4 syytä miksi kilttiäkään koiraa ei kannata pitää vapaana

Tämän tekstin aihe ei ole tyypillistä blogini sisältöä, mutta se on minulle tärkeä asia. Vähän aikaa sitten jouduin nimittäin tapaturmaan, ja minulta murtui käsi, sain puremahaavoja sääreeni sekä muita ruhjeita, koska toinen ihminen oli päättänyt pitää kilttiä nuorta koiraansa vapaana lenkkipolulla. Tapauksen yksityiskohdat tulevat esiin tekstin aikana, joten pitemmittä puheitta lähdetään käymään läpi syitä, miksi edes kilttiä koiraa ei kannata pitää vapaana lenkkipolulla, uimarannalla tai vaikka kaupungilla kävellessä.

Keppi suussa juokseva koira.

1. Koiralle voi käydä pahasti

Irrallaan oleva koira voi päätyä pulaan, ja sille voi sattua vammoja, joita ei olisi käynyt, jos omistaja olisi ollut eläintä lähempänä. Jos kiltti koira viipottaa puskissa hajujen perässä, se saattaa astua lasinsiruihin, löytää maasta haitallisia mutta herkullisen tuoksuisia asioita, tai kohdata vaikka petoeläimen tai aggressiivisen koiran.

Useimmat ihmiset arvioivat, että he ovat keskivertoa parempia autokuskeja. Samaan tapaan useimmat ihmiset kuvittelevat koiransa tottelevan käskyjä paremmin, kuin mitä tositilanteessa sitten tapahtuu. Tämä johtuu siitä, että yllättäviä poikkeustilanteita ei ole pystytty harjoittelemaan, tai ei ole edes tullut mieleen harjoitella niitä.

Vaikka koiransa tuntisi todella hyvin, ympäristössä voi olla ennustamattomia ärsykkeitä. Koira voi hullaantua jostakin asiasta ja lakata kuuntelemasta ohjeita. Koira ehkä yleensä tottelee takaisinkomentoa, mutta jonain päivänä maastossa saattaa olla jokin huumaava tuoksu tai ohi vipeltävä orava, joka saa eläimen syöksymään pois omistajan luota.

Ympäristössä voi myös olla jotakin yllättävää, joka pelästyttää koiran, jolloin eläin voi rynnätä pakoon vakavin seurauksin (esim autotielle juokseminen ympärilleen katsomatta voi olla kohtalokas).

Omistajalla on velvollisuus huolehtia koiransa hyvinvoinnista. Mielestäni se tarkoittaa perustarpeista huolehtimisen lisäksi myös sitä, ettei aseta koiraansa tarpeettomille riskeille alttiiksi. Jos koira on niin hyvätapainen ja tottelevainen, että sitä voisi lenkittää ilman remmiä, sillä ei pitäisi olla mitään ongelmaa kulkea kävelyllä myös löysässä hihnassa.

2. Muille voi sattua ikävästi

Irrallaan oleva kilttikin koira voi aiheuttaa vammoja muille ihmisille tai eläimille. Koira ei tiedä, ettei se saisi mennä syömään rannassa pulikoivia sorsanpoikasia. Se ei tiedä, että jos se menee innokkaasti tervehtimään mustikkamättäällä kyykkivää mummoa, mummo voi kaatua ja loukata lonkkansa. Lisäksi kilttikin koira saattaa tajuamattaan provosoida toista koiraa.

Minun vammani tulivat siitä, että (omistajansa mukaan) kiltti koira haistoi lenkkipolulla minun koirani Toscan ja Taran, ja ryntäsi omistajansa luota pois ja tämän näköpiirin ulkopuolelle.

Tuo nuori uroskoira juoksi minun koirieni luo, eikä näköjään osannut lukea Toscan elekieltä. Tosca ei pidä muista uroksista ja kokee ylipäätänsä liian lähelle tulevat tuntemattomat koirat uhkaavina. Kun koira tuli tarpeeksi lähelle, sen ja Toscan välille tuli tappelu. Olin siis kolmen pelästyksissään riehuvan koiran keskellä. Vieraan koiran omistaja ilmestyi myös paikalle ja lopulta siinä sekamelskassa koirat kaatoivat minut ojaan. 

