Naimisiinmeno ja eettinen polyamoria

 Tämän blogin aivan ensimmäisessä päivityksessä kerroin, että olen kihloissa ja meillä on Leijonan kanssa hääpäivä tämän vuoden puolella. Miten se sitten suhtautuu siihen eettiseen polyamoriaan, jota sanoin toteuttavani? 

Edellisessä polyaiheisessa blogitekstissäni avasin epäeettisiä asetelmia, joista yksi oli suhteiden rankkaaminen primääriin ja sekundääreihin suhteisiin. Naimisiin meneminenhän kuullostaa uhkaavasti muita tärkeämmältä suhteelta, eikö?

Sitä se kuulosti minullekin alkuun. Meillä oli monia mielenkiintoisia keskusteluja Leijonan kanssa aiheesta, joiden lopputuloksia tässä jaan. 

Kuvassa hääpukuisen naisen selkä.
Kuva Free-Photos Pixabaystä.


Erilaisuus ei ole eriarvoisuutta

Mielestäni kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Suhteet voivat kuitenkin muotoutua erilaisiksi. Erilaisuus ei automaattisesti tarkoita, että joku suhde olisi tärkeämpi tai arvokkaampi kuin toinen, saati sitten että joku ihminen olisi arvokkaampi kuin toinen. Samaan tapaan kuin ystävyyssuhteissa ei pisteytetä suhteita, ei romanttisissakaan suhteissa tarvitse. Vaikka tykkään käydä Pipsan kanssa taidemuseoissa ja Henriikan kanssa laitamme ruokaa ja katsomme leffoja, ei se tarkoita, että Henriikka olisi minulle tärkeämpi ihminen. 

Naimisissa oleminen ei tarkoita, etteikö johonkuhun muuhun kuin aviopuolisoon voisi kehittyä valtaisa rakkaus ja intohimo. 

Yksi sitoumus muiden joukossa

Naimisiin meneminen on rituaali, jossa tehdään näkyväksi naimisiin menevien yksilöiden välillä olevaa rakkautta. Se voi myös olla ja usein onkin taloudellinen sitoumus. Samaan tapaan taloudellinen sitoumus on muuttaa yhteen tai hankkia lapsia. 

Miksi olisi eettisesti ok haluta lapsia tai yhteinen koti jonkun kanssa, mutta avioliitto jonkun kanssa ei olisi? Olin alkuun perustellut tuota eroa itselleni sillä, että lapsia voi hankkia useiden kanssa, mutta ainakaan Suomen laissa ei voi olla samaan aikaan naimisissa useamman kanssa. 

Sivuhuomiona tai disclaimerina tähän todettakoon, että minä ja Leijona emme ole aikeissa hankkia lapsia. Se oli kummallekin tärkeä kynnyskysymys, kun olimme aloittamassa suhdettamme. 😄

Elämää ei voi jättää elämättä tasapuolisuuden nimissä

Miltä se tuntuisi uudesta kumppanista, jos olisin jo naimisissa? Silloin toisessa suhteessa olisi tapahtunut asia, jota ei voi tapahtua enää sitten tässä uudessa suhteessa.

Leijona totesi tuolloin varsin viisaasti, että nykyisiä päätöksiään ei kannata alkaa rajoittamaan sillä, mitä joskus ehkä voisi olla. Elämässään ei kannata jättää tekemättä asioita, koska joku joskus voisi kokea ne huonoiksi valinnoiksi. Valintoja on pakko tehdä, ja ne rajaavat elämää mutta myös avaavat mahdollisuuksia uusiin suuntiin. 

Lapsien hankkiminen muuttaa elämää vielä peruuttamattomammalla tavalla kuin naimisiinmeno. Uudet kumppanit tulevat asetelmaan, jossa lapsia on ja ne vaikuttavat ihmisen priorisointeihin ja asumisratkaisuihin ynnä muuhun sellaiseen. Niistä ei myöskään oikein voi ottaa eroa.

Itselleen tärkeitä asioita ei kannata jättää toteuttamatta, koska "silloin joku kumppani ei tule samanlaiseen tilanteeseen kuin mitä joku aiempi kumppani". Halumme ohjaavat valintojamme ja sen seurauksena meillä on erilaisia elämäntilanteita. Ei elämää voi jättää kokematta ja tekemättä, jotta mahdollistaisi kaikille ihmisille samanlaiset olosuhteet saapua elämäämme. Silloin jäisi ikuisen odotuksen tilaan.

