Seksipositiivisuus: neutraalia tai myönteistä suhtautumista seksuaalisuuteen

Seksipositiivisuus ei ole välttämättä useimmille kovin tunnettu termi, ja siitä saattaa tulla outoja mielikuvia. Yleisin stereotypia on, että seksipositiivinen ihminen on jotenkin yltiöseksuaalinen tai olisi puheissaan roisi. Kumpikaan näistä kuvitelmista ei ole osa määritelmää.

Valkoinen ruusu mustalla taustalla.
Kuva: Hans Benn Pixabaysta.


Seksipositiivisuus tarkoittaa ihmisen myönteistä tai vähintäänkin neutraalia asennetta seksuaalisuuteen. Neutraaliudella tarkoitan sitä, että ei tee seksuaalisuudesta puhumisesta ongelmaa, ei suhtaudu siihen tabuna tai asiana, jota pitäisi hävetä tai jonka tietyt olomuodot pitäisi kieltää (esim. homoseksuaalisuuden kriminalisointi).

Seksipositiivisuus voi myös olla aktivismin muoto. Siitä on kertonut hyvin seksuaalineuvoja Larissa Nevalainen blogitekstissään Mitä on seksipositiivisuus. Samassa tekstissä käydään myös hyvin läpi, millaisia epätosia stereotypioita seksipositiiviseksi itsensä luokittelevat ihmiset usein kohtaavat. Nyt tässä minun tekstissä keskitytään ihan sellaiseen arkiseen seksipositiivisuuteen. 

Miten niin neutraalia suhtautumista?

Seksipositiivisuus kuvitellaan siis usein joksikin överiksi. Minusta syy taitaa olla se, että termi on rakennettu maailmassa, jossa seksuaalisuuteen ei olla suhtauduttu neutraalisti kovinkaan pitkään tai tietyillä osa-alueilla ei osata suhtautua edelleenkään neutraalisti. Koska valtaväestön tapa toimia mielletään normaaliksi ja neutraaliksi, harva pohtii, onko vallalla olevat toimintatavat neutraaleja tai kohtuullisia.

Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa Yhdysvallat, jossa seksuaalikasvatus on retuperällä ja samaan aikaan populaarikulttuuri on hyvin seksualisoitunutta (esim. musiikkivideot, mutta se on vain pieni tippa valtameressä). Planned Parenthood on raportoinut, että 37 USA:n osavaltiota vaatii, että seksuaalikasvatuksessa kerrotaan seksistä pidättäytymisestä, mutta vain 18 osavaltiota vaatii kouluja myös kertomaan opiskelijoilleen ehkäisystä. Kuulostaako järkevältä ja siltä, että nuoret saavat itselleen tärkeää tietoa?

Suurin osa ihmistä on jollakin tapaa seksuaalisia olentoja, ja aseksuaaleillakin tuppaa olemaan lähipiirissä ihmisiä, jotka ovat seksuaalisia. Se on siis erittäin luonnollinen osa ihmisyyttä. Siitä keskusteleminen pitäisi siis olla normaalia eikä seksuaalisuutta tulisi tuomita tai sen monimuotoisuutta tukahduttaa.

Neutraali suhtautuminen tarkoittaa mielestäni esimerkiksi sitä, että seksuaaliterveydestä, itseensä tutustumisesta ja suostumuksesta puhutaan yläkoulun opetusohjelmassa (muuallakin kuin Yhdysvalloissa). On haitallista, jos aikuiset ihmiset eivät osaa keskustella ja jakaa tietoa edes keskenään, ja erittäin haitallista se on, kun seuraavalle sukupolvelle opetetaan, että seksuaalisuudessa on jotain hävettävää tai että siitä ei saa kommunikoida. 

Seksipositiivisuus ei siis velvoita keskustelemaan omista seksikokemuksistaan, vaan on asenne ja eettinen näkökulma siitä, että seksuaalisuudessa ei ole mitään väärää tai hävettävää. 

Voimakas torjunta voi kertoa ongelmasta käsitellä asiaa

Lähtökohtaisesti seksuaalisuudessa ei ole mitään väärää. On kuitenkin tekoja, jotka ovat eettisesti väärin, eikä niitä hyväksytä seksipositiivisissakaan piireissä. Itse asiassa seksipositiivisilla saattaa olla jopa tiukempi moraali sen suhteen, miten tärkeää on kunnioittaa toisten ihmisten itsemääräämisoikeutta sekä koskemattomuutta.

Kun jokin asia on tabu, siitä puhuminenkaan ei ole hyväksyttävää. Useimmiten jonkin asian demonisointi tässä mittakaavassa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun asiasta ei puhuta, siitä tietämättömien ihmisten on vaikea saada selville, mikä on kiellettyä ja miksi. Kun asioista vaietaan ja niitä lakaistaan maton alle, ei opita menneisyyden virheistä, vaan on riski toistaa vanhoja tragedioita.

Pahimmillaan tabut ovat muodostuneet siitä, että tarpeeksi moni yhteisön auktoriteettia omaava jäsen ei osaa itse käsitellä jotakin aihetta, joten se on parasta kieltää kaikilta ja leimata kauheaksi. Tällaisia tabuja voi spotata seksuaalisuuden suhteen tämän kysymyspatteriston avulla: 

  • Kunnioitetaanko toiminnassa kaikkien osallistujien itsemääräämisoikeutta?
  • Onko kaikilla osallistujilla riittävästi tietoa ja ymmärrystä tilanteesta, että he voivat tehdä oman hyvinvointinsa kannalta hyviä päätöksiä?
  • Ovatko kaikki osallistujat antaneet suostumuksensa asiaan?