Tappelupukarit rymysivät jaloissani, jolloin vieras koira puri minua sääreen. Kyynärluuni puolestaan murtui, kun makuuasennossa pitelin kiinni kiskovasta ja piehtaroivasta Tarasta, jottei se pääsisi liittymään tappeluun. Jos amstaffirotuinen Tara olisi päässyt irti ja vieraan koiran kimppuun, vieraalle koiralle olisi voinut käydä todella pahasti. Nyt koirat selvisivät vain pienillä ruhjeilla.

Tuo vieras koira, jonka irtipidosta seurasi tappelu, oli hätinnä vuoden ikäinen. Se oli siis käytännössä vielä pentu, enkä usko sen tarkoittaneen pahaa. Se vain sattui olemaan isokokoisen rodun pentu, ja sen säkäkorkeus oli samaa luokkaa Toscan kanssa. Sen koko ja  nopea lähestyminen pelästyttivät Toscan, jolla varmaan on huonoja kokemuksia menneisyydessään, koska se on niin epäluuloinen. Minähän en tiedä Toscan taustaa, koska koirani ovat eläinsuojeluyhdistyksen kautta tulleet meille.

Mitä tästä voi oppia? Pentukoirat eivät välttämättä vielä ymmärrä kovin hyvin muiden koirien elekieltä, ja silloin ne saattavat lähestyä koiraa, joka ei haluaisi niitä lähelleen. Pentukoirilla on myös huonompi impulssikontrolli kuin aikuisilla pidempään koulutetuilla koirilla, joten niiden irti pitäminen on vielä riskialttiimpaa. 

Lisäksi pentua ei kannata totuttaa asioihin, joita sen ei sitten myöhemmin annetakaan tehdä. Oli se sitten vapaana kirmaileminen, herkkujen saaminen ruokapöydästä tai sylissä istuminen. Jos ei halua 80-kiloisen tanskandogginsa kipuavan sohvalle syliin, sitä ei kannata totuttaa sylissä olemiseen myöskään 10-kiloisena pentuna. 😊 Kuvassa 27-kiloinen Tara, joka uskoo olevansa sylikoira.

Amstaffi on kiivennyt rantatuolissa istuvan henkilön syliin ja istuu rintakehän päällä.

3. Omistaja on velvollinen korvaamaan kaikki vahingot

Jos koiran on tietoisesti päästänyt irti, on omistaja velvollinen korvaamaan kaikki irtipidosta seuranneet vahingot. Koska minulle käyneessä tapaturmassa koirat pääsivät tappeluetäisyydelle sen takia, että toinen ihminen oli pitänyt koiraansa irti, hän on vastuussa. Vaikka ensimmäisen aggressiivisen eleen mahdollisesti teki minun koirani. 

Vieraan koiran omistajalla on vakuutus, joka korvaa osan vahingosta, osan hän joutuu maksamaan itse. Kannattaakin siis tarkistaa, onko omassa kotivakuutuksessa tai vastaavassa kohtaa, jossa käsiteltäisiin koirien aiheuttamia vahinkoja.

Tulen olemaan sairaslomalla useita viikkoja ja yritän parhaani mukaan kuntouttaa kättäni. Tässä vaiheessa minulle tulee korvauksia kivusta ja särystä, ansiotulojen menetyksestä ja tietysti sairaanhoitokulut maksetaan. Vuoden päästä arvioidaan, tuliko murtumasta pysyvää vammaa ja käden toimintakyvyn alenemaa tai kosmeettista vammaa. Sitten niitä hoidetaan lisää, jos tarve vaatii.

4. Koiran vapaanapito on melkein aina laitonta

Edellä mainittujen kolmen syyn takia Suomessa on rajoitettu koiran irtipitoa lailla. Harva koiranomistaja tietää, että koiraa ei ole laillista pitää vapaana Suomessa kovinkaan monessa paikassa. Kaupungissa (taajamassa) koiraa ei saa pitää ulkona vapaana muualla kuin omalla aidatulla pihalla ja erikseen vapaanapidon mahdollistavissa paikoissa, kuten esimerkiksi koirapuistoissa. Tällöinkin koira on oltava valvottuna ja tarvittaessa kiinniotettavissa.

