Hylätyksi tulemisen pelko ja etäisyyden ottaminen

Otsikossa mainitut sanat ovat tosi huono yhdistelmä, mutta siitä huolimatta etäisyyden ottaminen on ollut primitiivinen itsesuojelumekanismi, jota olen käyttänyt varhaislapsuudesta asti. Olen alkanut opetella siitä pikkuhiljaa eroon, mutta ei se helppoa ole.

Valkoisia kukkia mustalla taustalla.
Kuva macro_aparatka Pixabaystä.

Etäisyyden ottaminen on yritys pitää kasvonsa tai kunniansa. Logiikka siinä on se, että jos ehdin hylätä toisen ennen kuin toinen hylkää minut, minuun ei satu. Mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, koska ajatus hylätyksi tulemisesta on jo satuttanut. 

Hylätyksi tai torjutuksi tulemisen pelkoon reagoiminen sillä, että ottaa etäisyyttä läheisistään, on vielä tavallista huonompi ratkaisu polyamorisessa tai muussa avoimessa suhteessa. Silloin ruokin asetelmaa, että muiden ihmisten seurassa on kivempaa kuin minun seurassa. Vähän sama kuin puukottaisin itseäni reiteen ennen lenkille lähtöä. 

Epävarmuus ruokkii kuvitelmia, ja kuvitelmat epävarmuutta

Tämän toimintamallini kämäisyys paljastui minulle toden teolla, kun Leijonalla oli ensimmäistä kertaa meidän suhteemme aikana toinen kumppani. En uskaltanut osoittaa Leijonaa kohtaan välittäviä eleitä, koska pelkäsin, että hän ei olisi yhtä "innoissaan" tai välittävä minua kohtaan ja että vaikuttaisin hänen silmissään takertuvalta. Eli pelkäsin, että hän torjuu minut. 

Taustalla oli vahvana vaikuttimena epävarmuus ja tietynlainen mustasukkaisuus. En ollut aiemmin ollut sellaisessa tilanteessa, että minä olen asuinkumppani enkä uusi kumppani. Tästä seurasi tosi paljon epävarmuutta, koska yleensä asuin/pesäkumppanin kanssa on ehtinyt muodostua arjen rutiineja ja uusi kumppani ja uusi suhde puolestaan ovat uutuudessaan jännittäviä. 

Pelkäsin siis, että minä olen Leijonasta tylsä ja että hänestä on paljon mielenkiintoisempaa viettää aikaa uuden kumppanin kanssa. Tällaiset kuvitelmat ja niihin reagoiminen etäisyyden ottamisella ja kylmällä käytöksellä on itseään toteuttava ennustus.

Valitsen, mitä ajattelen

Tajusin onneksi aika nopeasti, että tuo toimintamallini on suorastaan itsetuhoisaa, koska se rikkoo minun ja Leijonan välejä. Tein tietoisen valinnan, että joka kerta kun näemme sen jälkeen, kun Leijona on viettänyt aikaa toisen kumppaninsa kanssa, tervehdin häntä rakkautta, intohimoa ja kiintymystä osoittaen. 

En tarkoita, että pitäisi mennä tervehtimään toista tekohymy huulilla ja pussata poskelle pakolla. Tarkoitan sitä, että valitsee mielentilansa. Vähän samaan tapaan kuin vaikka päätän tehdä meditaatioharjoituksen ja asetan mieleni tiettyyn tilaan, päätän aktiivisesti ajatella, miten ihana kumppanini on ja miten mukavaa on päästä halaamaan häntä. 

Valitsen ajatella, mitä ihanaa me voimme tehdä yhdessä sen sijaan, että märehtisin ja kuvittelisin mielessäni, miten kumppanilla oli varmasti paljon kivempaa ja jännempää olla jonkun muun kanssa. Siinähän lopputulos olisi, että on näreissään toiselle asioista, joita toinen ei edes ole tehnyt!

Toivottavasti tästä tapauskertomuksesta on hyötyä niille, joille on ollut haittaa tavastaan ottaa etäisyyttä läheisistään epävarmuuden yllättäessä! Olisi mukavaa kuulla kommenteissa teidän kokemuksia ja ajatuksia tästä aiheesta. 😊

Kommentit

  1. Niin tutun kuuloisia ajatuksia. Mulla on tätä ongelmaa myös, pelkään hylätyksi tulemista niin paljon että toisinaan pelot ottaessa valtaa, käyttäydyn juurikin sillä tavalla, että saatan huutaa toiselle "painu helvettiin, ettiin parempi puoliso jne".. Siis ihan hirvee tapa ja hävettää todella paljon. Silloin kun se tunne tulee, se tulee niin valtavalla vyöryllä, että sitä ei edes itse hallitse vaan sitä havahtuu vasta sen jälkeen kun on nämä myrkylliset sanat päästänyt jo suusta. Mieskin on sanonut muutaman kerran kuinka surulliseksi hän tulee näistä mun sanoista ja mä ymmärrän sen enemmän kuin hyvin. Olenkin onneksi saanut työstettyä näitä asioita psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Haluan tehdä kaikkeni etten olisi tälläinen ja että voisin olla mahdollisimman hyvä kumppani toiselle, ilman että ajan toisen pois näiden omien menneisyyden traumojen takia. Työtä se tosiaan vaatii aivan älyttömästi ja jatkuvaa tiedostamista omista toimintatavoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viisaita sanoja! Sen lisäksi, että joutuu työstämään omia epävarmuuksia ja tunteita, tarvitsee myös muokata sitä tapaa, jolla aggressio tai ärtymys purkautuu. Minusta ainakin tuntuu, että ne tavat, joilla minua on satutettu lapsena, ovat niitä tapoja, joilla satutan muita. Ensinnäkin olisi hyvä, ettei haluaisi satuttaa läheisiään, mutta tärkeää olisi löytää rakentavampi tapa tuoda isoja tunteita keskusteluun. Mutta se ei todellakaan ole helppoa. :D

      Poista

Lähetä kommentti