Raha-asioista kannattaa puhua

Raha ei tee onnelliseksi, mutta rahan puute on stressiä ja pahaa oloa tuottava tekijä. Puute ei tarkoita pienituloisuutta, vaan sitä tilannetta, että rahat eivät tunnu riittävän turvalliseen ja hyvään elämään.  

Polyamorisissa suhteissa varsinkin on hyvä pystyä puhumaan rahasta, sillä useiden suhteiden verkostossa voi olla monenlaisia tulotasoja sekä monenlaisia tapoja käyttää rahaa. Konflikteja tai kateutta voi aiheuttaa se, mitä kumppani tekee rahoillaan ja kenen kanssa hän asioita tekee. 

Orkidea.
Kuva John Vossen Pixabaystä.


Kun rahasta onkin puutetta

Raha-asioista puhuminen ei ole ollut minulle mitenkään luontevaa. Lapsuudenkodissani rahasta ei puhuttu, joten en osannut nostaa raha-asioita keskusteluun ensimmäisissä monisuhteisuuskuvioissani. Olin sellaista tyyppiä, joka ei puhu rahasta ennen kuin siihen liittyy jokin akuutti ongelma, eli vasta pakon edessä. Minä en onnistunut hankkiutumaan ongelmiin, mutta samaa ei voi sanoa eräästä kumppanistani. 

Kumppanillani oli avopuoliso eli he jakoivat keskenään asumis- ja ruokakustannuksia. Kerran kävi niin, että kumppanillani ei ollutkaan rahaa asumiskustannuksiin, mutta hän oli pari päivää aiemmin käynyt kanssani treffeillä Linnanmäellä ja sitä ennen kanssani teatterissa. Eli hän oli käyttänyt rahojaan huvituksiin, ja sitten hänellä ei ollut rahaa elämän perusasioihin. 

Avopuoliso ei ollut tästä tilanteesta iloinen. 

En tänäkään päivänä tiedä, miten kumppanini oli päätynyt tuohon tilanteeseen. Eikö hän kehdannut sanoa minulle, että hänellä ei oikeastaan olisi tällä hetkellä varaa noihin yhteistekemisiimme? Vai eikö hän vain osannut pitää taloudestaan huolta?

Positiivista ainakin oli se, että avopuoliso ei syyttänyt minua siitä, että olin se seura, jonka kanssa rahat olivat kuluneet. Hän ymmärsi, että minä ja kumppani olimme suhteen alkuvaiheessa, jossa emme vielä tiedä kovin paljoa toisistamme ja tavoistamme, ja kaiken lisäksi yritämme varmaan vielä antaa itsestämme toiselle mahdollisimman hyvän kuvan, koska alkuihastus.

Opin tästä pari asiaa. Ensimmäinen oppini oli, että arvostan ihmisessä suuresti sitä, että hän osaa pitää itsestään ja raha-asioistaan huolta. Toisekseen yritän jatkossa suhteen alkuvaiheessa jo keskustella hieman yhteisten tekemisten suhteen siitä, minkä hintaisia tekemiset voivat olla. Suhteen alkuvaiheessa ihminen usein yrittää antaa itsestään paremman kuvan, mistä voi seurata se, että suhteen alussa tehdään enemmän jänniä juttuja, jotka voivat oikeasti mennä mukavuusalueen tai budjetin yli, jos samanlainen meno jatkuu pidempään. 

Kun tulee tunne ulkopuolelle jäämisestä

Raha-asiat voivat aiheuttaa myös kateutta. Vähävaraisempi kumppani voi esimerkiksi tuntea kateutta siitä, että hänen kumppaninsa käy toisen kumppanin kanssa viikonloppumatkoilla. Tai että he käyvät useammin treffeillä ravintolassa, kun taas vähävaraisemman kanssa kokkaillaan enemmän kotona.

Kateus syntyy, kun kokee, että itsellään on vähemmän kuin jollakulla toisella. Oli vähemmän sitten sosiaalista arvostusta, rakkautta, turvallisuutta tai materiaa. Pelkkä ero tai erilaisuus ei tuota kateutta: olennaista on se, että haluaa jotain, mihin ei sillä hetkellä ole pääsyä tai mahdollisuutta. Tunne siitä, että itseltä uupuu jotain tai että ei ole itse tarpeeksi jotain voi olla kuluttavaa. 

