Pohdintoja tieteen ja magian suhteesta

Kävin viime sunnuntaina pakanallisilla syysmessuilla, jotka järjestettiin Helsingissä. Tein pari kivaa löytöä ja lisäksi sain paljon pohdittavaa tieteen ja magian suhteesta, ja miten niihin uskominen vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Tyydytän ensin tarpeeni esitellä materiaa, ja sitten päästään mietiskelyni pariin. 😉

Pakanallisilla syysmessuilla oli vaikka minkälaista mielenkiintoista esinettä ja vaatetta myytävänä, mutta loppujen lopuksi ostin vain kaksi esinettä, jotka eivät olleet kovin pakanallisia. Eräässä myyntipyödässä oli esillä monenlaisia roolipeleissä hyödyllisiä noppia, ja koska DnD on synkkä salainen harrastukseni, en malttanut olla ostamatta uutta noppasettiä. Siinä sai mukana söpön pienen samettipussinkin. 

Pieni samettipussi, josta pilkistää esiin erimuotoisia noppia. Vieressä kämmenenselän kokoinen riipus, joka koostuu matelijan silmän ympärillä kerääntyneistä lonkeroista.

Toinen esine, johon ihastuin, oli Chtulhu-mytologiasta vihjaava suurehko kaulakoru. Näitä oli eri väreissä, ja kaikista tummin vetosi minuun eniten. Korun on valmistanut Tiia Viitanen, jonka koruihin voi tutustua lisää hänen instagramissaan @tiia_purpleoctopus tai Etsy-kaupassaan

Taika vai tiede voittaa koronan?

Nyt sitten aletaan lähestyä niitä aivokiemuroitani magiasta ja siihen liittyvien uskomusten vaikutuksesta tieteen uskottavuuteen: shoppailuintooni messuilla vaikutti jonkin verran se, että hyvin harvalla oli käytössä maskia, vaikka olimme sisätiloissa ja tapahtuma oli miltei loppuunmyyty. Myyntipöytien ympärillä oli siis paljon tungosta. 

Vaikka koronasuosituksia ollaan lieventämässä, olen vielä aika varovainen. Minusta on loogista jättää varotoimia yksi kerrallaan pois, ei kaikkia ryminällä. Pidän mielelläni maskia isoissa myyntitapahtumissa, koska sillä suojaan muita niin mahdolliselta koronalta kuin flunssapöpöiltä, joita kehossani saattaa piileskellä.

Olen huomannut, että tantra- ja hippipiireissä on ollut rokotevastaisuutta ja muutenkin kyseenalaistettu erilaisia pandemia-ajan varotoimenpiteitä. Pakanallisten syysmessujen asiakaskuntaa ja heidän maskittomuuttaan katsoessa tuli tunne, että magiasta kiinnostuneissa näyttäisi olevan myös porukkaa, joka ei ole innostunut pisaratartuntojen ehkäisemisestä tieteellisin keinoin. 

Usko magiaan ei poissulje uskoa tieteeseen

Minulle on aikanaan teininä tehnyt suuren vaikutuksen Terry Pratchettin kirjasta lukemani lause: 

jumalat auttavat niitä, jotka auttavat itseään. 

Varmastikaan Pratchett ei ole sen alkuperäinen sanoja, eikä lähteellä ole tässä väliä. Olennaisempaa on se, että pelkkä jonkun asian toivominen ei aikaansaa muutosta todellisuudessa. Oli toive sitten esitetty kristillisen rukouksen muodossa, pakanallisessa riitissä tai muun rituaalin kautta.

Harva ihminen luottaa, että suojaavaa energiaa säteilevä kristalli suojaisi niin hyvin liikenneonnettomuuksilta, että muita varotoimenpiteitä ei tarvita. Ei kukaan lähde kaupungille kulkemaan maaginen kivenmurikka taskussaan ja sen inspiroimana ylitä katuja katsomatta yhtään, onko astumaisillaan auton alle. Tai jos lähtee, päätyy todennäköisemmin sairaalaan kuin turvallisesti takaisin kotiin.

“Jumalat auttavat niitä, jotka auttavat itseään” -lause on yhdistetty yleensä siihen, että ihminen pyrkii toimimaan aktiivisesti saadakseen jonkin tavoittelemansa asian, vaikkapa menestystä ja mammonaa. Minusta sen voi hyvin ulottaa myös siihen, että tekee muitakin järkeviä ratkaisuja, oli kyse sitten oman terveyden ylläpitämisestä tai jostain muusta.

Lähtökohtaisesti tiede on hyvin luotettavaa. Tieteellisen yhteisön vertaisarvioimat ja toistettavissa olevat tutkimustulokset ovat luotettavia. Tiedettä kannattaa hyödyntää tehdessään päätöksiä, joilla rakentaa itselleen (ja toivottavasti koko planeetalle) parempaa elämää ja tulevaisuutta.

Tiede ei tietenkään aina tiedä kaikkea: maailma on hirvittävän monimutkainen ja opimme siitä koko ajan uusia asioita. Joskus käy ilmi, että olemme ymmärtäneet jotakin väärin, ja toimintatapojamme on korjattava. Joskus käy ilmi lisää yksityiskohtaisempaa tietoa, joka tukee jo aiemmin selville saatuja asioita. 

Tiede on joskus väärässä, mutta useimmiten se on oikeassa. Siihen kannattaa perustaa toimenpiteitään. Muuta järkevää vaihtoehtoa ei oikeastaan ole, ei sellaista, jonka voisi perustella millään loogisella ja vedenpitävällä tavalla.

Joskus tieteellinen tutkimus vääristyy tai sitä tahallaan vääristellään erinäisten ihmisryhmien uskomusten ja agendojen mukaan. Sen ei kuitenkaan voi antaa mustamaalata koko tiedekenttää ja siitä saatavia hyötyjä.

Jos siis käytät suojaavia kristalleja tai loitsuja ylläpitääksesi terveyttä, kannattaa ottaa sen tueksi myös tutkijoiden löydökset ja suositukset. 🧡

Kommentit