Arvostelu: True Heart Intuitive Tarot -korttipakka

Hankin jokunen aika sitten kaksi uutta tarotkorttipakkaa. Edellinen pakkani on Marita Liulian pakka, jonka olin saanut lahjaksi joskus vuonna 2010. Oli siis mielestäni ihan ok hankkia jotain uutta. Tämä blogiteksti käsittelee Rachel Truen pakkaa, ja mitkä asiat siinä ovat minusta hienoja ja mitkä jutut toimivat tietynlaiselle kohderyhmälle. 

Tarotkorttipakka ja muutama kortti pöydällä. Esillä on paholainen, lanttien kuningas ja miekkojen kahdenksan.

Kun katselin kuvia pakasta, olin heti viehättynyt siinä käytetyistä kuvituksista. Ajattelin kuitenkin, että pakka voisi olla minulle alkuun haasteellinen, koska en ole vuosikausiin juurikaan käyttänyt tarotia, enkä todellakaan ole kovin suvereeni korttien merkitysten kanssa. Perinteisemmin kuvitetuissa pakoissa kuvissa on enemmän vihjeitä siitä, mitä viestejä kortti kantaa. Tai näin ainakin ajattelin ennen kuin luin Truen pakan ohjekirjaa. 

Oma tulkinta on tärkein

True esittää kirjassaan pari erittäin hyvää ideaa, jotka auttoivat minua viemään ajatteluni uudelle tasolle. Alkutilanteeni oli se, että en pitänyt tarotia minään tulevaisuutta ennustavana yliluonnollisena viisauden lähteenä. Näin sen työvälineenä siihen, että voi tutkiskella omaa sisintään, omia toiveita, pelkoja ja haasteitaan. Se on tavallaan kuin vaikka Sitran tulevaisuuskortit, joilla bisnespomot voivat avartaa ajattelumalliaan, kun he pohtivat tulevaisuuden skenaarioita, jotka voivat vaikuttaa heidän alaansa. 

True näkee tarotin samanlaisena työkaluna. Hänellä korttipakka kytkeytyy voimakkaasti jungilaiseen psykologiaan ja kollektiiviseen alitajuntaan, mutta hän myös korostaa yksilön intuitiota. Yksilön ei ole pakko opetella ulkoa, mitä merkityksiä joku muu on jollekin tietylle kortille määrittänyt. On paljon hedelmällisempää antaa oman intuition ja assosiaation ohjata tulkintaa. 

Jotta kortit voisivat edistää oman sisäisen maailman ymmärrystä, on parempi antaa tulkinnan nousta omasta mielenmaisemasta, ei pelkästään jostakin ohjekirjasta. Tämä oli minulle tärkeä lampunsyttymishetki. Minun ei todellakaan tarvitse muistaa ulkoa jokaisen kortin merkitystä jossakin uusvanhassa okkultistisessa traditiossa. Olennaisempaa on kortin merkitys minulle. 

Tämä oppi on hyödyllinen varsinkin perfektionismiin taipuvaisille suorittajille. 😉

Korteista välittyvä energia ohjaa tulkintaa

Toinen Truen neuvo on se, ettei korttien asennon välttämättä tarvitse vaikuttaa niin paljoa niiden merkitykseen. Eli jos kortti on väärin päin, se ei automaattisesti merkitse kortin käänteistä tulkintaa. True puhuu toistuvasti teoksessaan siitä, miten ihmiset, kortit ja ympäristö säteilevät ympärilleen tietynlaista energiaa. Kortin asennon sijaan olennaista siis on se, millaista energiaa ihminen aistii kortista.

Ture käyttää ilmaisuja high vibe ja low vibe kuvatessaan erilaisia energioita, joita asiat huokuvat. Ihmisen intuitio siis ohjaa, tulkitseeko hän korttia positiivisena ja kannustavana vai kenties varoittavana. 

Konkreettinen esimerkki tästä olisi vaikkapa maljojen viisi, jossa ihmishahmo on kiinnittänyt huomionsa kolmeen kumossa olevaan maljaan. Hänen takanaan on kaksi pystyssä olevaa maljaa. Kortin lukijan intuitio saattaa yhtenä päivänä ohjata myös hänen katseensa enemmän kolmeen kumossa olevaan maljaan, ja toisena päivänä katse saattaa sittenkin ohjautua ennemmin kahteen pystyssä olevaan maljaan. Ihminen siis päättää omasta tilastaan käsin, mitä kortti hänelle merkitsee juuri sillä hetkellä. 

