Onko uusi kumppani uhka vanhalle suhteelle?

On olemassa stereotypia, että monisuhteisien ihmisten kesken voi helposti tulla vastaan tilanne, että henkilö A kokee henkilön B uhaksi itselleen tai omalle roolilleen henkilön C elämässä. 

Kieli ja siinä käytetyt ilmaisut voivat ohjata ajatteluamme, joten haluan pureutua tuohon vakiintuneeseen ilmaisuun ja siinä olevaan ajatukseen, että uusi ihminen on uhka. 

Vaaleita kukkia tummaa taustaa vasten.
Kuva Pixabaysta.

Uhka toiselle ihmiselle?

Ihminen voi kokea toisen ihmisen pelottavana tai epävarmuutta herättävänä, mutta oikeasti se, että toinen olisi uhka toiselle on harvinaista, kun puhutaan useiden ihmisten välille muodostuvan suhdeverkon kontekstissa. Kyse on siis ennemmin ihmisen pään sisällä olevista tunteista ja ajatuksista. 

Harvalla ihmisellä on halu tehdä pahaa uuden heilansa muille vakiintuneille kumppaneille. 

Ennemminkin vakiintunut kumppani voi kokea epävarmuutta ja joskus jopa ärtymystä ja vihamielisyyttä uutta henkilöä kohtaan, koska uuden suhteen myötä myös hänen elämässään tulee tapahtumaan muutoksia, eikä hän itse pysty kaikkeen muutokseen vaikuttamaan.

Uhka suhteelle?

Ajatus, että uudet kumppanit ovat uhka jo olemassa olevalle suhteelle vierittää vastuuta suhteessa olevien osapuolten ulkopuolelle.

Uusi kumppani ei ole uhka vanhalle, jo vakiintuneelle suhteelle. Suhteen jatkuvuudelle on uhka se, miten siinä olevat ihmiset käyttäytyvät, mitä he sanovat ja millaisia priorisointeja ja tekoja he tekevät.

Uusien suhteiden muodostuminen vaikuttaa usein jo muihin olemassa oleviin suhteisiin, koska uusien syvien ihmissuhteiden myötä oma ajankäyttö muuttuu. Kun johonkin alkaa käyttää enemmän aikaa, johonkin muuhun käyttää vähemmän aikaa. Myös tunne-elämässä tapahtuvat isot muutokset saattavat saada ihmisen priorisoimaan asioita eri tavalla.

Vanhat suhteet voivat alkaa ritistä liitoksistaan, jos suhteessa olevat ihmiset eivät kommunikoi toisilleen avoimesti, eivätkä panosta myös yhteiseen aikaansa uusien suhteiden lisäksi. Toisin sanoen eivät pidä huolta välillään olevasta suhteesta ja ole tietoisia siitä, millaista vuorovaikutusta toistensa kanssa haluavat.

Jos uusi suhde on hullaannuttava ja toinen vanhan suhteen osapuolista on ihastuksesta sekaisin, voi olla vaikeaa keskittyä pohtimaan myös vanhaa suhdetta ja vanhaa kumppania. Onnellisemman arjen varmistamiseksi se olisi kuitenkin fiksu veto. 😊

Vanhan suhteen ylläpito vaatii vaivaa

Varsinkin nyt kun minulla ja Leijonalla on yhteisvastuu kahdesta koirasta sekä omakotitalosta, olen ollut joskus huolissani siitä, että meidän kahden välinen vuorovaikutus ja tekeminen ei typisty pelkäksi arjen pyörittämiseksi ja omakotitalon huoltotoimenpiteiden sopimiseksi. Samalla kun sitten muiden kumppanien kanssa käydään kivoilla treffeillä.

Koska jaamme niin paljon arkea ja näemme toistemme kuormittuneisuuden erinäisten velvollisuuksien alla, siitä voi olla vaikea ravistautua irti, kun on sovittuna yhteiset treffit. Mielen naksauttaminen kepeään treffitunnelmaan on vaikeaa, kun samalla vain miettii, että sitten treffien jälkeen pitää hoitaa ne tai nämä tärkeät asiat.

Olen viime kuukausina ollut aika kuormittunut, ja olen huomannut, että tapani yrittää rentoutua eivät ole kovin toimivia. Ne ovat olleet passivoivia, sulkeutuvia ja mieltä tylsistyttäviä, ja kaipaan siihen muutosta. Tästä muutoksesta sitten lisää seuraavassa kirjoituksessa. 😄

Kommentit