Kateus ei välttämättä synny siitä, jos toinen kerran kertoo jostain hienosta kokemuksestaan. Yksittäisistä tapauksista on ainakin minusta suhteellisen helppo myötäiloita. Toinen vaikuttaa iloiselta ja innostuneelta, ja se on upeaa. Kateus voi hiipiä tunneskaalaan, jos toinen toistuvasti hehkuttaa jotain upeita kokemuksiaan, joiden kaltaisia toivoisi itselleenkin. 

Minä olen sellainen ihminen, jota ärsyttäisi kuunnella toistuvasti kertomuksia siitä, miten kumppani tekee jonkun muun kanssa asioita, joita minäkin haluaisin tehdä, mutta joihin minulla ei ole varaa. Tällaisessa tilanteessa olen lopulta pyytänyt, että toinen ei puhuisi asioista, jotka aiheuttavat minussa kateutta, tai että hän puhuisi asiasta harvemmin. On tosi tärkeää pitää huolta itsestään, omasta hyvinvoinnistaan ja omista rajoistaan. 

Hälytyskellot alkaisivat kilistä, jos huomaisin, että pikkuhiljaa kaikki toisista kumppaneista puhuminen on listattu kateutta aiheuttavaksi ja sitä kautta kielletyksi puheenaiheeksi. Silloin olisi hyvä hetki tutkailla sisintään ja miettiä, mikä siinä tilanteessa oikeasti hiertää. 

Miten helppoa sinun on puhua läheistesi kanssa rahasta?

Kommentit

  1. Tärkeä aihe ja tämä hämmentää miten yleistä tämä rahasta puhumattomuus onkaan.
    Exän kanssa meni niin kauan raha-asiat hyvin, kunnes viina tuli kuvioihin, se söi koko toisen osapuolen tilin täysin ja itse jouduin omat tuloni täysin laittamaan siihen, että saatiin edes laskut maksettua, ruokaa ostettua ja toisinaan jouduin myös antamaan toiselle rahaa bensoihin jotta toinen pääsi töihin. Olin tuolloin todella ahdistunut ja välillä oli niin tiukkaa että jouduin myymään omaisuuttani saadakseni rahaa ruokaan. Erotessani päätin, etten ikinä enää joudu moiseen tilanteeseen. Uuden kumppanin kanssa puhuttiin alusta asti rahasta ja meillä oli heti selvää että kustannukset menevät puoliksi. Teimme taloudenhoitotilin jonne kumpikin laittaa rahaa joka kuukausi lasketun summan jolla katetaan kunkin kuukauden laskut ja ruokaostokset. Muut huvitukset menee kummankin omilta tileiltä. Tämä on ollut meille todella hyvä ratkaisu, näin ei tule sitä tilannetta että toinen eläisi ns. yli varojen ja toinen joutuisi paikkaamaan toisen "mokia" ja maksamaan kaikki pakolliset kustannukset ns.omasta pussista.

    Mitä tulee lapsuuteen, totuin pienestä pitäen siihen, ettei rahaa koskaan ole, olimme se perhe jolla ei ollut varaa ostaa uusia vaatteita tai uusia harrastevälineitä, käytetyt vaatteet ja muualta saadut sukset olivat meille arkea. Minut pistettiin yläasteikäisestä lähtien kesätöihin joista saaduilla rahoilla kustansin itselleni ylimääräisiä vaatteita tms huvituksia mitä halusin kavereideni kanssa tehdä. Opin siis jo pienestä pitäen rahan arvon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kammottavaan tilanteeseen olet aikanaan joutunut! 😨 Onneksi nykyisin on paljon parempi ja tasapainoisempi tilanne. 🧡 Meillä kanssa on yhteinen taloustili, jonne laitetaan tietty summa, jolla sitten katetaan peruskulut ja ruoka.

      Poista

Lähetä kommentti