Apteekkimuseo ja muuta nähtävää Turussa

Olin sunnuntain ja maanantain kotimaanmatkailemassa, ja kävin ensimmäistä kertaa Turussa sijaitsevassa apteekkimuseossa. Museo oli ihana ja samoin heidän museokauppansa on käymisen arvoinen. Minä ainakin löysin sieltä pari kaunista sisustustuotetta, ja myynnissä oli myös Modo Mion ja muiden koruja ja muuta hauskaa.

Turun apteekkimuseon nimi on kokonaisuudessaan Apteekkimuseo ja Qwenselin talo. Kyseessä on hyvin säilynyt puurakennus 1700-luvulta, ja sinne koostetussa näyttelyssä esitellään 1700- ja 1800-lukujen säätyläisperheen elämää sekä apteekin toimintaa.

Apteekin hylly. Edessä pieni täytetty alligaattori, takana posliinisia lääkepurkkeja.

Lataa ääniopastus etukäteen

Minä ja ystäväni menimme museoon niin, että emme sattuneet opastetulle kierrokselle, emmekä olleet tutustuneet museon sivuihin etukäteen kunnolla. Olimme vain ajatelleet, että "vanhan ajan apteekki = myrkkyjä ja muuta jännää!" Olisi kuitenkin kannattanut tsekata sivut etukäteen, sillä museolla on digimuseot-palvelun kautta ääniopastus, jonka voi laittaa itselleen pyörimään, kun kulkee museossa. Siitä saisi varmasti enemmän irti, sillä suurimmassa osassa museon huoneita ei ole mitään infotauluja, vaan tila on niin kodin- tai apteekinomainen kuin vain voi olla.

Ilman opastustakin museo on todella hieno: näyttelyn esineistö on huolella sommiteltu ja tunnelma on ihana. Olin hieman yllättynyt, että todellisuudessa talossa ei ole ikinä toiminut apteekkia, mutta museo on perustettu siihen. Valintaan on varmaan vaikuttanut se, että rakennus oli oikealta aikakaudelta ja suht hyvässä kunnossa.

Apteekin takahuone, hyllyillä paljon lääkepurkkeja.

Museon ensimmäinen huone lipunmyynnin jälkeen on oikeastaan ainoa tila, jossa on infotauluja ja -näyttöjä, joilla voi selata materiaalia. Niihin kannattaa jäädä tutustumaan hetkeksi, koska tosiaan loppumuseossa niitä ei ole. Tai sitten mennä opastetulle kierrokselle tai ottaa oma audio-opastus mukaan.

Apteekkimuseon huone, joka on sisustettu apteekkariperheen olohuoneeksi. 1700-luvun huonekaluja.

Tyylikkäitä sisustusesineitä museokaupassa

Museokaupassa oli myynnissä kaikenlaista kivaa. Minulle mukaan tarttui kaksi koristeellista pannunalusta sekä kirjaksi naamioitu rasia. 

Takorautaiset pannunaluset, joissa on kiemuraisia koristeita ja keskellä ranskanlilja.

Nämä pannunaluset hankin jopa oikeaan tarpeeseen, sillä nykyisissä metallisissa pannunalusissani ei ole mitään eristävää pintaa pohjassa. Sen sijaan ne on tehty alumiinista tai jostain muusta hyvin lämpöä johtavasta metallista, ja käytännössä ne siis 1. muuttuvat käytössä tosi kuumiksi ja 2. johtavat lämmön myös rengasmaisen pohjansa kautta pöytätasolle. 🙄

Tämän kirjarasian taasen hankin ihan vain, koska ihastuin siihen ja ajattelin, että se sopisi tulevaan kirjahyllyyni. Olen tällä hetkellä tuunaamassa (eli maalaamassa) kirjahyllyä uuteen työhuoneeseeni, ja tämä sisustusesine sopisi siihen oivallisesti. Kyllä sille varmasti myös käyttöä löytyy. Voin esimerkiksi alkaa säilyttää siellä kirjanmerkkejä tai vaikka tarotkortteja.

Etualalla kerman värinen kirjaksi naamioitu rasia, taka-alalla kynttilöitä messinkisellä tarjottimella.

Lisää matkavinkkejä Turkuun

Apteekkimuseon lisäksi kävimme ystäväni kanssa katsomassa Turun Taidehallissa kesänäyttelyn, joka on Turun taiteilijaseuran 98. näyttely. Sinne on vapaa sisäänpääsy ja minusta siellä oli esillä muutama mielenkiintoinen teos.

Turun taidemuseossa puolestaan on tänä kesänä mielenkiintoista nähtävää parissa eri näyttelyssä. Vaihtuva näyttely esittelee Suomen kultakauden valittujen naistaiteiteilijan tuotantoa. Keskiössä ovat taiteilijat, jotka olivat Suomen taideskenessä edelläkävijöitä modernististen tekniikoiden käytössä. 

Pidempään esillä olevassa näyttelyssä esitellään teoksia Turun taidemuseon kokoelmasta, ja minusta kokonaisuus oli mielenkiintoinen. Näyttelyssä oli aika paljon esillä nykytaidetta ja niiden sekä vanhempien teosten välille syntyi jännitteitä, jotka kutsuivat katsojaa erilaisiin pohdintoihin.

Lopuksi vielä pari ruokavinkkiä: me herkuttelimme lounasta joen rannalla Via Tribunalissa ja iltasella menimme syömään pizzaa Uuni-nimiseen paikkaan. Aivan mielettömän herkullista ja myöskin tosi mukava asiakaspalvelu. 🧡

Kommentit

  1. Täällähän täytyy ehdottomasti piipahtaa! En tiedä, miksi olen aina niin huono löytämään mitään tällaisia kiinnostavia paikkoja omin päin, mutta kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vinkeistä on apua! 😊 Turku on kyllä ihana paikka käydä leikkimässä turistia. 🧡

      Poista
  2. Kiitos hienosta kuvakoosteesta. Kylläpä onkin upean näköinen paikka tuo apteekkimuseo. Mitenkä voikin olla, että on jäänyt minulta käymättä. Olen nyt sairastellut sen verran, että nykyajan apteekkipalvelut kotiinkuljetuksineen ovat olleet sangen tervetulleita. Mutta kyllä tuo vanha nostalgiakin piristää ja on kaunista.
    https://www.tapiolanapteekki.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että nostalgia viehättää! Nykyajan kotiinkuljetuksissa on kyllä omat hyvät puolensa. 😄

      Poista

Lähetä kommentti