Kokemuksia tantratyöpajasta

Kävin viime viikonloppuna Leijonan kanssa paritantratyöpajassa, ja se oli todella ihana kokemus. Ohjattu paritantra oli minulle uusi juttu, ja tässä kirjoituksessa kerron, millaista se oli. Ensin alkuun kuitenkin oikaistaan pari harhaluuloa tantrasta. 😊

Eroon stereotypioista

Toisin kuin yleensä ihmiset luulevat, tantrassa ei ole kyse pelkästään seksistä ja seksuaalisuudesta. Kyseessä on kokonaisvaltainen elämäntapa, jossa harjoitetaan aktiivista läsnäoloa ja yhteyttä

  • omaan kehoon
  • omiin tunteisiin
  • toisiin ihmisiin
  • ympäröivään maailmaan.

Eli oikeastaan aika samoja asioita, mitä nykyiset länsimaalaiset ihmiset pyrkivät tekemään mindfulness-harjoituksilla sekä stressinhallinnan työkaluilla. Suurin ero on se, että tantrassa tosiaan tunnistetaan ihminen myös seksuaalisena olentona, jolla on kaipuu ilon ja onnen lisäksi nautintoon. Seksuaalisuudesta puhutaan melko vähän niissä käsikirjoissa, joissa on vinkkejä burnoutista selviämiseen tai sen välttämiseen. 😄

Kaksi magnolian kukkaa.
Kuva: Gibrala, Pixabay


Hirmuisesti erilaista tarjontaa

Tantrassa on monta koulukuntaa ja osa voi tuntua itselle paremmin sopivilta kuin toiset. Minulle itselle tärkeää on se, että opetuksessa ei nojata mihinkään tunkkaisiin stereotypioihin tai pyritä ahtamaan ihmisiä tietynlaisiin laatikoihin. Tantra on reippaasti yli tuhatvuotinen perinne, joten esimerkiksi alkuaikojen käsitykset sukupuolirooleista ei ole enää minun mielestä valideja tänä päivänä.

Itse vältän sellaisia työpajoja, kursseja ja kouluttajia, jotka höpisevät jotain miesenergioista tai feminiinisyydestä, jotka olisi sidoksissa tiettyihin ruumiinosiin. Mielestäni on paljon järkevämpää puhua erilaisista rooleista ja toiminnoista, joita kuka tahansa voi toteuttaa riippumatta siitä, millaisia genitaaleja hänellä sattuu olemaan.

Millaista paritantrassa sitten oli?

Viikonlopun työpaja oli siis opetustyyliltään fiksujen ja modernien kouluttajien vetämä. Kyseessä oli paritantratyöpaja, ja sen järjestivät Janita ja Veikko, jotka ovat sekä tantraohjaajia että toistensa kumppaneita. Janitan instagramista @sielun_tuli saa lisätietoja, millaisia kursseja, työpajoja ja palveluita hän järkkää.  

Lähdimme paritantraan Leijonan kanssa etsimään parempaa yhteyttä toisiimme. Olen viime aikoina ollut todella stressaantunut ja väsynyt, ja se on valitettavasti näkynyt ihmissuhteissani. Työpaja kesti koko päivän, ja se oli kuin minilomamatka. Oli paljon helpompaa heittäytyä erilaisiin harjoituksiin, kun ne on jonkun muun ohjaamia ja joku muu on miettinyt kaiken valmiiksi. Omassa kodissa raskaan työpäivän jälkeen on vaikea alkaa fasilitoida itselleen jotain rentoutusharjoitusta tai tantrista yhteyden etsimistä toisen kanssa.

Tykkäsin Janitan ja Veikon työpajassa todella paljon siitä, millaisen kokonaisuuden harjoitukset muodostivat, ja miten he tekivät tilan tunnelmasta rennon ja luottamusta herättävän. Oli tosi helppoa keskittyä omaan kumppaniin ja hänen kanssaan yhteyden muodostamiseen.

Yksilöllisyyden huomioiminen lisäsi turvallisuuden tunnetta

Kouluttajat eivät pitäneet mitään pitkiä monimutkaisia teoriamonologeja, vaan harjoitukset ja niihin liittyvät taustatiedot käytiin läpi konkreettisesti ja selkeästi. Kouluttajat näyttivät jokaisen harjoituksen alkuun, millainen harjoitus on. Erityisen hienoa mielestäni oli se, että sekä Janita että Veikko muistuttivat työpajan aikana, että parin osapuolten välillä tapahtuvan asian ei kuulu tai tarvitse näyttää siltä, mitä heidän esimerkissään asia näyttää heidän kahden välillä. 

Kaikki ihmiset ovat uniikkeja yksilöitä, ja kahden yksilön välinen dynamiikka on myös yksilöllistä. Se saattaa myös vaihdella päivästä toiseen tai vaikka tunnista toiseen. Joten kun Janita ja Veikko demoavat harjoitusta, jossa on tarkoitus saada yhteys itsessään ja omassa kehossa olevaan nautintoon, osallistujien omat kokemukset nautinnostaan eivät välttämättä näytä yhtään samalta.

Tämän mielessä pitäminen auttoi keskittymään omaan tekemiseen ja miltä itsestä tuntui. Eli juuri siihen yhteyteen omaan kehoon ja tunteisiin, joista tämän kirjoituksen alussa puhuttiin. Elämme maailmassa, jossa kiinnitetään hirveästi huomiota siihen, miltä asiat näyttävät. On todella rentouttavaa karistaa sellaiset ajatukset pois mielestä ja keskittyä omiin tuntemuksiin. 

Voisin ehdottomasti kokeilla toistekin

En olen aiemmin käynyt paritantrassa, ja kokemus oli erittäin onnistunut. Aiemmin olen käynyt muutamissa työpajoissa tai kursseilla, joissa on ollut teemana esimerkiksi yksilön itsensä tunteet tai kohtaamiset toisten kanssa. Tällöin harjoituksia on tehty sikinsokin kaikkien osallistujien kesken.

Pidän siitä, että voi kohdata uusia ja erilaisia ihmisiä, ja olen sen takia ollut enemmän kallellaan työpajoihin, joissa ei tehdä harjoituksia pelkästään oman parin kanssa. Viime lauantain työpaja kuitenkin osoitti, että myös paritantrassa on jotain, minkä takia sitä kannattaa harjoittaa useammin. 😊

Paritantra on todella hyvä tapa hakea suhteessa olevien osapuolten välille uudestaan yhteyttä, läsnäoloa ja leikkisyyttä. Sen avulla voi herätellä myös niitä syviä rakkauden ja välittämisen tunteita, jotka ovat hautautuneet jonnekin arjen alle. Se on myös loistava keino ottaa hetki aikaa itselle ja kumppanille. 


Oletko sinä osallistunut tantrakursseille, ja millaista siellä oli?

Kommentit