Kaamosmasentunut gootti, oksymoron?

Alle kuukausi Halloweeniin! ūüß° Samaan aikaan olen hurjan onnellinen syksyst√§, v√§rikk√§ist√§ lehdist√§ ja kummitusmaisesta tunnelmasta, mutta jos ihan rehellinen olen, minulla on yleens√§ tupannut my√∂s olemaan paljon v√§symyst√§ ja kuormitusta. Ja selkeit√§ kaamosmasennuksen oireita. 

Kurpitsoja.
Kuva Melissa Wilt Pixabaysta.

Rakastan pimenevi√§ iltoja ja kynttil√∂it√§, mutta pime√§t aamut ovat tosi rankkoja. Tuntuu, ett√§ voisin hyvin nukkua ainakin kahdeksaan tai yhdeks√§√§n, vaikka menen ajoissa illalla vuoteeseen ja nukahdankin melko pian. Yleens√§ syksyisin kaikki energia on mennyt siihen, ett√§ skarppaan t√∂iss√§, ja omille kivoille asioille j√§√§ v√§hemm√§n aikaa. 

Rakastan Halloweenia, mutta en kovin monena vuotena ole onnistunut järjestämään itse juhlia. Jotenkin kaikki energia on mennyt muuhun ja olen yhtäkkiä huomannut, että on enää kaksi viikkoa lokakuuta jäljellä, enkä ehdi järjestää mitään. Onneksi (tai harmiksi) joku muu kaveri on kyllä järjestänyt jotain juhlaa, mutta ne ovat usein olleet halloweenteemaiset synttärit tai tuparit. Mikä ei ole ihan sama asia, kuin pelkästään Halloweenin juhliminen.

Alakouluik√§isen√§ minulla oli aina halloweenteemaiset syntt√§rit, vaikka olenkin syntynyt marraskuun lopussa. Aikuisena olen onnistunut harvakseltaan j√§rjest√§m√§√§n syntt√§reit√§ itselleni, mik√§ on johtunut suurelta osalta sit√§, ett√§ opintojen j√§lkeen olin paljon p√§tk√§t√∂iss√§, jotka imiv√§t loka-marraskuussa minusta kaiken mehun irti. Minulla ei ole juuri muistikuvia 2015–2017 marraskuista. Eik√§ ollut aikaa j√§rkk√§ill√§ mit√§√§n Halloweenejakaan lokakuun loppuun.

T√§m√§n ei ole tarkoitus olla mik√§√§n valitusvirsi siit√§, ett√§ buhuu, t√∂iss√§ on rankkaa. ūüėä Ennemmin toiveeni on tehd√§ t√§st√§ syksyst√§ ja tulevista syksyist√§ itselleni mukavampia ja samalla mahdollisesti auttaa muitakin hoksaamaan, jos heid√§n syksyns√§ tuppaavat menem√§√§n ohi pelkk√§n√§ tummanharmaiden p√§ivien m√∂ss√∂n√§. Jos tunnistit jotain tuosta edell√§ kuvaamastani syksyn valumisesta hukkaan, sin√§kin saatat: 

 • olla taipuvainen priorisimaan ty√∂t√§ ja velvollisuuksia enemm√§n kuin omaa hyvinvointiasi.
 • k√§rsi√§ kaamosmasennuksesta.
 • olla aikamoinen suorittaja.

Minulle haastavinta t√§ss√§ on olla armollisempi itselleen. Hyv√§ksy√§ se, ett√§ nyt kannattaisi ottaa enemm√§n aikaa nukkumiselle, ja vain parille jutulle kuukauden aikana. Sen sijaan, ett√§ on joka viikko pari tapaamista kavereiden kanssa, panostaisikin vaikka niihin Halloween-bileisiin ja niiden ideoimiseen ja j√§rkk√§√§miseen. 

