Hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen, osa 1

Olen pari kuukautta sitten luopunut ehkäisypillerin käytöstä, koska se nosti verenpainettani liikaa. Tai noh, se ja stressi, mutta toisesta on helpompi hankkiutua eroon. Toinen syy hormoneista luopumiseen on se, että toivoisin niiden jälkeen ihoni olevan vähemmän kuiva. 

Tässä kokemuksiani ja huomioitani, toivottavasti niistä on jollekulle hyötyä!

Tunteissa ja mielialassa ei vielä uutta

Parin kuukauden jälkeen en ole vielä huomannut suurta muutosta tunteiden voimakkuudessa tai mielialassa. Toisaalta sitä on aika vaikea arvioida, koska tunteisiin vaikuttaa niin moni muukin asia, kuten ihmissuhteissa tapahtuvat asiat tai maailmantilanne. 

Jään seuraamaan tätä kehityskulkua.

Kipuja on tullut lisää

Olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä (ensin pari vuotta ehkäisyrengasta ja sitten pillereitä) runsaan kymmenen vuotta, ja olen ollut siten onnellinen, että minulla ei juuri koskaan ole ollut kuukautiskipuja tai -kramppeja. Nyt olen käynyt läpi kahdet kuukautiset ilman pillereitä, ja kuukautisiin on liittynyt enemmän ikäviä tuntemuksia.

Toivon todella paljon, että se tasaantuu. Olin hyvin järkyttynyt siitä, kun kerran keskustelimme naispuolisella kaveriporukalla kuukautiskivuista, ja olin ainoa, jolla ei juuri koskaan ollut kipuja. Siinä rajallisessa otannassa 85 % naisista kärsi niin kovista kuukautiskivuista, että joutui käyttämään säännöllisesti kipulääkitystä.

Finnejäkin on tullut lisää

Ihoni on alkanut kukkia enemmän, joten on kuin toinen teini-ikä olisi alkanut. Olin unohtanut, että teininä minulla oli finnejä dekolteella, mutta nytpä sain siitä kouriintuntuvan muistutuksen. Naamani oli muhkurainen noin viikkojen 4 - 6 ajan, mutta se on onneksi jonkin verran tasoittunut. Katsotaan, miten kauan nuo kaulan alapuolella olevat näpyt kestävät. 

Uskon, että talirauhaset rauhoittuvat, ja tavallaan niiden aktivoituminen on asia, jota olin toivonutkin. Ihoni on kuiva ja talvisin lähes atooppinen. Ehkäisypillereiden yksi sivuvaikutus on sekä ihon että limakalvojen kuivuus, ja toivon, että minulle tulisi vähän normaalimpi iho. 

Tavallaan olen jopa iloinen siitä, että pääsen kokeilemaan uusia ihonhoitotuotteita. Olen tosi kyllästynyt käyttämiini apteekin hajuton-mauton-ja-aneemisen-näköinen-brändi-tuotteisiin.

Yritän suhtautua tähän mielenkiintoisena kokeena. Pistän myös itselleni ylös, että muistan kertoa vaikka puolen vuoden kohdalla taas uuden tilannekatsauksen naamani finnien määrään. 😄

Nainen, kaulahuivi peittää osittain kasvot.

Hienhaju muuttunut

Seuraava vähemmän mairitteleva muutos on hikeni tuoksu. Ja se ei ole muuttunut parempaan suuntaan. Toivon, että tämä tasaantuu, mutta voi myös olla, että ominaistuoksuni muuttuu, kun kehoni hormonitasapaino muuttuu pysyvästi. Voi olla, että joudun hankkimaan jonkun tehokkaamman deodorantin.

Ihminen ei välttämättä ole paras arvioimaan omaa hajuaan, mutta kuvittelen, että tuoksu ei ole ihan hirvittävän voimakas. Mutta se on selvästi kitkerämpi kuin aiemmin. Hienhaju muuttuu naisilla kuukautiskierron mukaan, joten voi olla, että tuoksu tasoittuu tai että kitkerä vaihe on vain tietyssä kohtaa kiertoa.

Hikoilun määrä ei onneksi ole muuttunut vielä radikaalisti, mutta jään odottamaan seuraavaa vaihetta.

Mitä kaipaan

Yksi syy, miksi olen pitänyt ehkäisypillereistä on kontrolli. Minusta on nyt todella hämmentävää ja vähän nihkeääkin, että en voi tietää päivän tarkkuudella, milloin kuukautiseni alkavat ja loppuvat. Enkä myöskään pysty siirtämään niitä halutessani. 

Pillereiden ehdottomasti parhain puoli oli se, että jos oli tulossa vaikka lomamatka tai muuta vastaavaa, saatoin helposti siirtää kuukautiset siitä pois. Jos siis hoksasin tsekata suunnitelman ja kuukautiskierron kohdan tarpeeksi ajoissa.

Nyt minulla on käytössä fitbitin sovellus, johon kirjaan kuukautiskierrosta tietoja. Sen avulla pystyisi periaatteessa ennustamaan, milloin seuraavat kuukautiset ovat tulossa. Saa nähdä, onko siitä sitten mitään iloa, vai lisääkö tieto tuskaa. 

Käytän fitbitiä ihan vain, koska minulla on heidän aktiivisuusranneke muutenkin käytössä. Voi olla, että siirryn kokeilemaan jotain muuta sovellusta, jos alan kaivata enemmän dataa kuukautisistani. Fitbit ei ole siihen aiheeseen panostava softa, joten sinne kirjatun datan analysointi on lapsenkengissä. 


Onko sinulla jotain kuukautissovellusta, tai oletko miettynyt pillereiden lopettamista?

Kommentit

 1. Clue on ollut hyvä sovellus kuukautisten seurantaan.

  Lopettaessani hormonaalisen ehkäisy vaikeinta oli kauniin kasvojen ihon menettäminen rajulle aknelle. Arpia olen käynyt hoidattamassa mutta eivät ne kokonaan hävinneet. Oli se silti järkevä päätös oman mielenterveyden vuoksi. Suosittelen kaikkia mielenterveyden haasteista kärsiviä kokeilemaan olemaan hetken ilman hormonaalista ehkäisyä ja tutkimaan kuinka paljon vaikutusta niillä on epävakaaseen tunne-elämään. Tuntui ihmeellisen kirkkaalta nähdä maailma ja itsensä ihan eri vinkkelistä kuin hormoneilla lääkittyänä. Oman raskaaksi tulemisen pelkoni hoidin lopulta sterilisaatiolla, siinäkin saa mieli nyt levätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääpä tutustua Clueen. 😊 Toivottavasti arvet katoavat ajan saatossa! Minä toivon kanssa, että pillerittömyydestä seuraa positiivisia vaikutuksia tunne-elämään ja mielialaan.

   Poista

Lähetä kommentti