Erilaisissa suhteissa on erilaisia mahdollisuuksia

Olen kirjoittanut jo useammassa polyamoriaa käsittelevässä postauksessa, miten tasa-arvo on minulle tärkeää. Tasa-arvo ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki suhteet olisivat samanlaisia tai että kaikissa on mahdollisuus tehdä ihan kaikkia samoja asioita. Mahdollisuudet eivät myöskään muodostu niin, että asuinkumppanuudessa olisi niitä automaattisesti enemmän kuin muissa suhteissa.

Kerron tästä esimerkin, jossa hyvän yön toivottaminen tekee näkyväksi eri suhteissa olevat mahdollisuudet.

Orkidea.
Kuva Peggychoucair Pixabaysta.


Olipa kerran suhde

Leijona alkoi tapailla toista henkilöä, ja halusin osoittaa asialle tukeni. Tämä tapahtui mm. suhtautumalla asiaan positiivisesti ja kannustavasti ja antamalla heille mahdollisimman hyvin tilaa silloin kun he näkivät. Tilalla tarkoitan sitä, etten halunnut laittaa Leijonalle mitään viestiä tai muuten "häiritä".

Kun heidän suhteensa kehittyi ja syveni, he alkoivat viestitellä päivittäin. Heille tuli tavaksi toivottaa hyvää yötä toisilleen. Leijonan viestittelythän eivät minulle kuulu, mutta jossain vaiheessa aloin pohtia sitä, miten suhteiden erilaisuuden takia meillä on tavallaan vähän eri mahdollisuudet.

Kyllä, minä olin rajoittanut itseäni, etten saisi laittaa Leijonalle viestiä silloin, kun hän näkee toista kumppaniaan. Ihan samoin pyrin antamaan hänelle tilaa, kun hän näkee keitä tahansa muita ihmisiä. Meillä molemmilla on tapana olla läsnä sille ihmiselle, jonka kanssa viettää aikaa, eikä silloin katsella muiden ihmisten viestejä. Leijonakin siis näki tilanteen niin, että kun hän viettää merkityksellistä aikaa toisen kumppaninsa kanssa, hän ei silloin lähtökohtaisesti lue minun laittamiani viestejä.

Yhteinen merkityksellinen aika alkoi kadota

Kun sekä minulla että Leijonalla oli toiset kumppanit sekä muita omia menoja, huomasimme yhtäkkiä, että meillä ei ollutkaan enää niin paljoa sitä yhteistä aikaa. Näimme useimpina päivinä, mutta se oli arkista olemista. Lähdimme korjaamaan asiaa sopimalla yhteisiä treffipäiviä. Nämä treffipäivät olivat yleensä arkipäiviä ja valitettavan usein jompikumpi tai molemmat olivat aika nuutuneita töiden jälkeen. 

Lisäksi treffit eivät useinkaan kestäneet yön yli, kuten kestivät silloin jos Leijona näki toista kumppaniaan (minun kumppanini perhetilanne ei juuri koskaan mahdollistanut yhteisiä öitä). Kun Leijona oli tapaamassa toista kumppaniaan, minun näkökulmastani heidän treffinsä päättyivät siihen, että poistutaan aamulla toisen seurasta eikä nähdä muutamaan päivään. Kun taasen minun ja Leijonan treffit päättyivät useimmiten siihen, että mennään pesemään hampaita ja laittautumaan nukkumaan. Ja koska erityinen yhteinen aika oli muuttunut takaisin arjeksi, sitä saattoi mennä vielä vaikka vaihtamaan pari viestiä toisen kumppanin kanssa ja toivotella hyvät yöt.

Eli käytännössä Leijonan toinen kumppani pystyi laittamaan hänelle joka ilta viestiä ja odottaa kiintymystä osoittavia vastauksia, mutta minä en tiettyinä iltoina voinut sitä odottaa. 

Erilaisuus ei ole eriarvoisuutta

Minun ei ole tarkoitus nyt tässä valittaa, että voi kun tilanne oli minulle epäreilu. Tarkoitukseni on osoittaa, että erimuotoisissa suhteissa on erilaisia mahdollisuuksia. On helppo ylläpitää romantiikkaa suhteessa, jossa asutaan erillään, yhteistä aikaa on rajatusti ja tapaamisista suurin osa on spesiaalia tietoista yhdessä olemista eli treffejä. Suhteessa, jossa jaetaan koti, voidaan nauttia toisenlaisista eduista, kuten jaetun arjen tuoma intiimiys ja tuki.

Kun kirjoitin naimisiin menemisestä ja polyamoriasta, nostin esiin sen, ettei joistakin asioista kannata pidättäytyä vain sen takia, että siitä seuraa, että joku muu ei saa täsmälleen samoja mahdollisuuksia. Tasa-arvo ei tarkoita, että kaikissa suhteissa on tehtävä samoja asioita ja mielellään yhtä paljon. Tasa-arvo tarkoittaa, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus muodostaa suhteistaan sellaisia, että ne toimivat heille. Eikä muilla ihmisillä ole oikeutta määrätä ja rajoittaa toisten suhteiden muotoa tai sisältöä. 

Asioilla on myös tapana tasoittua ajan kanssa. Kun Leijonan ja toisen kumppanin suhde oli vakiintunut ja he näkivät pari kertaa viikossa, heidän yhteinen aikansa ei ollut enää niin intensiivistä treffitekemistä, etteikö Leijona olisi halunnut iltaisin toivottaa minullekin hyvää yötä. 😊

Malttia muutoksessa

Varsinkin muutostilanteessa kannattaa siis tutkailla rauhassa tilannetta, eikä esimerkiksi olla heti aggressiivisena pitämässä kiinni omista oikeuksista, jotka oikeasti ovat toisen sallimia tai antamia etuja. Toisella ihmisellä on esimerkiksi koska tahansa oikeus sanoa, ettei halua toisen kosketusta. Tai ettei halua nyt koskettaa toista. Tai ettei halua saada toiselta yhteydenottoja tiettynä päivänä. 

Yhteys ja intiimiys toiseen on aina lahja, ei velvollisuus. 

Muutostilanteet ja uudet suhteet voivat olla pelottavia, mutta ymmärtäväisellä ja avoimella asenteella omien tarpeiden kommunikoiminen on rakentavampaa, ja niihin tarpeisiin löytyy todennäköisesti yhdessä ratkaisuja. Rakentava ja avoin asenne rohkaisevat toista toimimaan samoin. Aggressiivinen ja murjottava tapa viestiä taasen lisää konfliktin riskiä.

Tarinan opetus: vaikka taisin hetkellisesti olla vähän kateellinen siitä, että Leijonan toisella kumppanilla tuntui olevan "jotain enemmän", tein viisaasti, kun en heti alkanut valittaa siitä, vaan ymmärsin, että

  • Suhteet ovat erilaisia, joten niissä on erilaisia mahdollisuuksia.
  • Uuden suhteen alun intensiivisyys ei välttämättä kestä kovin pitkään, vaan myös siinä alkaa tulla esiin arkisuutta.
  • Uusi asia (en voikaan enää kommunikoida Leijonan kanssa joka ilta) voi uutuudessaan tuntua isolta, mutta ajan saatossa siihen tottuu ja huomaa, ettei kyse olekaan niin isosta tai kamalasta asiasta.

Kommentit