Kotimaan matkailua synkkään makuun

Viime päivien aurinkoiset säät ovat saaneet minut ihan eri mielelle. Tulee ihanan kesäinen ja loma-olo, kun ulkona on lämmintä. Kuulun selvästi siihen ihmisryhmään, jonka serotoniinin tuotanto pyörähtää täysteholle auringosta. En muista, että lapsena olisi ollut näin voimakasta eroa. Ennemmin jopa olin ihan täpinöissä aina syksystä, koska se tarkoitti koulun alkamista ja sitä, että pääsee taas oppimaan uusia asioita. 

Ei kuitenkaan harhauduta vanhoihin muistoihin, vaan tämän postauksen ideana on listata pari gooteille ja muille synkiöille sopivaa kotimaan lomakohdetta tai -tekemistä. Useimmissa näistä en ole itse vielä käynyt, mutta ne ovat kohdelistallani, kun mietin, mitä kivaa sitä voisi tehdä heinäkuussa lomaillessa.

Juséliuksen mausoleumi

11-vuotiaalle tytölle rakennettu Juséliuksen mausoleumi edustaa uusgoottilaista tyyliä, ja siellä on aikanaan ollut Akseli Gallén-Kallelan maalaamat freskot. Mausoleumi sijaitsee Porissa, ja olin aavistuksen yllättynyt, että Visit Pori -sivuston mukaan se on Porin suosituimpia nähtävyyksiä. 

Nykyiset freskot ovat Gallén-Kallelan sukulaisen myöhemmin uudestaan maalaamat. Ne on toteutettu G-K seniorin luonnosten pohjalta. En ole itse näitä nähnyt, mutta nyt voisi vihdoin olla se kesä, kun saan hilattua itseni Poriin!

Parikkalan patsaspuisto

Tämä kohde on puolestaan itäisessä Suomessa, ja tännekään en ole vielä kertaakaan onnistunut päätymään. Parikkalan patsaspuistossa on valtaisat määrät ITE-taiteilijan töitä. ITE-taide on taidetta, jota ovat tuottaneet Suomessa henkilöt, joilla ei ole taidealan koulutusta, ja joiden taide muodostuu arkisessa ympäristössä. 

Pääasiassa patsaat ovat erilaisia ihmishahmoja, ja olen ymmärtänyt, että osassa on käytetty esimerkiksi ihan ihmisen käyttöön tarkoitettuja tekohampaita patsaiden purukalustoina. 

Näin tästä puistosta kerran pätkän Egenland-sarjassa. Jos sarja ei ole tuttu, kannattaa se tsekata Areenasta. Kyseessä on kotimaan matkailukohteita esittelevä sarja, jossa kohteet on kerätty ihmisten ilmoitusten perusteella. Siellä on siis paljon kaikenlaista tosi hämärää ja hupaisaa vinkkiä. 

Egenlandissa Parikkalan patsaspuiston ilmiantanut henkilö vinkkasi, että patsaspuistossa käynnistä tulee kauhuleffamaisempaa, jos lähtee kupsuttelemaan patsaiden lomaan yöaikaan. Osasta patsaita tulee minulle myös mieleen Midsommar-elokuva, mikä on kauhua myös. 😄

Tampereen taidemuseon kesänäyttelyt

Ennen koronaa yksi säännöllinen harrastukseni oli kiertää erilaisia taidenäyttelyitä. Taidemuseot ovat ilokseni nyt auki ja ajattelin käväistä katsomassa Tampereen taidemuseon 12.6. aukeavat näyttelyt.

Toinen on vuoden nuoren taiteilijan, Joel Slotten, teoksia esittelevä kokonaisuus ja toinen on Matti Kalkamon veistoksista koostuva näyttely. Erityisesti Kalkamon teokset kiinnostavat, sillä niissä on jotakin makaaberia ja dystooppista. 

Tampereen taidemuseossa olen käynyt monet kerrat, mutta tietysti näyttelyt ovat aina uusia ja se kokemus, jonka takia rakennukseen vaivaudutaan. Tampere on mukava kaupunki ja sen keskustassa riittää nähtävää. Tampellan alueen rakennukset ovat kauniita ja Vapriikin museokeskuksessa kannattaa kanssa käydä. Siellä on muun muassa kivimuseo, jossa kristalleista tykkäävät löytävät varmasti mielenkiintoista katsottavaa. 😉

Tapmereen vanhoja punatiilsiiä tehdasrakennuksia.
Kuva Teuvo Uusitalo Pixabaysta.


Night visions -elokuvafestivaali

Kauhun, scifin ja elokuvataiteen ystäviä hemmotellaan heinäkuisessa Helsingissä, kun Night Visions -elokuvafestivaali pyörähtää käyntiin. Katselin jo nyt valikoimaa ja taas kerran koen haasteeksi sen, että on niin paljon mielenkiintoisia elokuvia, mutta oma kisakunto ei kestä tuijottaa niin monta filmiä putkeen. 

Minusta olisi mielenkiintoista nähdä lyhäreitä, koska olen yleensä muilla elokuvafestareilla nauttinut nidien katsomisesta. SIlmään pisti myös sellaiset pidemmät leffat kuin Let’s scare Julie ja Lux Æterna, jota kuvailtiin essee-elokuvaksi, joka yhdistää noitavainon ja elokuvanteon painajaiset. 

Festivaali järjestetään 7.-10.7. Ja liput kannattaa varmasti hankkia ajoissa!

Kommentit

  1. Kiintoisa lista! Etenkin tuo Porin nähtävyys täytyy tsekata, juuri huomautin porilaiselle avokilleni, että hän on vissiin unohtanut käyttää minua tuolla :D Tuo patsaspuisto voisi kuvien perusteilla olla vähän liikaa itselleni, mutta jos siitä joskus sattuu ohi ajamaan, niin ehkä voisi yrittää uskaltaa tsekata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääsette käymään mausoleumissa tänä kesänä! 😄

      Poista
  2. Kiinnostaa varsinkin tuo Parikkalan patsaspuisto, saapa nähdä millainen kesä tulossa, jospa vaikka tulisi käytyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääset käymään ja kokemus on hauska! 😊

      Poista

Lähetä kommentti