Mistä tietoa polyamoriasta ja avoimista suhteista

En ole ihan hirveästi tutustunut polyamoriaa käsittelevään kirjallisuuteen tai kuunnellut satoja tunteja podcasteja, mutta muutamaan olen kuitenkin syventynyt. Tässä pari suomenkielistä vinkkiä, joista toivottavasti on hyötyä ja iloa myös muille!

Ruusu.
Kuva Andreas Hensel Pixabaystä.

More than two eli Kahta kauniimmin

Eettistä polyamoriaa ja sen perustana olevia ajatuksia avaa hyvin Franklin Veaux'n ja Eve Rickertin teos More Than Two. A practical guide to ethical polyamory (suom. Kahta kauniimmin. Opas eettiseen polyamoriaan). Teos ikään kuin käy läpi teorian ja käytännön ohjeet, miten eettisyys otetaan mahdollisimman hyvin huomioon ihmissuhteissa. Teoksessa on myös kirjoittajien omakohtaisten kokemusten kuvauksia, joista useita en jaksanut lukea huolellisesti, vaan lähinnä silmäilin. Mutta se on ihan minun henkilökohtainen ominaisuus, ja moni voi kokea tapausesimerkit hyödyllisiksi. 

Pieni varoituksen sana noista tapausesimerkeistä. Jokin aika kirjan julkaisun jälkeen on käynyt ilmi, että Veaux'n kertomukset omista suhteistaan eivät ole yhteneväisiä suhteiden muiden osapuolten muistojen kanssa. Eli siis vaikuttaisi hyvin vahvasti siltä, että Veaux on kaunistellut omia tekemisiään aika paljon. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että teksti olisi hyödytöntä: tapausesimerkit kuitenkin ovat kertomus, josta voi hakea mallia omaan elämäänsä. Vähän samaan tapaan kuin opettavaisista kansansaduista voi poimia viisauksia, vaikka puhuvaa kettua tai kultamunia munivaa hanhea ei koskaan oikeasti ollut. 

Avoimet suhteet Instagramissa

Instagramtili Avoimet suhteet on kirjailija Mirja Hämäläisen tili, jolla hän jakaa paljon kirjavinkkejä monisuhteisuudesta, avoimista suhteista ja muusta aihealueeseen liittyvästä. Tilillä on myös paljon otteita Hämäläisen omasta tietokirjasta Avoimet suhteet, joka on julkaistu 2020. Itse teosta en ole lukenut, mutta Hämäläisen tuottamat instagrampostaukset ovat informatiivisia, selkeitä ja mielenkiintoisia.

Hämäläinen vinkkaa kirjojen lisäksi myös podcasteista ja muista tietolähteistä, ei ainoastaan perinteisistä paperikirjoista.

Ylen podcastit

Ylellä on useita podcasteja, joissa on käsitelty polyamoriaa ja muita ei niin perinteisiä suhdemuotoja sekä seksuaalisuuden toteuttamisen tapoja. En voi sanoa, että ne kaikki olisivat mielestäni järkeviä väittämiltään, mutta lähtökohtaisesti podcasteissa on tarkoitus avartaa ihmisten ymmärrystä asioista, mikä on hyvä juttu. Usein haastattelussa on jotakin aiheeseen liittyvää tutkimusta tai työtä tehnyt asiantuntija ja sitten on avoimissa tai polyamorisissa suhteissa elävien ihmisten haastatteluja. 

Ehdoton suosikkini on Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin sarja Mahadura & Özberkan. Heillä on useampi jakso, joissa käsitellään monisuhteisuutta. Joissakin avoimia suhteita, toisessa myös polyamoriaa. 

Polyamorian otsikossaan mainitseva jakso on hauska ja soljuva, se tuntuu kaveriporukan mukaansa imaiselvalta keskustelulta. Sen alussa on eräänlainen jäätä rikkova seuraleikki nimeltä ystäväkirja, joka ei tunnu suoraan liittyvän jakson aiheeseen, mutta on todella viihdyttävä ja mielenkiintoinen. 

