Ostetut vaatteet ja kengät 2023 osa 2/2

Luminen polku.

Tässä tekstissä kerron heinäkuusta joulukuulle olevalta ajanjaksolta vaate- ja kenkäostoksistani, sekä listaan koko vuoden saldon. Vuodelle 2023 minulla ol myös hankintoihin liittyen haaste, jossa on kolme kohtaa: 

 1. Saan käyttää rahaa kenkiin ja vaatteisiin maksimissaan 400 €.
 2. Vain alusvaatteita, leggingsejä, sukkahousuja ja sukkia saa ostaa uutena.
 3. Jos ostan vaatteen, minun tulee laittaa jokin vanha vaate kiertoon.

Hajonneet juoksukengät saivat muuttamaan sääntöjä

Jouduin ostamaan uudet juoksukengät, koska vanhat juoksukenkäni olivat hajonneet kesäkuun aikana käyttökelvottomiksi. Harmittaa vähän, että en tajunnut tämän haasteeni sääntöjä tehdessä, että juoksukengät ovat se ainoa poikkeus kengissä, jotka saa ostaa uutena. Kierrätetyt juoksukengät eivät valitettavasti useinkaan ole materiaaleiltaan enää siinä kunnossa, että ne olisivat ergonomiset juoksukengät asfaltille. 

Tämän haasteeni idea oli lähinnä estää minua tekemästä mitään turhia heräteostoksia ja hankkimasta heppoisia pikamuotivaatteita. Sen ei ole tarkoitus estää hankkimasta välineitä, joiden avulla pystyy harrastamaan liikuntaa turvallisesti. Joten rukkasin hieman haastetta, ja hankin uudet juoksukengät. 😄 Toinen kohta kuuluu nyt näin: 

"Uutena saa ostaa vain tuotteita, joissa kierrätetty tuntuisi epähygieeniseltä, tai joissa kierrätetty ei ole laadultaan turvallinen tai ergonominen."

Tällöin voin ihan hyvällä omatunnolla hankkia urheiluharrastukseen välineitä, jotka ovat riittävän hyvässä kunnossa ollakseen toimivia. 

Haasteita estetiikassa

Uusia tuotteita hankkiessa koen isoksi haasteeksi sen, että kun kerta maksan paljon jostain tuotteesta, sen pitäisi olla hyvä ja lisäksi esteettisesti miellyttävä. On aikamoista duunia yrittää löytää toimivat ja hyvät juoksukengät, jotka olisivat myös nätin väriset. Tämä vaalea violetti on mielestäni siedettävä väri. Se sentään mätsää muihin ulkoiluvaatteisiini.

Fiksu kun olen, en muistanut ottaa kengistä kuvaa ennen kuin olin jo rymynnyt kenkien kera lenkkipoluilla. 😹 Joten tässäpä sitten kuva tahraisista kengistä, sekä Toscasta, joka ajatteli, että varusteiden kuvaaminen varmaan tarkoittaa myös lenkille lähtöä. Kesällä lenkkeilen mustissa vaatteissa, jolloin koiriin liittyvät varusteet ja kengät saavat olla väripilkkuja. 

Violetit lenkkarit, koira, musta paita, turkoosi koirien namipussi

Esteettistä silmääni on myös häirinnyt viileällä säällä se, että minun ja Toscan ulkoiluvarusteet ovat väreiltään ristiriidassa. 🙈 Toscalla on turkoosit valjaat, ja ne eivät näytä hyvältä minun punasävyisen kuoritakkini kanssa. Joten halusin hankkia ulkoilutakin, joka sointuisi koirani valjaisiin.

Musta takki olisi ollut miellyttävin ja monikäyttöisin vaihtoehto, mutta se ei turvallisuusmielessä ole hyvä. Varsinkin talvella lenkkeilen pimeillä maanteillä, ja musta takki maastoutuu liian hyvin hämärään, vaikka olisi heijastimia. 