Meille avioliitto ei tuo uusia oikeuksia

Minulle ja Leijonalle on täysin ehdottoman selvää, että naimisiin meneminen ei muuta meidän välillämme olevaa sopimusta, eikä tuo meille uusia oikeuksia verrattuna muihin kumppaneihin. Edelleenkin me annamme muiden suhteiden kehittyä omalla painollaan sellaisiksi kuin ne ovat kehittymässä. Meillä ei ole veto-oikeutta, eikä meillä ole sääntöjä, jotka koskisivat toisia suhteita.

Meille avioliitto on ennenkaikkea symboli, jolla haluamme juhlistaa rakkauttamme ja sitoutumista toisiimme. Se ei tarkoita, ettemmekö voisi sitoutua myös muihin ihmisiin. 

Olemme Leijonan kanssa ajatelleet, että sormuksen sisälle voisi kaiverruttaa nimien ja päivämäärien sijaan jotain sen kaltaista kuin “rakas, olet vapaa”, mutta emme ole vielä päättäneet tarkkaa sanamuotoa. 

Sormus voi aiheuttaa ennakkoluuloja

Ennen kihlautumistamme mietin paljon sitä, voiko nimettömässä oleva sormus olla haitaksi. Normaalissa (monogamisessa) maailmassa sormus tarkoittaa, että on varattu. Mutta tulkitsevatko monet vapaammissakin piireissä sen varoitusleimaksi, että tämä tyyppi etsii pelkästään kevyitä juttuja tai harrastaa hierarkioita? En voi tietää. Ennakkoluuloja kohtaa kuitenkin kaikkialla, eikä kukaan meistä ole niistä vapaa. Toivon, että kohtaamani ihmiset kuitenkin ovat valmiita luottamaan siihen, jos kerron, että olen eettisesti polyamorinen. Eivätkä he tuomitse minua sormuksen perusteella. 

Polyamorisena ihmisenä sitä kohtaa muutenkin ennakkoluuloja (mitäs ihmeen pervoja te olette? Kuulostaa moraalittomalta!) joten muutama lisäennakkoluulo ei paljoa enää paina. Tosin siinä on suuri ero, kohtaako syrjintää yhteisönsä ulkopuolelta vai sisäpuolelta. 

Polyamoriset tai seksipositiiviset ihmiset (joo, seksipositiivisuus on sana, ja jossain vaiheessa kirjoittelen siitäkin aiheesta) ovat hyvin heterogeeninen vähemmistö. Yhteisöjen sisällä on monia tapoja toteuttaa suhteita ja seksuaalisuutta. Useimmat ovat suvaitsevaisia ja liikkeellä "elä ja anna toisten elää" -asenteella. Joukkoon kuitenkin mahtuu myös niitä, joiden mielestä oma tapa elää on se ainoa oikea.

Rakkauden sijaan aika on kortilla

Polyamoriassa rajallinen resurssi ei suinkaan ole rakkaus vaan aika. Ja aika vaikuttaa siihen, kuinka paljon tunteilla tai suhteella on mahdollista kehittyä. Seuraavassa polypostauksessani tulenkin puhumaan ajasta ja aikatauluista.

Olen ihan rehellinen siitä, että hirvittävän montaa intensiivistä ja päivittäistä yhteydenpitoa sisältävää suhdetta ei elämääni mahdu kerralla. Minulla on ystäviä, tämä blogi, muu kirjoittaminen, työni ja ammatillinen kehittyminen. Jos näen kaksi kertaa viikossa ystäviäni, yhden illan viikossa käytän kirjoittamiseen, tuotan kaksi blogipostausta per viikko ja lisäksi käyn päivätöissä, kaiken tämän jälkeen on rajallinen määrä aikaa jäljellä. 😅

Tilaa ei ole kuitenkaan pelkästään yhdelle ihmiselle, eikä avioliitto varaa kaikkea aikaa vain yhdelle. Nimettömässä olevan sormuksen ei ole tarkoitus estää rakastumista toisiin ihmisiin.

Kommentit