Soolotreffit eli treffeillä itseni kanssa

Kyky olla yksin ja nauttia omasta seurastaan on tärkeää varsinkin polyamorisille ihmisille ja ihmisille, joilla itsellään ja/tai joiden kumppaneilla on useita suhteita. Yleisestikin ottaen on hyvä pystyä välillä pysähtymään ja rauhoittumaan itsekseen, mutta polyelämässä siihen kytkeytyy myös toisiin ihmisiin liittyvät epävarmuudet.

Kyky olla itsekseen koostuu kahdesta asiasta: 

 1. Osaa ottaa itselleen aikaa ja huomioida omat tarpeensa ajoissa. 
 2. Osaa arvostaa ja iloita itsekseen olemisesta.

Itselläni on välillä tuon ekan kohdan kanssa haasteita. Kalenteri saattaa helposti täyttyä menoista ja yhtäkkiä huomaan, että olen onnistunut sopimaan viikon jokaiselle päivälle jotakin. Tiedän, että jos minulla on seitsemän päivää putkeen joka päivä ohjelmaa muiden ihmisten kanssa, alan uupua. Vaikka iloitsen jokaisesta kohtaamisesta, jatkuva tekeminen loppujen lopuksi vie energiaa enemmän kuin mitä antaa iloa.

Ekstroverttikin tarvitsee omaa aikaa

Yksi inhoamistani virheellistä yleistyksistä on, että introvertit ihmiset kuormittuvat toisten kanssa vietetystä ajasta ja ekstrovertit taasen saavat siitä energiaa. Ekstrovertitkin kokevat kuormitusta jatkuvasta seurassa riekkumisesta, vaikka myös nauttivat siitä. Ihan samaan tapaan, kuin urheilija nauttii liikunnasta, mutta samalla se myös fysiologisesti rasittaa hänen kehoaan. Ekstroverttienkin (eli sosiaalisten ja seurallisten ihmistenkin) on siis tarpeen välillä nollata itsekseen. 

Olen selvästi enemmän ekstrovertti kuin introvertti. Kalenteriini tuppaa kertymään menoja, koska olen innoissani sosiaalisesta tekemisestä ja haluan viettää ihmisten kanssa aikaa. Jos en ole tarkkaavainen, kerään itselleni niin paljon tekemistä, että kuormitun liikaa. Tähän olen kehittänyt yhden kikan, josta voisi olla hyötyä myös muille:

Joskus teen niin, että varaan kalenterikuukauden jokaiselle viikolle yhden päivän nimellä “oma päivä”, jotta muistaisin pitää huolta palautumisestani. Saatan siirtää sitä merkintää viikon aikana jollekin muulle päivälle, jos alunperin varatulle päivälle ilmestyy joku kiva asia. En kuitenkaan saa poistaa “oma päivä” -merkintää tai siirtää sitä kokonaan seuraavalle viikolle.

Oma päivä ei tarkoita mitään ihmeellistä ohjelmaa. Se tarkoittaa, että en suunnittele siihen mitään tekemistä muiden kanssa, tai välttämättä tekemistä ollenkaan. Se saattaa olla sitä, että katson putkeen pari jaksoa jotain kivaa sarjaa tai muuten möllötän itsekseni sohvalla ilman mitään painetta olla aktiivinen, tuottava tai tehokas.

Vertailijalle itsekseen olo on erityisen tärkeää

Kyky arvostaa yksin vietettyä aikaa on erityisen tärkeää, jos on taipumusta vertailla itseään toisiin, tai on taipumusta arvottaa eri tekemisen muotoja. Treffit itsensä kanssa on tosi hyvä idea jos tunnistaa edes toisen näistä ajatusketjuista:

 1. Kumppanillani on treffit, joten minullakin pitää olla jotain mielenkiintoista ohjelmaa muiden kanssa.
 2. Romanttinen/eroottinen tapaaminen on arvokkaampi kuin platonisten ystävien tapaaminen, ja kaverien näkeminen on arvokkaampaa kuin itsekseen oleminen.

Ihmiset ovat sosiaalisia otuksia ja länsimainen rakkauskäsitys opettaa, että romanttisen suhteen haluaminen ja kumppanin kanssa ajan viettäminen on parasta ikinä. On siis tosi helppoa lähteä ajattelemaan tai käyttäytymään noiden ylempänä olevien väittämien mukaan. 

