Kivoja vaatteita vai kivoja kokonaisuuksia?

Coco Chanel on aikanaan lausahtanut tyylin ja muodin suhteesta, että muoti vaihtuu, mutta tyyli kestää. Sitaatti tuli mieleeni, koska olen viime viikolla joutunut käymään läpi vaatekaappini sisältöä ja miettinyt, saanko siellä lymyävistä vaatteista aikaan tyylikkäitä business-pukukoodiin sopivia asukokonaisuuksia. Olen vaihtanut työpaikkaa, ja uudessa tehtävässäni tämä on edellytys.

Olen joskus aiemminkin kriiseillyt, että joillekin hankkimilleni vaatteille ei löydy niitä täydentäviä vaatteita. Tarkoitan siis, että esimerkiksi jollekin paidalle ei löydy alaosaa, jonka kanssa se muodostaisi tyylikkään kokonaisuuden, koska paita onkin taktisesti pari senttiä liian lyhyt, jotta se asettuisi muuten sopivan hameen kauluksen kanssa hyvin. 

Tai joskus paita on liian pitkä, ja hameeseen muodostuisi outoon kohtaan ryppy eli raja, josta näkee, missä paidan helma menee. Tai sitten kuviot tai vaatteiden materiaalin pinta tai mustan eri sävyt eivät mätsää. 

Mustia goottivaatteita henkareissa.

Second hand -liikkeiden koluamisen tuska

Second hand -hankinnoissa puuttuvan palasen löytymistä voi joutua odottamaan. Juuri sopivan ja vielä oikean kokoisen vaatteen tuleminen vastaan on sattumaa, ja jos mielessä on useampi vaatetarve, voi olla hankalaa yrittää bongata niihin kaikkiin kategorioihin sopivia vaatteita vaikka UFFilla tai itsepalvelukirppikseltä. Netin second hand -liikkeistä on helpompi hakea yksi kerrallaan tarpeitaan vastaavia vaatteita, mutta sielläkin valikoima voi olla rajallinen.

Tein itselleni haasteen tälle vuodelle, etten saisi ostaa mitään muuta vaatetta uutena kuin alusvaatteita, legginsejä, sukkahousuja ja sukkia. Nyt pohdin, lasketaanko aluspaita alusvaatteeksi, koska sellaisista olisi iso ilo kauluspaidan alla, jos ei halua kaiken aikaa käyttää puvuntakkia. Toimistoissa kun tuppaa usein olemaan suhteellisen hyvä ilmastointi ja viileää.

Mietin myös, tarvitsenko tosiaan pitkähihaisen merinovillaisen aluspaidan, vai voisiko aluspaitana toimia joku puuvillainen peruspaita tai t-paita, jossa vain on sopivan muotoinen kaula-aukko. Aluspaita ei saa vilkkua esiin, jos kauluspaidassa on tavallisesta ylös asti napitettavasta kauluksesta poikkeava muoto. Aluspaita menee kuitenkin hieman tämän tekstin aiheen ohi, koska aluspaidan ei ole tarkoitus näkyä asussa. 😊 Tarkoitukseni oli kirjoittaa siitä, miten olen välillä ostanut kivoja vaatteita miettimättä, minkä kanssa niitä oikeasti voin käyttää, ja mitä tehdä tälle ongelmalle. Joten käydäänpä läpi, millaisella metodilla yritän löytää monipuolisesti yhdistyviä luottovaatteita. 

1. Haastavien vaatteiden tunnistaminen

Vaatekaapissa olisi hyvä olla pari perusvaatetta, joihin voisi yhdistää muita erikoisempia vaatteita. Itse tosin olen huomannut, että välillä sitä tulee vain vedettyä ne perusvaatteet päälle, kun on aamuisin kaamoksesta ja pimeydestä väsynyt.

Olen satunnaisesti yrittänyt suitsia tuota helpon kautta menemistä sillä, että piilotan osan perusvaatteista, esimerkiksi paidoista kassiin vaatekaapin pohjalle. Jos en tule käyttäneeksi jotakin paitaa niiden sijasta, paidassa on jokin ongelma. Sille ei ole käyttöä, tai sitten sille ei ole hyvää alaosaa tarjolla. 