Päätin siis hankkia turkoosin tai vihreän takin. Sellainen onneksi löytyi, kun lähdin Marun (Tea and Vanity) ja Hiidenneidon (Hiidentupa) kanssa second hand -kierrokselle eräs lauantai. Takki löytyi Kierrätyskeskuksen miesten urheiluosastolta, mutta minusta vaatteilla ei ole sukupuolta. Pääasia, että ne istuvat ja näyttävät hyvältä. Tarkemmin tutkittuani huomasin, että siinä on myös erinäisten yritysten logoja tuotemerkin lisäksi. Se on varmaankin jonkinlainen sponssitakki, mutta logot eivät näy kovin hyvin, joten se ei häiritse.

Vihreä ulkoilutakki, turkoosi koirien namipussi ja turkoosit koirien valjaat.

Pysyin budjetissa

Pysyin hyvin haasteessa asettamassani 400 euron budjetissa, sillä koko vuonna rahaa meni 313,80 €. Tosin sain yhdet kalliimmat rintaliivit joululahjaksi, ja jos niiden myyntihinta laskettaisiin mukaan, olisin ylittänyt budjetin. 

Suurimman osan käyttämästäni rahasta haukkasi uutena ostetut urheiluvälineet eli lenkkarit ja kahdet urheilurintaliivit (256,90 €). Nämä ovat sellaisia tuotteita, joissa laatu eli iskunvaimennus on merkittävä osa tuotteen käytännöllisyyttä ja tarpeellisuutta. Niihin siis ihan mielellään panostaa, koska niiden avulla liikunta on mukavampaa.

Kuvittelin haastetta tehdessäni, että minun olisi helppo alittaa budjetti reippaasti, ja kaiketi 8,20 € ylijäämä sellaiseksi lasketaan. Edellisenä vuonna käytin vaate-, kenkä- ja asustehankintoihin 766,85 €. Haastebudjettini oli siis aika kunnianhimoinen. Ehkä kuvittelin sen olevan helpompi, koska en ajatellut laskea mukaan asusteita, ja koska olin hankkinut tietynlaisia perusvaatteita vuoden 2022 aikana. 🧐

Hankinnat loppuvuodesta ja koko vuoden yhteenveto

Heinäkuusta joulukuuhun olevan ajanjakson hankinnat jäivät paljon vähäisemmiksi kuin tammikuusta kesäkuulle olleen jakson. Hankin juoksukengät ja takin, ja sain lahjaksi Marlies Dekkersin rintaliivit, joista ymmärrettävästi ei ole kuvaa. Tässä siis koko vuoden hankinnat yhtenä pötkönä: 

Tammikuu

1. Treenikengät, tori.fi, 15,00 €

Helmikuu

2. Musta aluspaita eli toppi, Kierrätyskeskus, 0,90 €

3. Musta paita, Kierrätyskeskus, 4,50 €

4. Huppari Sonic-siilin kuvalla, Kierrätyskeskus, 4,50 €

Toukokuu

5. Mustat pitkävartiset kumisaappaat pihatöihin, tori.fi, 20,00 €

6. + 7. 2 kpl urheilurintaliivejä (uusia), Kesport Mäntsälä, 97,90 €

Kesäkuu

8. Musta mekko, jossa nyöritys edessä, Wanha Nalle -kirppis, 3,00 €

9. Harmaa mekko pitsikauluksella ja taskuilla, Wanha Nalle -kirppis, 5,00 €

Heinäkuu

10. Kesäjuoksukengät (uudet), XXL, 159,00 €

Lokakuu

11. Ulkoilutakki, Kierrätyskeskus, 4,00 €

Joulukuu

12. Rintaliivit, lahja, 0,00 €

Yhteensä rahaa meni 313,80 €. Täältä voit lukea alkuvuoden vaatehankinnoista.