Mikäli vastaus oli kaikkiin kysymyksiin kyllä, suurella todennäköisyydellä asian ei tulisi olla tabu.

Voimakkaan tuomitsemisen lisäksi myös pakonomainen vitsailu voi olla oire siitä, ettei pysty suhtautumaan neutraalisti johonkin aiheeseen.

Toiset saa olla näkyvillä, toiset ei

Vaikka seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat kehittyneet huomattavasti viimeisen 50 vuoden aikana, julkisuudessa näkyy hyvin kapea kaistale seksuaalisuudesta. Milloin esimerkiksi muistat nähneesi leffassa tai lukeneesi kirjasta kohtauksen, jossa käsitellään seniorin tai kehitysvammaisen seksuaalisuutta?

Hihityttääkö ja vieroksuttaako ajatus, että 78-vuotias käy ostamassa seksikaupasta piiskan, mutta Fifty Shades -leffoissa nuorten, hoikkien ja vammattomien ihmisten BDSM-hommailut on ihan ok? 

Seksipositiivisuudessa lähtökohta on, että kaikilla on yhtäläiset ihmisoikeudet ja mahdollisuus oman seksuaalisuuden toteuttamiseen (niin kauan, kun ei riko toisten ihmisoikeuksia). Se ei tarkoita, että seksipositiivisen ihmisen pitäisi heittäytyä kaikkiin mahdollisiin seksuaalisuutta käsitteleviin keskusteluihin suurella mielenkiinnolla tai että pitäisi osallistua kaikkeen tarjottuun seksuaaliseen toimintaan. 

Seksipositiivinen ei tuomitse toisia vain sen takia, että he ovat erilaisia tai marginalisoituja. Arkisimmillaan seksipositiivisuus on sitä, että kunnioittaa kaikkien ihmisoikeuksia eikä lyö käsiä korville ja ala haukkumaan perverssiksi, jos toinen ihminen tuo esiin ajatuksen tai kysymyksen, joka liittyy seksuaalisuuteen.


Heräsikö ajatuksia seksipositiivisuudesta? Olisi ihanaa lukea niistä kommenteissa! 😊

Kommentit

  1. Tosi hyvä kirjoitus! :) Mulla on joitakin oman ikäisiäni kavereita, joiden kanssa ei koskaan puhuta seksisistä. Mietin, että kokevatko he seksistä puhumisen jotenkin tabuna vai mikä siinä on. Mun mielestä seksistä puhuminen on ihan yhtä luonnollista kuin kuulumisten kysely.

    Toivon, että nykyään koulussa seksuaalikasvatus olisi monipuolisempaa kuin omana aikanani ja nuoret kasvaisivat ajatellen, että seksuaalisuudessa ja seksissä ei ole mitään hävettävää eikä ole yhtä ainoaa tapaa harjoittaa niitä. En mä ainakaan aikoinani mennyt äitille kertomaan omasta ekasta kerrasta, vaikka vertaistuki olisi ollut tosi jees. Olihan sitä silloin vielä niin pihalla kaikesta. Tuntuu, että vasta myöhemmin aikuisiällä on oikeasti oppinut, mitä kaikkea seksi ja seksuaalisuus pitää sisällään. Tokihan se on elämänmittainen matka, mutta kyllä mä toivon, että olisin ollut tietoisempi asioita ja nuorempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, nuorena varsinkin tarvitsisi ja toivoisi selkeää infoa asioista! 😊 Ja joidenkin kavereiden kanssa seksistä ei tule puhuttua, jos se ei vaikka ole toiselle tärkeä aihe. Mutta sitten jos kyse on siitä, että pitää varoa sanojaan ja jotain tiettyä aihetta, se voi tuntua kuluttavalta. 🤔

      Poista
  2. Tosi hyvä kirjoitus ja hyvä huomio että "Seksipositiivisuus ei siis velvoita keskustelemaan omista seksikokemuksistaan, vaan on asenne ja eettinen näkökulma siitä, että seksuaalisuudessa ei ole mitään väärää tai hävettävää." Siitä ei myös tarvitse pakolla keskustella, jos tuntuu ettei ole keskusteltavaa. Mutta olisi kiva että tarpeen vaatiessa se olisi yhtä helppo aihe kuin vaikka sää.

    Komppaan myös Tiiaa seksuaalikasvatuksen parantamisessa. Toivon ainakin että jo nyt vähintään ollaan siirrytty banaanista oikean näköiseen vehkeeseen kun näytetään kortsun toimintaperiaatetta. Jos seksuaalikasvatus olisi oikeasti avointa, rehellistä ja häpeilemätöntä niin ehkä se helpottaisi myös erilaisten vaivojen kertomisessa lääkärille ja vertaistuen hakemisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan! Ja oikeiden ja asiallisten opetusvälineiden lisäksi olisi niin tärkeetä, että pystytään käsittelemään mekaanisen puolen (kortsun laittaminen) lisäksi sitä, että mitä siinä tapahtuu henkisesti ja miten tärkeetä on, että pystyy tunnistamaan, jos joku painostaa tekemään jotain, mitä ei haluakaan sit tehdä. Ja pystyy sanomaan siihen vastaan. 😊

      Poista

Lähetä kommentti