Lakritsinen piparijuustokakku

Enää muutama päivä jouluun, joten ajattelin vinkata kakkureseptin, joka sopii vuodenaikaan. Tein tämän kakun marraskuussa synttäreilleni, mutta piparit sopivat hyvin myös jouluaaton juhlapöytään tai vaikka uuden vuoden kekkereille. 

Resepti on mukaelma Suklaapossun Kotiliedessä olevasta reseptistä. Tuo resepti on siis yksinkertaiselle piparkakkujuustokakulle (onpa hassua käyttää yhdyssanaa, jossa 50 % sanoista on kakkua). Twistasin reseptiä kuitenkin lisäämällä vähän lakritsia matkaan: Käytin Annasin lakritsipiparkakkuja pohjan valmistamiseen ja täytteeseen käytin tavallisia piparkakkuja. Päälle koristeeksi laitoin sekä viipaloituja lakuja että murskattua piparia.

Olin myös hankkinut ihan kynttilöitäkin, koska olihan kyseessä synttärikakkuni. Aaton jälkiruoassa ne ovat vapaaehtoisia. 😉

Juustokakku, jonka päällä on kultaisia kynttilöitä, lakritsia ja piparkakun palasia.

Tässä siis resepti!

Pohja

150 g lakritsilla maustettuja piparkakkuja
40 - 50 g voita

Täyte

175 g piparkakkua
3 dl kuohukermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 - 1 tl vaniljasokeria

Koristeet

15 - 40 g piparkakkua
Muutama lakritsi
(kynttilöitä)

Toimintaohjeet

Tee kakku n. 16 senttimetrin halkaisijalla olevaan kakkuvuokaan. Kannattaa taiteilla reunoille ja pohjaan esim. leivinpaperista suojat, jotta kakun saa siististi irti. 

Murskaa lakritsipiparit tehosekoittimessa ja lisää sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan. 

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri. Murustele sormilla piparit joukkoon ja sekoita. Murut voivat olla epätasaisen kokoisia, sillä keksi pehmenee kakun maustuessa jääkaapissa. Ota kakkupohja ulos jääkaapista ja lisää täyte. Laita päälle tuorekelmu tms. Ja lykkää kakku jääkaappiin maustumaan yön yli. 

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua laittamalla päälle murennettua ja paloiteltua piparia sekä lakritsin palasia.

Lähikuva kynttilöistä ja kakun koristeista.

Omasta mielestäni kakku oli parhaimmillaan oltuaan noin 12-24 tuntia jääkaapissa seisomassa. Kun söin kakkua vielä synttäreistä seuraavana päivänä, oli lakritsin maku hieman tärveltynyt ja heikentynyt. 

Toivotan teille kaikille ihanaa Yulea, joulua tai mitä nyt ikinä juhlittekaan! Minulla on suunnitteilla mukava joulu kaveriporukalla ja sitten uutena vuotena kanssa pienen porukan bileet. Millaisia suunnitelmia sinulla on jouluksi ja uudeksi vuodeksi? 😊

Kakku ylhäältä kuvattuna.

Seuraava postaus tässä blogissa ilmestyy 3.1. maanantaina. 

Kommentit