Uusi visuaalisen taiteen museo Lahdessa

Kävin vähän aikaa sitten Lahdessa ja tutustumassa vain vähän aikaa sitten avattuun visuaalisen taiteen museoon nimeltä Malva. Kokemus oli todella mukava ja näytillä oli mielenkiintoista taidetta, joten suosittelen siellä käymistä kesän ratoksi!

Moderni museoelämys

Ihan ekaksi huomiota kiinnitti se, että museon ikä näkyy käytössä olevassa tekniikassa. Näyttelytiloihin pääsee QR-koodilipukkeella ja muutenkin paikka muistutti hyvällä tavalla Fotografiskan museoita. Vierailija päätyy ensimmäisenä korkeaan tilaan, jossa on interaktiivinen teos Ahto. Siitä tulee futuristinen ja hauska fiilis, ja aikansa sen kanssa leikittyään on kivaa siirtyä muihin näyttelyihin. 

Museokauppa ja sen yhteydessä ollut kahvila olivat myös viihtyisiä. En jäänyt itse kahville, mutta tuoksut olivat hyviä.

Kauhukuvia ympäristöuhista

Kesän ajan museossa on kolme näyttelyä, joista minusta mielenkiintoisin oli Lahden kansainvälinen julistetriennale. Kyseessä on siis tämänhetkistä julistetaidetta esittelevä näyttely/kilpailu. En ole aikaisemmin miettinyt julisteita mediumina, ja yllätyin tosi positiivisesti, miten monipuolinen näyttely oli. 

Julisteita oli ryhmitelty eri teemoihin, ja varsinkin ympäristöaiheisista julisteista osa oli melkoisen synkkiä kuvastoltaan. Niitä katsoessa aloin miettiä, millaisilla keinoilla katsojaan pyritään vaikuttamaan, ja onko hyperesteettinen kauhu tai suru oikeastaan kovin tehokasta. Kun kammottava ja painava aihe muutetaan kauniiksi, se voi tavallaan passivoida. Siitä nautitaan, ja sitä kautta sille ei tarvitsekaan tehdä mitään.

Ympäristökriisiä käsitteleviä julisteita. Yhdessä julisteista nainen on tukehtumassa muovipussiin.


Oivaltavia viestejä ja yhteiskuntakritiikkiä

Katutaiteessa ja siihen kuuluvassa julistetaiteessa on usein vitsejä tai muita nasevia oivalluksia, joilla yritetään saada katsoja ajattelemaan. Tällöin julisteiden toimivuus perustuu siihen, että tekijällä ja katsojilla on tarpeeksi yhtenäinen käsitys erilaisista symboleista ja metaforista, ja usein tarpeellista on myös, että on myös jaettua tietämystä ajankohtaisista aiheista. 

Tämä alla oleva esimerkiksi oli valitettavan ajankohtainen aihe: solmioita käyttävät tyypit ovat päättämässä naisten kehoista ja vähentämässä synnyttämään kykenevien itsemääräämisoikeutta.

Juliste, jossa solmioita on aseteltu muistuttamaan naisten kohtua ja munasarjoja kuvaavia opetuskuvia.


Ei pelkästään sissitaidetta

Julisteet ovat kautta aikojen olleet myös mainoksia, eivät ainoastaan poliittisia viestejä tai anonyymisti tehtyä katutaidetta. Julistetreinnaalessa osa esillä olevista julisteista olikin esimerkiksi tapahtumien mainoksia.

Mainosjulisteet toivat uuden ulottuvuuden näyttelyyn ja se on hyvä. Jos kaikki julisteet olisivat olleet non-stop yhteiskuntakritiikkiä, näyttely olisi saattanut alkaa puuduttamaan. Täytyy tosin sanoa, että mainosjulisteista monet eivät välttämättä olleet mielestäni kovin ihmeellisiä, mutta minä en tainnutkaan olla niiden tapahtumien kohdeyleisöä, joita julisteilla yritettiin houkutella. Tässä kuitenkin kuva yhdestä tapahtumajulisteesta, josta tykkäsin:

Musiikkifestivaalin juliste, jossa on nainen, jonka hame muodostaakin flyygelin. Lisäksi naisella on kyyhkynsiivet.


Julistetriennale on esillä Malvassa 21.8.2022 asti eli se on erinomainen kotimaanmatkailukohde kesälomalla.

Kommentit