Wednesday-fanin lukulistalle: Agnes-sarjakuvat

Tykkäätkö Wednesdaysta? Siinä tapauksessa tämä suomalainen sarjakuvatrilogia voisi sopia sinulle. 😄

Sivu Saniaislehdon salaisuudet -sarjakuvasta. Agnes kulkee karussa maastossa, maaperässä näkyy ihmisen luita ja pakeneva vankikarkuri kaivamassa tunnelia.

Suomalaisen sarjakuvapiirtäjän Kati Närhen käsikirjoittama ja kuvittama trilogia henkii samanlaista outoutta kuin Addamsin perheestä tehdyt kertomukset, oli kyse sitten 30-luvulla julkaistuista sarjakuvista tai sitten 90-luvun leffoista tai vastikään Netflixiin tulleesta sarjasta Wednesday.

Päähenkilönä Närhen sarjakuvateoksissa on Agnes, salapoliisihommista kiinnostunut nuori orpotyttö. Mysteerien ratkaiseminen on yhteistä Agnesille ja Wednesdaylle, samoin tummat silmänaluset ja letitetty tumma tukka. Molemmat päähenkilöt ovat myöskin teräväpäisiä, eivätkä kauhistu hämähäkkejä tai muuta kauhukuvastoa.

Trilogian ensimmäisen ja kolmannen osan kannet.

Närhen trilogian osat ovat Saniaislehdon salaisuudet (2010), Mustasuon mysteeri (2012) ja Seitsemäs vieras (2016). Trilogian aikana Agnes kasvaa alakouluikäisestä teini-iän loppupuolelle. Teokset sijoittuvat maailmaan (tai aikaan), jossa ei ole esimerkiksi kännyköitä. Agnesin isoäidin tyyli on nuorempana muistuttanut 1920-luvun muotia, mutta teoksien tapahtumien ajankohtaa ei ole sen kummemmin määritelty. 

Sarjakuvien miljöössä on siis viehättävää vanhanaikaisuutta, joka muistuttaa klassisista Agatha Christien murhamysteereistä sekä tietysti Addams Familyn elämäntyylistä. Agnesin kadonneiden vanhempien mysteeri kantaa läpi koko teossarjan. Kaikki ei ole sitä, miltä alkuun vaikuttaa, ja varsinkin viimeisessä osassa leikitellään murhamysteerien toistuvilla elementeillä. Kaikissa sarjan osissa minua ilahduttaa synkkä huumori, ja visuaalisesta tyylistä kumpuava tunnelma.

Trilogian ensimmäinen osa on hieman fragmentaarisempi kuin myöhemmät osat, se koostuu lyhyistä tarinoista, joista jokaisessa Agnes ei edes ole päähenkilönä tai kertojana. Toiseen osaan en valitettavasti pysty teosta kovin hyvin vertailemaan, koska siitä on useita vuosia, kun viimeksi pääsin lukemaan Mustasuon mysteerin. En nimittäin löydä sitä mistään omakseni. En siis mene nyt vannomaan sen juonirakenteesta mitään. 😅 Jokaisessa teoksessa on kuitenkin yksi koko teoksen läpi kantava mysteeri, ja ensimmäisessä osassa on myös muutama lyhyt tarina, joista paljastuu omia salaisuuksiaan.

Trilogian päätösosa voitti sarjakuva-Finlandian vuonna 2016, ja myös molemmat aiemmat osat olivat ehdokkaina tuolle palkinnolle. Itse henkilökohtaisesti pidin ensimmäistä osaa parempana kuin päätösosaa. Viehätyin Saniaislehdon salaisuudet -teoksen vinksahtaneista hahmoista ja nuoren Agnesin villinä laukkaavasta mielikuvituksesta. Alla olevassa kuvassa näkyy Agnesin haaveammatteja: tohtori Frankensteinin kaltainen tiedenainen tai sitten sirkuksen esiintyjä.

Kaksi kuvaa Saniaislehdon salaisuudet -teoksesta. Toisessa Frankensteinmainen nainen on herättänyt sikaihmisen henkiin, toisessa sirkuksen ratsastaja.

Agnes-sarjakuvat sopivat kaiken ikäisille, jotka pitävät mysteereistä, salaperäisestä tunnelmasta, goottiestetiikasta ja synkästä huumorista. Teoksia voi lainata esimerkiksi Helmet-kirjastoista, jos kiinnostuit. Itse ainakin laitoin taas trilogian keskimmäisen osan varaukseen, koska haluan päästä lukemaan sen uudestaan. 😄

Kommentit