Harvempaan asutuissa paikoissa, metsissä ja maaseudulla koiraa saa pitää irti ainoastaan maanomistajan (tai aluetta vuokraavan metsästysseuran) luvalla ja ainoastaan pesimäkauden ulkopuolella. 

Suomessa on siis paljon tiukempi laki kuin mitä vaikka Britanniassa. Moni suomalainen ei välttämättä tajua, että vaikka somessa nähdyssä videossa koirat tassuttelevat puistossa vapaana, se ei ole ok suomalaisella maaperällä. 

Kennelliiton sivuille on koostettu koiriin liittyvä lainsäädäntö. Siihen kannattaa tutustua, jos perheessä on jo karvaturri tai suunnitteilla hankkia sellainen.

Irti päästetyn koiran omistaja on aina velvollinen korvaamaan syntyneet vahingot sekä voi saada sakot tai jopa pahimmillaan puolen vuoden vankeustuomion, jos tahallisesta koiran irrallaan pitämisestä on seurannut toiselle ihmiselle vammoja.



Koiran pitäminen remmissä on vähän kuin turvavyön käyttäminen autossa. Useimmiten siitä ei ole suurta hyötyä, mutta jonakin kohtalokkaana kertana se voi pelastaa vammoilta tai jopa kuolemalta.

Kommentit

  1. Huh, kylläpä kävi ikävästi sinulle. Varmasti suututtaa. Miten toinen osapuoli suhtautui tilanteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen osapuoli oli hyvin järkyttynyt ja erittäin pahoillaan. Tässä vaiheessa hän ainakin vannoo, ettei tule koskaan enää pitämään koiraa irrallaan paikoissa, joissa ei saisi niin tehdä. Toivottavasti sama huolellisuus jatkuu hänen loppuelämänsä. 😊

      Poista
    2. Hui mikä tilanne! Toivottavasti käsi kuntoutuu takaisin entiselleen! Koiran irtipitäminen on kyllä erittäin vastuutonta käytöstä. Just eilen näin lenkillä kun vanhempi nainen ulkoilutti isoa koiraansa irti tässä Rovaniemen jokirannassa. Olisi pitänyt käydä sanomassa, että hei koira kiinni. Sama koira tuli vastaan aikaisemmin aamulla, kun olin veljen jättilandseeria ulkoiluttamassa. Onneksi näin kaukaa, että koira on irti, niin vaihdettiin suuntaa, mutta olisi se silti voinut meidät äkättyään juosta helposti meidät kiinni.

      Toinen juttu, mikä tuntuu olevan nykyään yleistä on se, että ihmiset eivät kouluta koiriaan kunnolla tai sosiaalista niitä muihin koiriin pienestä pitäen. En tiedä, uskaltaisinko koskaan omaa koiraani (sitten kun sellaisen hankin) viedä koirapuistoon, sillä ikinä ei tiedä millaisia idioottiomistajia siellä on koirineen. Joskus vuosia sitten siskon narttuvillakoiran kimppuun kävi kaksi uroskoiraa koirapuistossa, heti kun päästettiin villakoira irti puistoon. Koira pelkäsi loppuikänsä muita koiria. Olen myös omin silmin nähnyt, kun vapaana ollut toinen koira raatelee toisen koiran kuoliaaksi. Sellaista ei halua kukaan kokea. Miksi siis pitää koiraa vapaana, vaikka kuinka kiltti olisikin? Koirat on kuitenkin vaiston varassa eläviä eläimiä, eikä koskaan voi etukäteen tietää, mikä triggeröi koiran jossain tietyssä tilanteessa. Ja muutenkin, eihän ihmisetkään tule kaikkien ihmisten kanssa toimeen, miksi koirat tulisivat kaikkien koirien kanssa toimeen?

      Poista
    3. Onpa tympeää, että toinen ulkoiluttaa koiraa kaupungilla vapaana. Toivottavasti ei tule käymään mitään ikävää. 😨 Ja olet niin oikeassa tuosta koirien kemioista. Ei voi tietää, miten ne tulee toimeen uusien tyyppien kanssa, ja on naiivia odottaa, että koira on "aina kiltti". Kun ei ihmisetkään ole. 🙄

      Poista

Lähetä kommentti