Kirjoittelin keväällä siitä, millaisia suunnitelmia minulla on ollut puutarhaan ja erityisesti hyötykasveihin liittyen. Nyt on aika kertoa, mitä oikeastaan toteutui ja miten se on sujunut.
Pieniä haasteita vadelmien kanssa
Suunnitelmieni mukaisesti hankin kolme vadelmapensasta ja kaksi punaviinimarjapensasta. Pohdin pitkään istutuspaikkaa ja yritin valita paikan, jossa kasvit saisivat hyvin aurinkoa mutta olisivat myös tuulensuojassa. Lisäksi pensaat eivät voi sijaita missään epäkäytännöllisessä paikassa, kuten koirien ulkoiluaitauksessa.
Lopputuloksena päädyin talon sivulla olevaan pieneen aukeaan, joka kait on hyvin suojassa tuulelta, mutta aurinkoa taitaa tulla hieman vähemmän kuin mikä olisi vadelmille ideaalia. Kyseinen aukea oli kätevä valinta, koska siellä ei oikeastaan ole mitään, ja se on jotenkin vähän syrjäinen kohta, jossa ei tule oleskeltua.
Kolmesta vadelmapensaasta kaksi on lähtenyt kasvamaan kohtalaisesti, kolmas ei juuri ollenkaan. En tiedä yhtään, miksi. Valitsin lajikkeeksi Maurin Makean, koska sen kerrottiin kasvavan pensasmaisesti. Minusta pensasmainen vattupuska kuulosti esteettisemmältä kuin sellainen tehokkaampi viljelmä, jossa kahden tukilangan välissä on piikikkäitä oksia pystyssä. Saa nähdä, oliko tämä hyvä valinta.
Punaherukat näyttävät voivan ihan hyvin, ja niissä näkyy jo hieman marjoja. Mitään isoa satoa ei tietenkään ole luvassa, mutta ehkä sitten seuraavana tai sitä seuraavana vuonna. Tosin nyt kun kävin parin viikon tauon jälkeen katsomassa pensaita, näytti siltä, että toista niistä olisi pureskeltu. Siis siitä puuttui uudet lehdet, vain pieniä nysiä oli jäljellä. Oletan sen olleen jokin uskalias kauris tai pupujussi. Pitää varmaankin lähipäivinä hankkia jotakin verkkoaitaa istutusten ympärille.
Mansikat valtasivat kasvatuslaatikot
Laatikoihin olin suunnitellut kaikenlaista, erityisesti lehtikaalin viljely olisi kiinnostanut. Minua kuitenkin alkoi vähän epäilyttämään, pystynkö pitämään näin monia kasveja hengissä, ja lisäksi Leijona ehdotti, että kahdessa laatikossa olevat vanhat mansikat voisi istuttaa uusiksi.
Tyhjensin laatikoista mullat ja vuorasin kasvatusalueen sanomalehdillä estääkseni rikkakasvien kasvua penkkiin. Sitten sotkin uuteen puutarhamultaan kompostia lannoitteeksi ja täytin laatikot tällä ravinteikkaalla seoksella.
Mansikat olivat villiintyneet ja rönsynneet laatikkonsa täyteen. Kun perkasin ne ja aloin istutella parhaimman näköisiä yksilöitä laatikoihin oikealla istutusvälillä, totesin, että niillä saisi helposti kaikki kuusi laatikkoa täyteen.
Koska ei ollut varmuutta, mitkä mansikan taimista innostuisivat tuottamaan marjoja uudelleenistutuksen jälkeen, päätin istuttaa niitä neljään laatikkoon ja katsoa, mitkä menestyisivät parhaiten. Ajattelin, että hyvin mansikoita tuottavat jätetään ensi vuodeksikin, mutta heikommat poistetaan. Näin siis moni laatikoihin liittynyt suunnitelmani jäi tällä kertaa toteuttamatta.
Ensi vuonna olisi kuitenkin suunnitelmilleni enemmän tilaa, sillä vaikka mansikat pysyivät hengissä, ne eivät enää tuota hyvin saati hyviä marjoja. Tähän mennessä saadut mansikat ovat pääasiassa epämuodostuneita, mikä tarkoittaa, että kasvit ovat liian vanhoja, ja ne kannattaisi vaihtaa uusiin taimiin.
Loput laatikot täyteen yrttejä
Yhteen kasvatuslaatikkoon istutin minttua, jota oli rönsynnyt tontillamme yhdessä rinteessä. Ekan päivän iltana osa mintuista oli vähän nuukahtaneen näköisiä, mutta jo seuraavana päivänä ne olivat ilokseni terhistyneet. Koska ne olivat eläneet ja kasvaneet ilman ihmisen interventiota, olen luottavainen siihen, että ne pysyvät hengissä myös minun ambivalentissa huolenpidossani.