Rauhallisesti ottaminen ja downshiftaaminen on vaikeaa varsinkin nyt, kun koronarajoituksia ollaan purkamassa ja olisikin yhtäkkiä kaikenlaisia tapahtumia, teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä ja ravintolassa käyntejä kavereiden kassa. Olen tosin samaan aikaan kamalan skeptinen, että jos monet varotoimet lakkaavat samaan aikaan, tartuntaluvut hurahtavat taas nousuun. Jos onnistun pitämään Halloween-bileet, ne tuskin tulevat olemaan useiden kymmenien ihmisten pippalot.

Koska olen niin suorituskeskeinen, joudun varmaan tekem√§√§n itselleni tavoitteet, jotta onnistun olemaan rauhallisesti. Esimerkiksi hyv√§ tavoite voisi olla, ett√§ v√§hint√§√§n joka viikko pid√§n yhden illan sellaisena, ett√§ vain istun kotosalla kynttil√§n valossa ja lueskelen kirjaa tai lehte√§. ūüėĄ Tilasinkin justiinsa kirjastoon yhden Terry Pratchettin noita-aiheisen teoksen, jota rakastin teinin√§.

Onko sinulla ollut joskus vaikea kuunnella kehoasi, ja levätä tai rauhoittua tarpeeksi? Kuulisin mielelläni vinkkejä, miten onnistua pitämään itsestään parempaa huolta!

Kommentit

 1. Allekirjoitan ihan kaiken mitä kirjoitit. Halloween on mulle vuoden rakkain juhla ja vaikka Loka ja Marraskuu ovat mun lempparikuukaudet niin tästä alkaa myös se vuoden vaikein aika, kaamosmasennus on alkanut painaa vuosi vuodelta enemmän, kouluvuosi lähenee loppuaa ja paineet kasvavat ja tämä on yhtä helvettiä A-luokan suorittajalle.

  Sitä aina yrittää sanoa itselleen että "Kyllä joku päivä voin vielä vaan ottaa rennommin ja nauttia elämästä" mut oon nyt 49 v ja en oo vielä sellaista nähnyt. Halloweenia on pakko juhlia edes jotenkin, viime vuonna juhlimme ihan vaan kolmistaan ja sekin oli ihanaa mutta kyllä bileet ovat aina bileet, kyl se vähintään 10 henkee tekis jo pillalot <3

  Spooky Halloweenia sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana viesti, kohtalontoveri! ūüß°ūüėĄ Mahtavaa Halloweenia my√∂s sinulle, oli se sitten isommissa juhlissa tai pienell√§ intiimill√§ porukalla! ūüĎĽ

   Poista
 2. Todellakin! Oon aina ollut jonkinlainen ylisuorittaja ja pikkuhiljaa oppinut sanomaan myös ei ja priorisoimaan oman ajan ja levon. Onhan se supervaikeaa tällaisessa suorituskeskeisessä yhteiskunnassa. Hassua, miksi iisisti ottaminen nähdään jotenkin huonona asiana... Oman kehon kuuntelu on välillä hankalaa, usein jos hälytysmerkkejä alkaa ilmaantua, sitä useina ajattelee, että kyllähän tässä vielä jaksaa no worries. Ja sitten päästää sen menemään siihen pisteeseen, että toipumiseen menee kauan aikaa. Mulle on auttanut jooga ja meditointi, sillä ne ovat parantaneet omaa kehontuntemusta. Usein hektisessä arjessa unohtaa ottaa hetken ja kuulostella, miltä omassa kropassa tuntuu ja mitä se sattuisi sillä hetkellä kaipaamaan. Uskon, että pikkuhiljaa tässä voi petrata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pit√§√§p√§ uskaltautua taas itsekin jollekin ohjatulle joogatunnille, kun rokotuskattavuus kasvaa. Sit√§ harrastusta on tullut laiminly√∂ty√§ aika paljon. ūüėÖ Hyv√§ vinkki siis tuo ja meditaatio! Tosi mahtavaa, ett√§ niist√§ on sulle ollut apua. ūüß°

   Poista

Lähetä kommentti