Kiertoon lähteneet ja miksi

Hankin loppuvuodesta 2 vaatetta (kengät ja takin), ja sain lisäksi yhden vaatteen lahjana (rintaliivit), joten tässä sama määrä kiertoon lähteneitä. 

1. Juoksukengät, koska menivät rikki. Polttojätteeksi.

2. Sininen, melkein kymmenen vuotta sitten Kiinasta tilattu takki, jonka laatu ei (yllätys!) ollut niin hyvä kuin kuvissa, ja joka oli sittenkin minulle vieras väri. Laatu ei ollut ihan susipaska, joten myin takin eteenpäin.

3. Viininpunaiset korkokengät, joista toisen Tara pureskeli rikki. Olin varomattomasti jättänyt ne lattialle, kun eivät koirat olleet kertaakaan aikaisemmin pureksineet kenkiä. Polttojätetteeksi.

Yhteenveto ja haaste vuodelle 2024

Ostin itselleni 11 vaatetta tai kenkäparia, joista 3 oli sellaisia, että ostin ne siksi, että ne ovat kauniita ja tyylikkäitä. Kaikki muut vaatteet olivat käyttövaatteita, joissa painavampi syy oli se, että tarvitsin niitä jonkin asian hoitamiseen. Esimerkkejä näistä ovat kuntosalilla käytettävä huppari, kumisaappaat ja ulkoilutakki. 

Halusin haastaa itseni hankkimaan vain kierrätettyjä vaatteita, eikä se ollut täysin järkevää. On myös paljon yrityksiä, jotka tuottavat eettisesti ja kestävästi tehtyjä vaatteita, ja niitä voi ihan hyvin hankkia harkitusti ja tarpeeseen. Laadukas tuote myös kestää vuosia, toisin kuin vähän jo nuhjaantuneena ostettu kierrätetty halpaketjun toppi.

Tänä vuonna pyrin pitämään budjetin edelleen pienenä, ja pyrin ostamaan laadukkaita ja ensisijaisesti käytettyjä tuotteita. Minulla on seuraavat haasteet: 

1. Budjetti vuodelle 2024 on nyt 600 €, mutta siihen lasketaan myös asusteet ja korut. Sen sijaan siihen ei lasketa urheiluvälineitä, kuten esimerkiksi sukelluspukua.

2. Minun tulee myös edelleen laittaa jotakin kiertoon, jos hankin jonkin vaatteen, kenkäparin tai asusteen. Koruja tämä sääntö ei koske.


Olen aloittanut vaatehankintojeni seuraamisen Enin (Keep Changing Colours) inspiroimana, joka on tehnyt seurantaa jo useamman vuoden. Vaateseurantaa on tehnyt myös Maru (Tea and Vanity), jonka julkaisee oman yhteenvetonsa tammikuun aikana.

Onko sinulla suunnitelmia seurata vaatehankintojasi? Tai oletko yrittänyt kannustaa itseäsi ostamaan ekologisesti vaatteita?

Kommentit

 1. Tällainen haaste olisi kyllä hyödyllinen ja kannustaisi pohtimaan omaa kulutusta. Hanki jotain - hävitä jotain -periaate olisi hyvä alku omalle kohdalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosi hauskaa, jos päädyt pitämään kirjaa vaatehankinnoistasi, ja raportoit ne sitten blogissasi!

   Poista
 2. Nämä on aina hyviä pohdintoja ja mielenkiintoista, kun on vuoden päätteeksi jotain mustaa valkoisella. Olen myös noudattanut tuota "kun ostat jotain, laitat jotain kierrätykseen" -menetelmää äitini opettamana, mutta mulla ei ole mitään hajua, paljonko käytän mihinkin henkintoihin per vuosi. Perustinpa juuri Excelin seuratakseni tämän vuoden vaatekuluja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Olisi sitten kiva lukea, mitä ajatuksia sulla herää kirjanpidosta. 😄

   Poista

Lähetä kommentti