Muuta ohjelmaa voi myös kaivata kumppanin treffien ajaksi myös sen takia, että pelkää yksin ollessaan ajattelevansa sitten koko ajan, että mitähän kivaa se toinen tällä hetkellä tekee. Tällaisessa mielentilassa hankittu seura on enemmän omien ajatusten harhauttamista kuin oikeasti sitä, että viettäisi kivaa aikaa jonkun kanssa.

Minusta paras ratkaisu on se, että oppii iloitsemaan omasta seurastaan, eikä ole käyttämässä muita ihmisiä jonkinlaisina lohdutuspalkintoina. Tietysti jos jotain kivaa tekemistä ilmaantuu tai keksii juuri partnerin treffien ajaksi, sehän on tosi mukavaa. Uskon kuitenkin, että olisi hyvä asia, että yksin oleminen kumppanin treffien aikaan ei tunnu pahalta tai ahdistavalta.

Ideoita soolotreffeille

Minulla oli viime lauantaina treffit itseni kanssa. Leijona lähti viikonlopuksi muualle, joten yhteisen aamiaisen jälkeen minulla oli koti pelkästään itselläni runsaan vuorokauden verran. Mietiskelin itselleni mukavaa tekemistä, ja tällainen päivästäni tuli. Toivottavasti joku saa siitä hyviä vinkkejä itselleen!

Päätin käydä hakemassa Annan suklaatehtaalta itselleni lahjaksi tyylikkään ja herkullisen konvehtirasian. Koska päivä oli kaunis ja aurinkoinen ja pidän kävelyistä, lähdin jalan. Matkalla kävin kirjastossa ja poimin mukaani hauskannäköisen nuortenkirjan lukemisekseni. Suunnatessani kirjastolta kohti suklaakauppaa keksin, että voisin myös käydä parilla kirpparilla. 

Kuljeskelin Iso Roobertinkadun putiikeissa ja löysin Fidalta kolme korua. Ajattelin, että niiden avulla voi tehdä asuista vähän juhlavampia tai tyylikkäämpiä. Sovitin myös joitakin housuja, mutta joko arvioin kokoni väärin tai vaatteiden kokolaput eivät pitäneet paikkaansa (tai en osannut tulkita niitä), koska yhdetkään niistä eivät mahtuneet. 🙄 Se oli vähän mälsää, joten suosittelen, että itseään hemmotellessa ei yritä sovitella vaatteita, jos on riski, että siitä tulee nihkeä fiilis omaa kroppaa kohtaan.

Palasin lopulta kotiin ja päätin tehdä lyhyen lihaskuntotreenin, koska siitä tulee hyvä olo. Rehkimisen ja suihkun jälkeen valmistin itselleni hyvää ruokaa. Puuhastelin yhden kivan projektin kanssa, ja sitten lueskelin kirjastosta hakemaani kirjaa sekä Tiede-lehteä. Kuuntelin myös hyvää musiikkia ja tanssahtelin pitkin asuntoa. Lopulta katsoin vielä leffan ja herkuttelin samalla konvehdeilla. 🧡

Yhdeksän konvehdin rasia, kansi osittain avattuna. Rasiassa on kauniita konvehteja ja kannessa söpö rusetti.

Soolotreffien ei tarvitse kestää koko päivää. Olen myös kerran töiden jälkeen mennyt itsekseni kahvilaan, tilannut leivän ja lasin viiniä ja lukenut erästä nuoruuteni suosikkikirjaa, Terry Pratchettin teosta Witches abroad. Istuskelin kahvilassa runsaan tunnin, ennen kuin lähdin parin kaverin kanssa katsomaan teatteriesitystä. Se oli kaikin puolin aivan mahtava ilta!

Tuleeko sinulle mieleen muita ideoita soolotreffeille? Kuulisin mielelläni lisää vinkkejä!

Kommentit

 1. Hyvä pointti tuo, että ekstrovertteja ja introvertteja ei pidä ihan niin tiukasti lokeroida. Mä pidän itseäni todella introverttina, mutta rajansa munkin oman ajan tarpeellani; joskus nautin jopa isommista väkijoukoista ja työpäivästä konttorilla muiden kanssa, vaikka sosiaalinen paristo olisikin sen jälkeen hetkellisesti tyhjempi. Tasapaino on monesti ratkaisu.

  Hyviä ideoita soolotreffeille. Pitäisi myös viedä itsensä ulos hiukan useammin, kun sisällä tulee treffailtua itseään vähän liiankin kanssa :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on hyvä viedä itseään välillä ulos. 😂 Mä kans ostin äsken finnkinoon sarjalipun, voin sitten mennä sekä itsekseni että seurassa leffaan. 😄

   Poista

Lähetä kommentti