Toinen mielenkiintoinen podcast on Vallattomia suhteita -sarja, vaikkakin huomasin sen ja edellä mainitun Mahaduran ja Özberkanin suhteen itselläni selkeän preferenssieron, joka varmaankin liittyy sukupolvikokemukseen. Mahadura ja Özbeikan ovat kanssani saman ikäisiä. Minulla on kotoisampi olo heitä kuunnellessani, kun taas Vallattomia suhteita vetävä Riikka Suominen puhuu edeltävän sukupolven kokemuksesta käsin. Mikä on mielestäni tosi hyvä juttu, sillä monisuhteisuudesta tarvitaan erilaisia näkökulmia erilaisille yleisöille. 

Kokonaisuutena haluan suositella Vallattomia suhteita, vaikkakin sen avoimia suhteita käsittelevän jakson alku on mielestäni hämmentävä, kun ihmiset selittävät polyamoriasta ja avoimista suhteista käsitteinä. 

Fiksu huomio siellä oli, että polyamoria on usein identiteetti, sillä ihminen kokee tärkeäksi osaksi minuuttaan sen, ettei pysty rajaamaan rakkautta vain yhteen suhteeseen kerrallaan. Samaan tapaan kuin ei voi rajata, mitä sukupuolia olevia ihmisiä rakastaa tai haluaa. Kummallista taasen minulle oli kohta, jossa selitettiin, että polyamorikot pitäisivät polyamoriaa yläkäsitteenä, jonka alle erilaisia suhdemuotoja sitten lajitellaan ja niihin kuuluisi esim. avoin suhde. 

Käsitteistä päästiin kuitenkin eteenpäin jaksossa, mutta tämä käsiteviidakko osoittaa, että ihmisillä on hyvin erilaisia tapoja jäsentää asioita päässään, eikä ole olemassa mitään kovin vakiintuneita käytäntöjä. Mistä päästäänkin seuraavaan vinkkiin hyvästä tietolähteestä. 

Polyamoria.fi

Tältä sivustolta löytyy selkeää ja hyvin kirjoitettua materiaalia, miten olla vastuullinen monisuhteisena ihmisenä, oli oma juttu sitten polyamoriaa tai vaikka swingausta. Itse pidän heidän kooostamastaan sanastosta, joka on kätevä termipankki. Siellä selitetään auki erilaisia käsitteitä. 

Polyamoria.fi-sivustolta löytyy myös suomenkielisenä ihmissuhdeoikeuksien julistus, jonka Veaux ja Rickert ovat kirjassaan Kahta kauniimmin kehittäneet. Jos ei jaksa lukea kaksikon teosta, tuo suomenkielinen teksti on tiivis ja selkeä kokonaisuus, josta on varmasti hyötyä.


Toivottavasti näistä on iloa! Onko sinulla jotain monisuhteisuuteen liittyviä lukuvinkkejä tai vastaavia?

Kommentit

  1. Englanninkielisistä kirjavinkeistä Ethical Slut oli ihan avaava, kirjoitettu More than two:n jälkeen ja siinä mielestäni oli viittauksia siihen. Tykkäsin siitä ehkä enemmän kuin More than two:sta.

    Myös tykkäsin Amy Gahrainin Stepping off the relationship Escalator - Uncommon love and live -kirjasta, jossa esiteltiin erilaisia monisuhteisuuden muotoja ja termistöä peilaten sellaiseen 1500 yhdysvaltalaisen henkilön kyselytutkimukseen. Suhteessa esim. Ethical Slutiin ja More than twohon, tässä on vähän laajemmin ihmisten itse kertomia esimerkkejä ja kirjaa ei kuljeteta niinkään kirjoittajien omien suhteiden kautta eteenpäin.

    Ja sarjakuvamuotoisesti monisuhteisuudesta ja siihen liittyvistä asioista (ja muutenkin elämästä) piirtää Instassa Nina Mutik https://instagram.com/ninamutik

    VastaaPoista

Lähetä kommentti