2. Vertailu muihin olemassa oleviin vaatteisiin

Kun olen tunnistanut kivan vaatteen, jolle ei löydy hyvää kokonaisuutta, tutkin, mitkä muut vaatteet ovat sen kanssa samankaltaisia. Tämän idea on se, että kun alan metsästää sopivaa täydentävää vaatetta, se ei sovi ainoastaan ongelmallisen vaatteen kanssa yhteen, vaan sen voi yhdistää myös useampaan muuhun vaatteeseen.  

Tämän avulla vaatevarasto ei paisu järkyttävän isoksi. Siinä loppuu tila kesken, ja lisäksi on vaikea muistaa, mitä kaikkia vaatteita oikein omistaakaan. Kun ei muista vaatteitaan, jotkut niistä tuppaavat jäädä käyttämättä, eikä se ole järkevää. 

Yritän valikoida noin kolme samanlaista vaatetta, joihin hankittavan vaatteen tulisi sopia. Useamman mielessä pitäminen on jo aika hankalaa, ja yhden tai kahden miettiminen ei välttämättä tuota tarpeeksi hyvää lopputulosta. 

3. Tarpeen hahmottelu

Seuraavaksi mietin, millainen vaate sopisi valittuihin vaatteisiin. Otetaan tapausesimerkiksi parin paidan joukko, jolle tarvittaisiin alaosa. Mietin, olisko alaosa housut tai hame, ehkä molemmat vaihtoehdot käyvät. Jos käyvät, millaisia niiden tulisi olla? Kuinka korkea vyötärö? Onko hame kapea tai vaikka kellohelmainen? 

Olen tähän asti kirjoittanut itselleni muistioon ostoslistaa, johon kuvailen lyhyesti, millaisen vaatteen tarvitsen. Välillä sopivan vaatteen löytämisessä menee useita kuukausia, joten olen huomannut, että olisi järkevää kirjata ylös tai laittaa viereen vaikka kuvat, mihin vaatteisiin ostoslistalla olevan vaatteen tulisi sopia. 

Visuaaliselle ihmiselle jonkinlainen mood board tai kuvakollaasi voisi olla kätevä työkalu. Itse olen vähän epäillyt, että jos metsästän jostain kuvan, millainen vaatteen tulisi olla, saattaisin kaupoissa samoillessani jäädä liikaa kiinni siihen haavekuvaan. Tällöin jotain vähän erilaisia mutta potentiaalisia vaatteita saattaisi jäädä huomaamatta. 

Sen jälkeen seuraava haaste on muistaa katsoa ostoslistaansa ennen kuin menee kiertelemään kauppoja. Se kun ei ole asia, mitä välttämättä teen joka kuukausi. 


Suunnitteletko itse vaatevarastoosi kokonaisuuksia? Onko sinulla hyviä vinkkejä? Olisi ihanaa kuulla niistä. 🥰

Kommentit

  1. Tää oli hyvä ja motivoiva kirjoitus, painiskelen vaatekaappini kanssa täysin samalla teemalla :D Joku päivä olisi kiva sovittaa joka ikinen vaatekappaleensa, testata miten ne ovat yhdisteltävissä (jos ovat) ja ottaa vaikka kuvat / tehdä jokin dokkari asian tiimoilta, jolloin ehkä myös ne hutiostokset vähenisivät. Aika paljon lojuu asioita käyttämättömänä tämän yhdisteltävyys-asian takia, tai sitten jonkinlaista kuvitteellista, tulevaa minua varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 🧡 Ja joo, mullakin on kaapissa paljon vaatteita, jotka ovat jääneet käyttämättä, koska ei tulekaan niitä tilaisuuksia, joihin se sopisi, tai en ole sellainen ihminen, että sittenkään käyttäisin sitä vaatetta. 🧐

      Poista
  2. Hyvää pohdintaa tässä! 😊 Mulla on myös ostoslista muutamista hankittavista vaatteista, mutta pitäisi vielä tehdä se johonkin helposti mukana kulkevaan muotoon. Mulla heräteostokset kohdistuu hyvin harvoin niihin täydentäviin vaatteisiin, mikä on varmaan muillekin tyypillistä, joten sen takia niitä täydentäviä pitänee paikkailla erikseen tietoisesti etsityillä hankinnoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja totta, että tarpeellisia tuotteita tulee harvoin hankittua heräteostoksina. 😄

      Poista

Lähetä kommentti