Näyttelijän työkalusta korttien opettelun avuksi

Kolmas Truen antama neuvo oli hyvin konkreettinen. Hän antaa työkaluksi pakkaan tutustumiseen ja korttien merkitysten opetteluun ja tulkintaan metodin, jota näyttelijät hyödyntävät uuden roolihahmon omaksumisessa. 

En nyt lähde suomentamaan tähän Truen tekstiä, mutta tiivistetysti sanottakoon, että kortteihin lähdetään tutustumaan ennen opaskirjojen selailua. Lukijaa kehotetaan eläytymään kortissa näkyviin hahmoihin ja kuvittelemaan heidän tilannettaan, ajatuksiaan ja tunteitaan. Tämän jälkeen kehotetaan tekemään muistiinpanoja, ja vasta sitten katsomaan, mitä opaskirjassa sanotaan. True muistuttaa, että kortti voi merkitä eri asioita eri ihmisille ja jopa samalle ihmisille eri hetkinä. Harjoitusta voi siis toistaa myöhemmin uudestaan ja siten syventää yhteyttään korttipakkaansa.

Tämä metodi myöskin ohjaa ihmistä löytämään korteille omat tulkintansa, mikä on Truen intuitiivisuutta korostavan linjan mukaista.

True Heart Intuitive Tarot -pakan ohjekirja ja pari tarotkorttia pöydällä.

Korttien tulkintojen seassa kertomuksia Truen elämästä

Kun olin valitsemassa itselleni mieluista pakkaa, emmin hyvin pitkään sen takia, että True Heart Intuitive Tarot -pakan kuvauksessa sanottiin, että sen ohjekirjassa on Truen kertomuksia kokemuksistaan Hollywoodissa. Minä en ole ikinä ollut sellainen ihminen, että fanittaisin ketään julkkista. Olin ennakkoluuloinen ja kuvittelin, että kirjassa olisi jotain ärsyttäviä julkkiksen sepustuksia ihmeellisestä elämästään. Ostin kuitenkin pakan ajatellen, että eihän minun tarvitse niitä muistelukohtia lukea, jos ei huvita. Voin ilokseni sanoa, että ennakkoluuloni oli suhteellisen väärä. 

True ei ensiksikään kerro ainoastaan elokuvatähtien pintaliidosta eikä pelkästään Hollywoodissa tapahtuvista asioista. Toisekseen True ei ole mikään superjulkkis, vaan hänen asemansa mustana naisena yhdysvaltalaisessa (ja järkyttävän [piilo]rasistisessa) yhteiskunnassa ei todellakaan ole mikään stereotyyppinen vaikeuksista voittoon -kertomus, eikä kaikki ole nyt upeaa ja täydellistä.

True kertoo kokemuksistaan aina jokaisen ison arkanan kortin esittelyn jälkeen. Kortin kuvaus antaa siis hieman osviittaa siitä, mitä tarina tulee käsittelemään temaattisesti, mutta kertomus itsessään oli aina yllätys. Joillekin toimii, toisille ja minulle ei niinkään. Jotta tekstit haluaa ja jaksaa lukea, pitäisi olla joko kiinnostunut Truen elämästä ja persoonasta tai sitten olla hyvin kiinnostunut lukemaan menestyneeksi näyttelijäksi pääsemisestä. Kumpikaan ei ollut minun ykkösintressini, vaan halusin lähinnä oppia korttien merkityksistä. 

Monet Truen tarinoista olivat kuitenkin ihan mielenkiintoisia. Osan silmäilin, jotkut luin kokonaan. Jotkut skippasin ensimmäisen lauseen jälkeen, jos totesin, että ei kiinnosta yhtään. Alkuun jopa ajattelin, että näistä tarinoista voi olla apua korttien merkityksen muistamiseen, mutta pari päivää lukemisen jälkeen huomaan, että en oikeastaan enää osaa yhdistää mitään kertomusta johonkin tiettyyn korttiin. 

Uskon, että Truen kertomukset voivat olla informatiivisia ja motivoivia ihmiselle, joka haaveilee luovasta urasta. 

Miltä kortit tuntuvat käytössä

Tarotkorteiksi Truen pakka on ihan kohtuullisen kokoinen, joten minun sormillani sitä onnistuu sekoittaa ihan hyvin. Korttien selkäpuolen kuvituksesta näkee, miten päin kortin on laskemassa pöydälle. Muistisääntö on, että miekkaa pidetään vasemmassa kädessä, eli korttien selän kuvituksessa miekkojen terät osoittavat aina oikealle.

