovat oman tunnelmansa. Viime aikoina olen kuitenkin pohtinut, onko toiselle tärkeiden ja pyhien esineiden käyttäminen asusteina epäkohteliasta, jopa loukkaavaa. 

Kuvassa nainen, jonka kaulassa on rukousnahuamainen koru.


Voi hyvinkin olla, että harrasta kristittyä voisi häiritä, jos joku on tehnyt vaikka rukousnauhoista harnessin ja ristillä olevat vapahtajat killuisivat burleskihenkisesti tasseleina.

Minua ei haittaa loukata sellaisia ihmisiä, jotka ovat aggressiivisia muita kohtaan ja esimerkiksi tuomitsevat ja huutelevat perään, että “sinä muuten palat helvetissä”. Pahoittakoot mielensä! Sen sijaan olisi ikävää, jos ihan tavallinen suvaitsevainen tyyppi kokisi, että hänen uskoaan halvennetaan.

Toinen hieman epätoivottu skenaario on, että jos olen ripustanut parit rukousnauhat kaulaani ja kietonut vielä kolmannen ranteeseeni, minua luullaan uskoa aktiivisesti harjoittavaksi katolilaiseksi. Joudun nimittäin tuottamaan pettymyksen. 

Kuvassa nainen, jolla on kaksi rukousnauhaa kaulassa.


Eni Keep changing colours -blogista vinkkasi yhdestä suomalaisesta koruntekijästä ihan muihin korutyyleihin liittyen, mutta kun kävin hänen Etsy-kauppansa sivuilla, riemastuin. Hongatar teki myös rukousnauhamaisia koruja, joissa ei kuitenkaan ole mitään virallisia uskonlahkon symboleja. 

Kuvassa nainen, jolla on rukousnauha, jossa kristillisten symbolien sijaan on mehiläinen.


Ostin Hongattarelta kaksi korua, joista toisessa on mehiläinen ja toisessa on Luciferin symboli, mitä kylläkin saatetaan käyttää erinäisissä kristillisen perinteen Saatanaa tunnustavissa porukoissa. Tämä on ihan mutuilua, mutta jotenkin kuvittelisin, että kukaan saatananpalvoja ei vedä hernettä nenään, vaikka käyttäisinkin Luciferin taikamerkkiä visuaalisen fiiliksen luomiseen ilman mitään vakavia uskonnollisia ajatuksia. 😁 Luulisi, että he eivät ole niin otsa kurtussa asioiden suhteen ja kilju pyhäinhäväistyksestä järkyttyneinä.

Hongattaren koruissa kimaltelee lopussa lasinpala. Minusta se on hyvä, koska lasia ei tarvitse louhia kaivoksissa. Niissä on usein riittämättömät turvatoimet, eikä lapsityövoiman käyttö ole alalle vierasta. Suosittelen lukemaan tämän The Guardianin artikkelin aiheesta, jos kristallit ja maagiset kivet kiinnostavat. Minä olen hankkinut nämä korut esteettisistä syistä, niiden ei ole tarkoitus kanavoida mitään energiaa. 😊 Lasi siis tekee tehtävänsä.

Kuvassa Hongattaren tekemät korut tyynyllä.


Oletko sinä pohtinut uskonnollisten tai muiden symbolien käyttöä asusteina?

Kommentit

  1. Kivoja löytöjä teit. Ihanaa vampyyriestetiikkaa tossa Lucifer-korussa. ♥
    Mä olen huono puhumaan aiheesta näin uskonnottomana ihmisenä, mutta mulle ne on vaan symboleja ja symboleiden käytöstä loukkaantuminen on hieman järjetöntä kun ne kuitenkin merkitsee usein useampaa kuin yhtä asiaa. Oletusten tekeminenkin ulkoisiin asioihin perustuen näin nykypäivänä on myös aika riskialtista.
    Toisaalta, ajan teema on loukkaantua kaikesta, joten eiköhän löydy joku jolle jo nuokin olisivat liikaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! 😄Ehkäpä krusifiksitkin vielä pääsevät mulla asusteiksi aina välillä. Tosin onnistuin kyllä just rikkomaan toisenkin omistamistani, kun Jesse jäi johonkin kiinni ja ristiosuus irtosi ketjusta. 😂

      Poista
  2. Kauniita koruja! ♥
    Kaiken maailman pakanallinen symboliikka kuului repertuaariin tosi monta vuotta, mutta nyt olen jotenkin siirtynyt enemmän luonnonläheisiin ja luontosymboliikkaa sisältäviin koruihin (saniaiskuviot, metsäteema, kuu, korpinkallot jne). Yksi hopeinen pentagrammikoru on tallessa kyllä, koska se oli aikoinaan minulle hyvin rakas ja symboliikka hyvin merkityksellinen. Mielestäni jokainen määrittelee itse, mitä mikäkin symboli merkitsee omassa käytössä :) Riimujen kanssa tuppaa olemaan vähän samaa ongelmaa, että osa niistä on "leimautunut" tiettyihin aihealueisiin. Haluaisin Odal -riimun koruna tai jopa tatuointina, mutta tämän asian takia se mietityttää.

    Noiden kristallikorujen eettisyyden kanssa tulee myös painiskeltua. Täytyy todella perehtyä aiheeseen enemmän ja pyrkiä löytämään eettisesti tuotettuja kristalleja, mikäli niitä vielä joskus mielii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se leimaantuminen on tosi harmillista! Luontosymboliikka kuullostaa tosi kauniilta, ja olet ihan oikeassa, että jokainen meistä rakentaa omat merkityksensä käyttämilleen symboleille. 😊

      Poista

Lähetä kommentti