DIY: miniatyyritauluja kuusenkoristeeksi

Viime viikon kirjoituksessani kerroin, että bongasin Kiasman kaupassa taiteesta inspiroituneita joulupalloja. Ja että nuo kuusenkoristeet saivat minulle idean tehdä vähän erilaisia koristeita itselleni. Tämä oli tosi helppo DIY-projekti, ja halutessaan sen kerkeää toteuttaa itselleen täksi jouluksi.

Viisi miniatyyritaulua, joissa kuvina taidehistorian klassikoita.

Tarvitset

 • Pieniä taulunkehyksiä, esim. nukkekotiin tarkoitettuja
 • Printattuna tai muulla tavoin hankittuna kivoja kuvia
 • Korttipohjia tai muuta kartonkia
 • Liimaa
 • Vahvaa lankaa
 • Sakset, joilla leikata kuvat oikeaan kokoon
 • Topsipuikkoja tai muu väline liiman levittämiseen

Kevyet kehykset parhaita

Minä tilasin miniatyyrikehykset nukkekoteihin tarvikkeita myyvältä nettikaupalta miniland.fi. Halusin muutaman eri näköisen kehyksen, ja löysin viisi kivaa mallia. Kehyksiä valitessa kannattaa huomioida kehyksen materiaali, ja valita mahdollisimman kevyt tuote, jotta kuusenoksat jaksavat kannatella sitä.

Miniatyyrikehyksiä muovipakkauksissa.

Taidekuvia helposti

Minä halusin pikkuruisiin tauluihin vanhoja taideteoksia, ja kaikki paitsi yksi kuva löytyikin Wikimedia Commons -palvelusta. Latasin kuvat pienehkollä resoluutiolla (yleensä 265 tai alle), jotta kuvat olisivat nätin näköisiä pienessä koossa. Jos kutistaa liian ison resoluution kuvan pieneksi, siitä voi tulla suttuinen.

Asettelin kuvat A4-sivuille Google Docsissa, ja yritin katsoa, että kuvat ovat suurin piirtein oikean kokoisia dokumentin yläreunassa olevan mittahommelin avulla (mikä viivotin se nyt oikein on). Jos jollakulla on kätevämpi ohjelma tai väline oikeankokoisten kuvien printtaamiseen, jaathan sen kommenteissa! 🧡

Valitse tarpeeksi paksu kartonki taulun taustaksi

Ihan kuten oikeissakin tauluissa, taulun takaosan kannattaa olla tarpeeksi paksua ja jäykkää materiaalia, jotta kuva pysyy kasassa, eikä tauluun kiinnitetty lanka esimerkiksi repeä irti.

Langan puolestaan kannattaa olla esimerkiksi musta tai muu tumma sävy. Se näkyy huonoiten kuusen tummasta sävymaailmasta.

Minä käytin liimana Erikeeperiä, ja sudin sitä ohuesti taulun eri osien väliin topsipuikon avulla. Yli pursunneen liiman pyyhin pois joko kynteni kärjellä tai toisella topsipuikolla. 

Kuva ja kartonki kannattaa liimata yhteen, sitten kuva kehykseen ja lopuksi lanka takaseinämän ja uuden kartonkipalan väliin. 

Kokeilin vähän eri käytäntöjä, ja yllä mainittu tapa tuntui tuottavan siisteimmän tuloksen. Tein langan molempiin päihin pari solmua, ja laitoin taustakartongin ja kiinnityskartongin väliin vähän runsaammin liimaa. Jos langan laittaa kuvan ja taustakartongin väliin, se saattaa tuottaa kohoumia kuvan puolelle.

Miniatyyritaulujen tausta, ruskeaa kartonkia ja musta lanka kiinnityksenä.

Taulut herättivät muistoja

Kuten sanoin, helppo prosessi ja aloittelijaystävällinen DIY-projekti. 😊 Minusta oli aivan ihanaa etsiä hyviä kuvia tauluihini. Olin saanut inspiraation Hugo Simbergin teoksesta, joten halusin ehdottomasti Kuoleman puutarha -teoksen. Sen jälkeen muistin Vincent van Goghin tupakoivan luurangon, ja sitten keksin etsiä myös kuuluisia teoksia noidista. 

Löysin uudestaan tämän Kirkeä esittävän teoksen (alla), jonka olin nähnyt muutama vuosi sitten Berliinissä museossa. Teoksen on maalannut Franz Stuck noin vuonna 1913, ja Kirken roolissa on aikansa kuuluisa näyttelijä Tilla Durieux. Taulu oli hyvin vaikuttava livenä, ja taulun muistaminen toi mieleen myös muita ihania muistoja tuolta reissulta. 

Miniatyyriversio Franz Stuckin teoksesta Circe.

Kommentit

 1. Tosi kiva idea näissä ja hurjan kauniita lopputuloksia! Mitä muuta teillä oli kuusessa näiden kaverina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 🥰 Näiden lisäksi oli valot ja itse tehtyjä paperitähtiä, joita oli myös viime vuonna kuusessa.

   Poista
 2. Kiva idea ja nätit kehykset! Jotenkin tuotekuvissa nuo kehykset ovat aina näyttäneet... sanotaanko "ei hintansa arvoisilta", mutta tässä ne näyttävät jo paljon paremmilta. Vai johtuuneeko mielen muutokseni osittain kuvista, jotka olet niiden sisään laittanut. :,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole pelkkää kuvitelmaa! Jostain syystä miniatyyritarvikkeiden kaupoissa tuotekuvat on usein jotenkin tosi suttuisia. Mua kanssa vähän hirvitti, että miltäköhän noi kehykset tulee näyttämään, mutta ostin niitä, joiden tuotekuvat oli selkeimmät. 😄

   Poista

Lähetä kommentti