Kenkien tuunaaminen napeilla ja glitterkengännauhoilla

Edellisessä postauksessa kerroin, että asuuni oli yhdistettynä kävelykengät, joita haluan tuunata vielä vähän hienommiksi. Koronan aikana olen alkanut arvostaa tosi paljon sitä, että on hyvät kengät, joissa pystyy kävelemään helposti useamman tunnin päivän aikana. Kävelykengät eivät vain välttämättä ole kovin esteettisiä. Ei ainakaan, jos minun tavoin tykkää paljon korkeista koroista. 😅

Kesän aikana aloin hyväksyä sen, että voisin hankkia jotkut tyylikkäät lenkkarit tai muut pitkiä kävelyitä kestävät popot. Lämpenen usein jälkijunassa erilaisille muoti-ilmiöille ja nyt aloin viehättyä sellaisista ruusukullalla ja muulla blingblingillä koristelluista lenkkitossuista. Ne kaikki vain tuppaavat olemaan aika hempeän näköisiä. 

Aloin haaveilla, että löytäisin jostain viininpunaiset krumeluurit lenkkarit, mutta en oikein tiennyt, millä hakusanoilla olisin löytänyt juuri sellaisia, jotka olin pienessä mielessäni kehitellyt. Lopulta keksin, että rajallisilla DIY-taidoillani voisin kuitenkin yrittää tuunata itse överisti koristellut kengät. 

Ensimmäisenä tarvittiin hyvä pohja. Sellainen löytyi Helsingissä Korkeavuorenkadulla olevasta liikkeestä nimeltä Kenkä-Kolo. Heillä oli myynnissä erilaisia kävelykenkiä ja vaikka ei ollut vielä syksy, valikoimassa oli yhdet viininpunaiset kengät. 

Viininpunaiset nahkakengät, tummat kengännauhat.


Pikapiristystä kengännauhoilla

Ensimmäinen ja helpoin tapa piristää kenkiä on tietysti hankkia koristeelliset kengännauhat. Googlettelin ruusukultaisia kengännauhoja ja päädyin sellaiseen kauppa-alustaan kuin Fruugo. En ollut ikinä kuullutkaan siitä ja tuotteiden tekstit oli selvästi käännetty pääasiassa konekääntäjällä. Suomenkieliset hakusanat olivat ohjanneet minut suomenkieliselle puolelle, enkä älynnyt silloin vaihtaa englanninkieliselle sivustolle.

Minua yleensä ahdistaa Google Translatella tai muulla käännösohjelmalla tehdyt tekstit, joita ei kukaan kyseistä kieltä osaava ole tarkistanut. Niistä tulee helposti tunne, että kyseessä on jokin huijaussivusto, eikä Fruugon lupauksesta huolimatta ainakaan minun kokemukseni ole, että voisin “ostaa omalla kielelläni kaikkialta maailmasta”. Jos ostoksesta tulee kysymyksiä tai erimielisyyksiä, asian selvittely jollain konekääntäjällä on hankalaa. 

Myyjien tekstejä on myös hankala ymmärtää, jos ne on konekäännetty. Esimerkiksi “trainers” oli käännetty kouluttajiksi, ei suinkaan urheilukengiksi. Jouduin siis aika paljon tavaamaan kenkätarvikkeiden esittelytekstejä. 

Päätin kuitenkin uskaltaa tilata Fruugon kautta parit kengännauhat, sillä vaikka ne eivät olisikaan hyviä tai niitä ei ikinä tulisikaan postissa, se ei veisi minua vararikkoon. Fruugosta löytämälläni kauppialla Smart Laces oli myynnissä myös erilaisia pieniä metallisia koristeita, joita voi pujottaa kengännauhaan koristeeksi. Niiden hinnat olivat kuitenkin aika korkeat, eivätkä ne olleet tarpeeksi övereitä suunnitelmiini. 

Pöydällä nappeja irrallaan, kahdet glitteriset kengännauhat. Toiset kultaiset ja toiset vaaleanpunaiset.


Krumeluureja nappeja koristeeksi

Kun mietin, mistä saisin hankittua jotain hervottomia tekotimantteja tai metallihommia, joita kiinnittää kenkiin, Leijona keksi ehdottaa nappien käyttämistä. Idea oli mielestäni loistava, ja päätin lähteä Nappitaloon tutkimaan valikoimaa

Tuunatut kengät pöydällä sivusta kuvattuna.


Nappeja tuijotellessani olin vähän huolissani, että onnistunko pujottamaan niitä kengännauhoihin, jos niiden silmät ovat tosi pieniä. Ajattelin sitten, että napit voi tarvittaessa vaikka ommella nauhoihin kiinni, kun pohjana olleissa kengissä on vetoketjut, joita voi tarvittaessa aukoa, jotta saa kengän jalkaan. En kuitenkaan joutunut turvautumaan tähän ompelukonstiin, sillä hyvin maltillisen väkivallan avulla napit solahtelivat kengänauhojen muovipäiden yli.

Tuunatut kengät jaloissa sivulta kuvattuna.


Päädyin kengännauhoissa vaaleanpunaisiin versioihin, koska kultaiset napit tuntuivat hukkuvan kultaisiin naruihin. Voi olla, että kultaiset narut olisivat olleet parempi valinta, koska ne olisivat sitoneet kokonaisuutta paremmin ja luoneet ns. tasaisemman kultaisen pinnan. Saatan jonain päivän vaihtaa nauhat, mutta nyt en viitsinyt sunnuntai-illasta. 😄 

Napeissa loistavaa on se, että ne voi myös halutessaan pujottaa pois kengännauhoista, jos haluaa vähemmän säihkettä jalkoihin. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, vaikkei se olekaan ihan niin hieno, kuin mitä olin haaveissani optimistisesti kuvitellut. Eipä kukaan katsele kenkiäni niin läheltä, kuin mitä ne näissä kuvissa esiintyvät. 😄

Napeilla tuunatut kengät edestä. Vaaleanpunaisissa kengännauhoissa isoja kultaisia nappeja ja pienempiä timantinmuotoisia nappeja, joissa on kultaiset reunat ja vaalean violetti keskus.

Kommentit

 1. Hauska idea! Musta myös tuntuu että nuo vaaleanpunaiset nauhat on ollut just oikea valinta kultasen sijaan. Erottuu paremmin, muttei kuitenkaan riitele minkään kanssa.
  Kivoja nappeja muuten löytyy kanssa kierrätyskeskuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 🥰 Ja hyvä vinkki tuo Kierrätyskeskuksen askartelupuoli, olin onnistunut unohtamaan sen. Ja olen ihan onnessani, että Helsingin keskustaan yliopiston metropysäkin luo on avattu uusi kierrätyskeskus! 🤩

   Poista

Lähetä kommentti