Kuten useimmissa 2000-luvulla tehdyissä pakoissa, myös Truen pakassa tekijän näkökulma on vaikuttanut korttien tulkintoihin. Pidän siitä, että korttien tulkinnat kytkeytyvät nykyihmisen arkeen. Kiinnitin kuitenkin huomiota, että ison arkanan korttien kuvauksissa erityisesti matalan energian puolella suurin osa korteista omasi samoja sanoja. Minulle tuli tunne, että tulkitakseen kortteja pitää luodata aika paljon sisintään, ja mitä assosiaatioita kortista nousee omaan elämään.

Tein korteilla Mustarastaan Noidan päiväkirjat -blogista löytämäni neljän kortin ennustuksen, jossa tarkastellaan tilannetta, haastetta, pelkoja ja lopulta löydetään opetus. Tällaisen pöydän sain:

Neljä tarotkorttia.

Tämä neljän kortin pöytä näyttää hyvin sen, ettei kannata keskittyä korttien asentoon oikein tai ylösalaisin, vaan ammentaa omasta intuitiostaan tulkintaa. Maljojen kolme on yleensä hyvin positiivinen kortti, joten kun se nousee peloista kysyttäessä, kortin merkitys on tulkittava muuten kuin perinteisiä tulkintoja mukaellen.

Kysyin korteilta, mitä minun kannattaisi tehdä instagram-tilini suhteen, joka on tällä hetkellä julkinen, mutta en ole vielä maininnut siellä, että minulla on tällainen blogi. Instagramini on myös englanniksi, eikä sen sisältö ole mitenkään kuratoitua. Eli käytännössä joskus harvakseltaan postailen jotain ja lähinnä katson instasta muiden juttuja. 

Tilanne: Lanttien 8

Tämä kortti kertoo korkeassa energiassa (high vibe) laadusta, työstä ja työpanoksen kannattavuudesta. Matalassa vireessä (low vibe) kortti kertoo laiskuudesta, tyhjäkäynnistä ja suunnattomuudesta. Tiedän aivan hyvin, että instagramini on noista jälkimmäistä. Olen laiminlyönyt sitä ja passivoitunut, sillä insta on yllättävän epäsosiaalinen paikka ollakseen sosiaalinen media. 

Haaste: Sauvojen 3

Tämä kortti puolestaan kertoo korkeassa energiassa siitä, että on toivoa, visiota ja suunnitelmia. Matalassa energiassa nämä suunnitelmat jäävät puolitiehen, tulee pettymyksiä ja kärsivällisyyden puute saattaa typistää yritykset. Tulkitsen tämän niin, että haasteena on juurikin pitää kiinni suunnitelmista, luottaa niiden toteutukseen ja pitää yllä itsevarmuutta.

Pelko: Maljojen 3

Koska tämä kortti edustaa pelkoja, on mielestäni järkevää tarkastella sen matalan energian merkityksiä. Tällöin kortti kertoo kateudesta, kilpailusta, yksinäisyydestä ja jämähtämisestä. Juuri tällaisia asioita ajattelen, kun mietin instagramin käyttöä tavoitteellisesti tai aktiivisesti.

Opetus: Maljojen 1 

Pienen arkanan ässät tai ykköset ovat aina hyvin potentiaalisia kortteja. Niihin on latautunut matkan alku, kaikki innostus ja mahdollisuudet. Kortin korkea energia symboloi iloa, mahdollisuuksia ja tuotteliaisuutta. Matala energia taasen masennusta ja torjuntaa. Jos olisin hyvin negatiiivisella päällä, tulkitsisin, että yritykset toteuttaa instagramia aktiivisemmin johtavat todennäköisesti ylikuormittumiseen ja pettymykseen. Jos taasen olisin positiivisella fiiliksellä, voisin ajatella, että pelkojen voittaminen kannattaa ja lopputuloksena on mielekästä ja sosiaalista yhteyttä instagramin välityksellä. 


Jää nähtäväksi, kumpaa se mahdollisesti olisi. 😊

Kommentit

  1. Mielenkiintonen pakka! Musta on tuntunu, että tarot-kortit ei samalla tavalla resonoi mun ajatusten ja fiilisten kanssa kuin riimut, mutta varmaan just vaikuttaa se että tarotit on mulle aika uus juttu. Välillä kortit tuntuu sopivilta ja välillä en vaa mitenkää saa niitä tulkittua tilanteeseen sopiviks...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole kokeillut riimuja, mutta ne vaikuttaa tosi mielenkiintoisilta. 😊 Olisi kivaa lukea sun tämänhetkisiä ajatuksia riimuista sun blogista!

      Poista

Lähetä kommentti