Korjasin pari päivää sitten ensimmäisen sadon minttua (hieman myöhässä, koska osa niistä oli jo aikeissa kukkia). Päätin kuivattaa niitä kimppuina lämpövarastossa, jossa on kuivaa, lämmintä ja pimeää. Keksin omasta mielestäni loistavan idean laittaa ne tyhjentämääni vaaterekkiin. Normaalisti tässä vaaterekissä on erilaisia remppa- ja työvaatteita.
Viimeiseen kasvatuslaatikkoon istutin yrttejä, joita olin saanut lahjaksi visiitillä käyneiltä ystäviltä. Olin aiemmin istuttanut ne pieniin ruukkuihin sisälle, kun laatikot eivät olleet vielä kunnossa, ja lisäksi oli vielä yöpakkasten vaara.
En ole valitettavasti tottunut hakemaan tuoreita yrttejä pihamaalta osaksi ruoanlaittoa, joten nämä rehut ovat välillä unohtuneet, ja tilli on päässyt kukkimaan. Persiljasta sentään olen älynnyt napsia kaksi kertaa satoa ja laittanut ne pakkaseen tulevia käyttökertoja varten. Tilli ei ole suosikkiyrttini, joten ei ehkä haittaa, jos se kuukahtaa laiminlyöntieni ansiosta.
Koristekasveja etupihalle ja terassille
Mainitsin tämän tekstin alkupuolella, että minua alkoi hirvittämään, pystynkö pitämään niin monia kasveja hengissä. Meillä on jo pidempään ollut 15 huonekasvia, joiden hengissäpito on jatkuva prosessi. Näiden päälle tulevat siis kaikki ulos istutettavat kasvit. Hyötykasvien lisäksi olimme päätyneet Leijonan kanssa uudistamaan etupihan kukkaistutuksia ja tuomaan myös terassille vähän enemmän vihreää.
Nämä penkkien kasvit istutettiin ennen laatikoita, ja ilokseni mikään kasvi ei näytä vielä kuolleelta. Tosin kukinnot ovat ohi, joten osa niistä on vähän raihnaisen oloisia.
Istutimme siperiankurjenmiekkoja, akileijoja, hopealehtiä, sekä kuuliljaa. Lisäksi penkeissä oli olemassa jo joitakin kasveja, kuten jotakin toista kurjenmiekkaa sekä jokin vaalea mehikasvimainen asia.
Tänä kesänä olemme hankkineet terassille enemmän kalusteita, ja polyrottinkisen sohvan molemmin puolin tein tällaiset ruukkuistutukset. Valitsimme kasveja, jotka viihtyvät Välimeren ilmastossa, sillä ajattelin, että aurinkoisella terassilla ruukuissa voi tulla kuuma sekä vähän kuivaa.
Taisin alussa jättää kasvit vähän turhan vähälle vedelle, sillä viikunapuista on muutamia lehtiä kellastunut ja tippunut. Nyt jännään, että alkavatko ne toipua, vai onnistunko klassisesti hukuttamaan ylikastelulla mehikasvit.
Jos nämä ruukkuistutukset selviävät kesän yli, viikunapuuta voi yrittää saada talvehtimaan noin 10 asteisessa tilassa. Meillä olisi sellainen peruslämpö autotallissa, joten ajattelin kokeilla. En tosin ole varma, mitä puiden juurille istutetut mehikasvit siitä tykkäävät. Ne voi kuitenkin sitten uudistaa keväällä, jos puut säilyvät mutta aluskasvit eivät.
Sattuuko sinulla olemaan kokemusta Välimeren alueen kasvien talvehtimisesta? Olisi ihanaa kuulla vinkkejä! 😊 Entä miten omat puutarhahommasi ovat sujuneet tänä kesänä?
Ihanan näköinen piha ja hyvännäköiset istutukset! Tyylikäs myös tuo vaaterekki yrteillä ja kengillä :D Muista tehdä pihan syyslannoitukset vielä tämän kuukauden puolella ellet jo tehnyt :) (itse muistin juuri). Vadelma ja mansikka kuuluvat mulla ensi vuoden haaveisiin, tänä vuonna kekkasin aika hyvin, minkälaista viljelyä haluan jatkossa tehdä ja minkä voi suosiolla unohtaa ensi vuonna :D
VastaaPoistaKiitos, että muistutit syyslannoituksesta! Olin ihan unohtanut, ja olisin varmaan havahtunut siihen vasta lokakuussa. 🙈 Ja onpa kivaa, että sulla on viljelysuunnitelmat selkeytyneet, ja toivottavasti niistä ja niiden etenemisestä pääsee lukemaan sun blogista sitten. 😊
Poista