Kengänkoko voi muuttua aikuisenakin

Opin vastikään, että jalkaterän koko voi muuttua aikuisenakin. Jalan pituus ja leveys voivat molemmat kasvaa, kun nivelet alkavat löystyä. Tällaisia muutoksia voi tapahtua erityisesti iän kohotessa yli viidenkympin, mutta ei ole tavatonta, että kengän koko muuttuisi aikaisemmin. Halusin kirjoittaa tästä, koska epäilen, ettei tämä ole yleistä tietoa 25-40-vuotiaiden joukossa.

Tietämättömyys voi nimittäin lisätä tuskaa: väärää kokoa olevien kenkien käyttäminen voi altistaa erilaisille kivuliaille ongelmille. Liian pienet kengät aiheuttavat hetkellistä kipua käytettäessä, mutta itsepintaisesti liian pienissä kengissä käveleminen voi aiheuttaa asentomuutoksia varpaissa, kovettumia ja muuta. Tässä Seuran artikkelissa kerrotaan, mitä kaikkea siitä seuraa, suosittelen lukaisemaan.

Jalat korkokengissä.

Henkiset estot vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin

Ihan kuten vaatekokoon, kengänkokoon voi liittyä haitallista arvottamista. Minä ainakin 90-luvun lapsena olen imenyt alitajuntaani sellaisen haitallisen opetuksen, että mitä pienempi naisen vaate- ja kengänkoko ovat, sitä “parempi” hän on. Mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta on silti kirpaissut huomata viime aikoina kenkäostoksilla, että sen sijaan, että käyttäisin koon 39 juoksukenkiä, kengänkokoni on näköjään 40 tai jopa 41, jos kyseessä on myyjän mukaan “pienehkö malli”. 

Koska en tiennyt, että jalka voi kasvaa teini-iän jälkeenkin, puhisin kiukkuisena kenkävalmistajille ylipäätänsä, että miten he kehtaavat tehdä koko ajan pienempiä kenkiä. 🙈 Ja ajattelin, että onko heidän tarkoituksensa saada ihmiset kokemaan itsensä “huonoksi”, kun sekä vaatteissa että kengissä joutuu ostamaan isompia kokoja.

Painonnousu voi vaikuttaa kengänkokoon

Aloin googlailemaan aikuisen kengänkoon muutoksia, ja jo aiemmin linkatussa Seuran artikkelissa kerrottiin, että painonnousu voi vaikuttaa myös kengänkokoon. Syy on se, että kuormituksen lisääntyessä jalkapöydässä olevat kaaret muuttuvat vähemmän kaareviksi eli jalasta tulee litteämpi ja pidempi. Oletettavasti tämä ei ole kovin nopeasti tapahtuva muutos. 

Tämä myös kuulostaisi siltä, että jos harrastaa paljon ja pitkäaikaisesti raskaiden taakkojen kanniskelua, se voisi vuosien saatossa vaikuttaa jalan muotoon ja sitä kautta kokoon. Mieleen tulee esimerkiksi extreme-henkinen vaeltaminen tai fyysinen varastotyö. Tämä on kuitenkin minun omaa mutuiluani, ja osalla ihmisistä jalkapöydän muoto muuttuu ilman mitään selkeästi osoitettavaa syytä. 😊

Vanhat kengät kannattaa käydä läpi

Jos on sillä tavalla onnekas, että omistaa edelleen hyvässä käyttökunnossa olevia kenkiä useiden vuosien takaa, kengät kannattaa käydä läpi. Eli siis sovittaa ja tunnustella, onko kengät edelleen oikeasti mukavat.

Vanhoihin kenkiin voi liittyä nostalgisia muistoja ja muuta tunnelatausta, mutta jos kengät eivät ole käyttökelpoiset sinulle, ne kannattaa laittaa kiertoon.

Minulla ainakin on komerossa muutama pari, jotka todennäköisesti lähtevät nettikirpparille sovituksen jälkeen.

Kommentit