Oodi hämähäkeille

Hämähäkit ovat alkaneet kiehtoa minua viime aikoina yhä enemmän. Suurin syy tähän on se, että olemme Leijonan kanssa viettäneet nyt alkukesästä muutamia päiviä suvun mökillä, ja tämä on selvästi jonkinlainen hämähäkkien paratiisi. Olen bongannut täällä varmaan kymmenen eri hämähäkkilajia, ja ne ovat samaan aikaan sekä kauniita että kauheita. 

En ole kovin innostunut siitä, että sellaiset tallustelisivat minun päälläni, mutta saunan pesuhuoneen nurkassa tai laiturin kaiteessa killuessaan ne ovat harmittomia ja viehkeitä. 

Vaalea hämähäkki tummaa taustaa vasten.
Kuva Pixabaysta.

Hyödyllisiä kämppiksiä

Hämähäkithän eivät tietenkään ole harmittomia kaikille: muille öttiäisille ne ovat suureksi vaaraksi, ja hyvä niin. Vähän epäilen, että jos täällä mökillä ei olisi näin suurta määrää hämähäkkejä, itikoita ja muita riesoja olisi sitäkin enemmän. 

Petoeläiminä hämähäkit pitävät muut pistäväiset kurissa. 

Kaupunkiasunnoissa hämähäkit ovat hyödyllisiä ekosysteemin jäseniä, joten vaikka sattuisit kammoamaan niitä, kannattaa yrittää hillitä murhanhimonsa. Hämähäkit pitävät kurissa esimerkiksi sokeritoukkakannat. 

Lapsuuden kodissani oli aikanaan valtaisa hämähäkki, joka eli kylpyammeessa. Tai no, se siis paistatteli päivää aina välillä ammeen pohjalla, mutta pääasiassa se eleli viemärissä ja popsi sokeritoukat. Eräänä synkkänä päivänä isäni meni ja liiskasi hämähäkin. Ei mennyt montaakaan viikkoa, ja kylppärissä alkoi vilistää sokeritoukkia. 

Olin melko sydämistynyt hämähäkin kohtalosta, mutta toivottavasti ammeen valtakunnan on valloittanut joku muu kahdeksanjalkainen, joka pitää viemärit siisteinä.

Oi, niin söpö!

Innostukseni hämähäkkeihin meni jopa niin pitkälle, että googlasin Suomen hämähäkkilajit. Sen sijaan, että olisin siis katsellut vaikka kuvia kissoista tai koiranpennuista, päästelin ihastuneita vinkaisuja kurkkuhämähäkkiä ja tuohinopsajalkaa katsellessani.

Olin ihastuksissani myös siitä, että opin uusia asioita näistä pienistä vikkelistä saalistajista. Ensinnäkin lajeja on noin 650 Suomessa, ja jostain syystä niille on annettu hassun ja söpöstelevän kuuloisia nimiä kuten havunopsakki ja riipukki. 

Nyt minulla on hirveä hinku hankkia kasa kehystettyjä kuvia hämähäkeistä ja laittaa niitä seinille. Se voisi tuoda mukavan synkän ja makaaberin säväyksen sisustukseen. En tosin ole vielä keskustellut asiasta Leijonan kanssa, saa nähdä, mitä mieltä hän on asiasta. 😅 Jos hämähäkkien potretteja ei tule osaksi keittiömme koriste-esinekokoelmaa, voin vaikka hankkia laukun ja kaulahuivin tai vaikka rintakorun, joissa tämä uusi suosikki otukseni pääsee esiintymään!

Miten sinä suhtaudut hämähäkkeihin tai vaikka lepakoihin tai muihin kauhukirjallisuuteen ja -kulttuuriin assosioituihin otuksiin? Onko suosikkia, vai etkä voi sietää jotain silmissäsi?

Kommentit

  1. Ihanan sympaattinen hämispostaus!

    Mulla on lapsesta saakka ollut melko paha hämähäkkikammo, joka on tosin jonkin verran siedättynyt nyt aikuisiällä. Lapsuudenkodissa oli varsinkin kesäisin paljon lukkeja, enkä vieläkään voi edes ajatella niitä saamatta puistatuskohtausta, kun niitä oli joka paikassa :'D Sellaisia "normaalikokoisia" hämiksiä pystyn nykyisin jopa itse siirtämään ulos, ja sellaiset pienet suostun pitämään sisätiloissa juurikin mainitsemistasi hyötysyistä.

    Esimerkiksi käärmeet ovat minusta tosi kiehtovia, ja katselen ja seurailen niitä innoissani, jos luonnossa törmään - lepakoista ja muista ötököistä puhumattakaan! Hyönteisiä tai edes ampiaisia en kammoa, ja olen kavereidenkin luona auttanut ampiaisia ulos :D Kaikkeen tuollaiseen tottui kun vietti lapsuuden kesät maalla. Kaikkiin, paitsi niihin lukkeihin! Ja no, myös vaaksiaiset aiheuttavat kyllä ahdistusta pitkien jalkojensa plus lentokykynsä vuoksi, olen useampana syksynä saanut niitä niskaani surisemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käärmeet ja lepakot on upeita! Ja ihailen todella paljon kylmähermoisuuttasi ampiaisten kanssa! 😄

      Poista
  2. Oi! Minäkin pidän hämähäkeistä, vaikka vähän pelkään niitä. Jokin aika sitten otin uuden tatskan, jossa on hämähäkki. Muista otuksista, joilla on huono maine pidän eniten rotista, ne on ihan mahtavia otuksia, mulla oli aiemmin rottia lemmikkinä, mutta tulin niille allergiseksi, niin en voi enää ottaa uusia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti