Ostetut vaatteet ja kengät 2023, osa 1

Minulla on meneillään tänä vuonna kenkä- ja vaatehankintoihin liittyen haaste Kehitin sen sen jälkeen, kun olin vuoden verran seurannut vaatteiden ja kenkien ostamisiani. Siinä on kolme kohtaa: 

 1. Saan käyttää rahaa kenkiin ja vaatteisiin maksimissaan 400 €.
 2. Vain alusvaatteita, legginsejä, sukkahousuja ja sukkia saa ostaa uutena.
 3. Jos ostan vaatteen, minun tulee laittaa jokin vanha vaate kiertoon.

Tämä teksti on osa 1/2, jossa raportoin ensimmäisen puolen vuoden aikana hankkimani vaatteet, ja olenko pysynyt haasteessani. 

Vaaleanharmaaseen taittava violetti mekko, joka on ripustettu niin, että seinälamppu on kuin ihmisen pää. Vieressä art deco -henkisellä kukkatelineellä anopinkieli.

Mitkä olivatkaan säännöt?

En määritellyt haastetta tehdessäni itselleni, ovatko hanskat ja muut asusteet vaatteita. Edellisvuonna laskin ne mukaan vaatehankintoihin, joten jos tänä vuonna mennään samalla meiningillä, silloin olen epäonnistunut haasteen kohdassa 2. Ostin nimittäin lumien sulettua koirien lenkitystä ja salia varten uudet hanskaparit. Yhdet siis kumpaankin käyttötarkoitukseen. 

Tarvitsin tuotteita akuutisti, eikä hikisten salihanskojen hankkiminen käytettynä houkuttanut. Ne tuntuivat minusta enemmän intiimituotteelta kuin kengät, koska kengissä toivottavasti sentään on käytetty sukkia. Hanskat puolestaan ovat kuin käsien sukat.

Jos hanskoja ja asusteita ei tänä vuonna lasketa mukaan, sitten minulla on vielä mahdollisuus onnistua koko haasteessa. 😄 Mitä olet mieltä, mokasinko jo haasteen tältä osin? Huolimatta tuomiosta aion kyllä yrittää pitää haasteen 2. kohdasta kiinni loppu ajan, koska kierrätys ja vaatteiden uusiokäyttö ovat minulle tärkeitä. 

Haluaisin myös täsmentää haastetta sen verran, että uutena voi hankkia vaatteita tai kenkiä, joissa käytetty ei enää vastaa siihen tarkoitukseen, johon sitä tarvitaan. Esimerkiksi juoksukengät kuluvat käytössä niin, etteivät ne lopulta enää sovellu juoksemiseen, eivätkä ole hyväksi jalkojen terveydelle. Tämän haasteen on tarkoitus estää pikamuodin heräteostoksia, ei hankkimasta kunnollisia harrastusvälineitä.

Alkuvuoden hankinnat

Tässä on lista tuotteista, jotka olen hankkinut, sekä mistä ja millä hinnalla.

TAMMIKUU

 • treenikengät, tori.fi, 15,00 €

HELMIKUU

 • musta aluspaita eli toppi, Kierrätyskeskus, 0,90 €
 • musta paita savupiippukauluksella, Kierrätyskeskus, 4,50 €
 • huppari sonic-siilikuvalla, Kierrätyskeskus, 4,50 €

TOUKOKUU

 • Mustat pitkävartiset kumisaappaat pihatöihin, tori.fi, 20,00 €
 • 2 kpl urheilurintaliivejä, Kesport Mäntsälä, 97,90 €

KESÄKUU

 • Musta mekko, jossa nyöritys edessä, Wanha Nalle -kirppis, 3,00 €
 • Harmaa mekko pitsikauluksella ja taskuilla, Wanha Nalle -kirppis, 5,00 €

Urheiluvaatteet ovat taas vahvasti edustettuna (varsinkin jos salihanskat ja lenkkihanskat lasketaan mukaan, vielä ne eivät ole mukana laskuissa). Minulla oli venähtänyt ja kulunut aiemmat urheilurintaliivit siihen kuntoon, etteivät ne enää tukeneet tarpeeksi, joten hankin kahdet uudet liivit. Ne ovat myös selkeästi kalleimmat ostokseni. 

Musta huppari, jossa on Sonic-siilin kuva, sen vieressä on tummansiniset lenkkarit.

Sonic-siilillä koristeltu huppari on myös salikäyttöön. Huppari on ainoa treenivaate, joka on mielestäni oikeasti kiva, ei vain siedettävä. Olen ajatellut, että salivaatteissa pääasia on se, että on käyttöön sopivat vaatteet ja mielellään edullisesti hankitut. Aloitin siis salilla käymisen tammikuussa sitten koronan, ja tarvitsin salikengät nopeasti, koska vanhoja ei enää ollut. Metsästin yhdessä päivässä tori.fi:stä oikean kokoiset ja edes jotenkuten siedettävän näköiset kengät.

Savupiippukauluksinen paita oli tarkoitettu töissä käytettäväksi, mutta sen läpikuultavuus ei sovellukaan sinne. Harmaa (tai harmaanvioletti) mekko on sopiva töihin, kun taas nyöritetty mekko on ollut vapaa-ajalla paljon käytössä. 

Pöydällä viikattuna kaksi mekkoa, toinen musta, toinen vaaleanvioletti, jossa on musta pitsikaulus

Sovittaminen kaupassa olisi fiksua

En jaksanut käydä sovituskopissa helmikuussa, kun kävin ostoksilla Kierrätyskeskuksessa. Olikin siis yllätys, että savupiippukauluksen omaavasta paidasta löytyikin pieni reikä vatsan kohdalta, ja lisäksi paidan kangas oli niin ohutta, että siitä kuultaa iloisesti rintsikat läpi.

Tarkoitukseni on korjata reikä ja katsoa sitten, onko vaate käytettävissä muuten. Minulla on ollut viime vuonna pari tilannetta, joissa sovittamatta jäänyt vaate olikin väärää kokoa, joten minun kannattaisi oikeasti jaksaa mennä sinne sovituskoppiin. 

Rahaa on tähän mennessä kulunut 150,80 euroa eli budjettia on vielä hyvin loppuvuodelle. Jäljellä on 249,20 euroa.

Kiertoon lähteneet (ja miksi)

Meinasin myös unohtaa, että minun pitää laittaa kiertoon aina vanha tuote uuden hankinnan seurauksena. Vasta tätä tekstiä aloittaessani muistin haasteen kolmannen kohdan, joten menin vaatekaapilleni ja poistin valikoimasta seuraavat asiat (9 kpl):

 1. Virttynyt maksimekko, joka oli hankittu kirpparilta 2014. Polttojätteeksi.
 2. Mustavalkoraidallinen trikoomekko, ostettu Stockan alesta 2016, käytetty hyvin vähän. Kirppikselle myyntiin tai Fidalle. 
 3. Pieniksi jääneet kävelykengät, ostettu uutena ja täydellä hinnalla. Kirppikselle myyntiin tai Fidalle.
 4. Rikki virttyneet urheiluliivit, ostettu uutena Intersportista. Polttojätteeksi.
 5. Bolero, ostettu pari vuotta sitten kirpparilta, mutta jäänyt vähälle käytölle. Kirppikselle myyntiin tai Fidalle.
 6. Tekonahkainen vyö, jonka tekonahka oli alkanut tuhoutua itsekseen. Sen pinta oli hapertunut ja siitä oli alkanut tihkua jotain liimaustahmaa. Vyö oli hankittu kirppiseltä vuosia sitten. Metallisen vyönsoljen säästin mahdollista uusiokäyttöä varten, tekonahka meni polttojätteeksi.
 7. Kesämekko, ostettu kirppikseltä viime vuonna sovittamatta ja istui hartioista huonosti, jäänyt käyttämättä. Kirppikselle myyntiin tai Fidalle.
 8. Musta satiininen liivi, ostettu yli 10 vuotta sitten kirpparilta, jäänyt pieneksi. Kirppikselle myyntiin tai Fidalle. 
 9. Mustat korkeakorkoiset sandaalit, ostettu uutena yli 10 vuotta sitten, jääneet pieniksi. Kirppikselle myyntiin tai Fidalle.

Kasa kirpputorille meneviä vaatteita.

Jos hanskat lasketaan mukaan, minun pitäisi laittaa kiertoon vielä yksi vaate. Ne uudet salihanskani oli hankittava rikki kuluneiden hanskojen tilalle, joten vanhat hanskat menivät polttojätteeksi. Sen sijaan koirien lenkitykseen hankkimani hanskat (oikeasti pyöräilyhanskat) eivät ole vielä korvanneet mitään.

Kommentit