Valitse kengät kävelytyylisi mukaan: vältyt vaurioilta

Tänään kirjoittelen asiasta, josta sain ahaa-elämyksen viikonloppuna. Olen tuskastellut pandemiasta lähtien sen kanssa, että kalliilla hankkimani kävelykengät eivät olekaan hyviä kävelyyn. Tajusin viimeinkin, mistä se johtuu: kenkiä ei ole suunniteltu sellaiselle kävelytyylille, joka minulla on.

Mitä tarkoittaa kävelytyyli?

Kävelytyyli tarkoittaa tapaa, jolla kävelee eli ottaa askeleita. Tapoja on monenlaisia: joidenkin päkiä rullaa mukana paljon, toisten jalkapohja pysyy enemmän kiinni maassa. Jotkut ponnistavat jäntevästi taakse jääneellä jalalla eteenpäin, toiset kulkevat vähemmän dynaamisesti. Nämä voivat vaikuttaa siihen, että kävelyyn tarkoitetut kengät eivät olekaan mukavat.

Vääränlaiset kengät menevät rikki ja sattuvat

Askeltamisen tapa vaikuttaa siihen, millaiset kengät ovat sinulle hyvät. Jos kengät ovat vääränlaiset, saatat tajuamattasi rikkoa kenkiä nopeammin, tai jopa aiheuttaa itsellesi kipua ja vammoja. Näin on käynyt minulle. 

Minulla on hyvin rullaava ja jäntevä askel eli kun kävelen, oikein ponnistan koko jalalla eteenpäin. Tällöin pohje sekä pakaran lihakset ovat hyvin aktiivisia, nilkkani ojentuu ja päkiäni ja varpaani työntävät painoni kohti edessä olevaa jalkaa. Alla demonstraatiokuva, mutta rehellisesti sanottuna siinä jalka ei ole aivan yhtä ojentunut kuin silloin kun harpon kadulla matkalla jonnekin. Nyt lähinnä käyskentelin kameran edessä. 😄

Nainen kävelee. Takana olevan jalan päkiä on ojentunut ja nilkka lähes suora.

Jos minulla on matalapohjaiset, jäykästä materiaalista tehdyt kengät, ne eivät jousta tarpeeksi askeleeni mukana. Tällöin ne alkavat taittua päkiän kohdalta, ja pinta alkaa mennä rikki. Kova, jäykkä materiaali painu kasaan ja tällöin se painaa myös varpaitani tai jalkapöytää. 

Nopeasti rikki menevät kengät ovat turhaa rahanmenoa

Esimerkiksi tässä vanhassa tuunauspäivityksessä olleet kengät rikkoutuivat alle kolmessa kuukaudessa, koska niissä oli kova pintamateriaali. Materiaali murtui ja rikkoutuessaan kova terävä reuna painui suoraan pikkuvarpaaseeni. Se oli todella kivuliasta, ja onnuin jalkaa pari päivää. Tajusin vasta tänään, että syy oli yhteensopimattomuus kävelytyylini ja kengän välillä. 

Tähän asti olin vain ajatellut, että onpas jotkut kengät olleet ikäviä, ja ne eivät varmaan vain istu jalkaani tarpeeksi hyvin tai ovat olleet heppoisesta materiaalista tehtyjä. 🙈

Tässä tapausesimerkissä noin 100 euron kengät muuttuivat aivan liian nopeasti käyttökelvottomiksi. Olen myös tuskastellut viime kesänä ostamieni juoksukenkien kanssa, koska niissäkin tuntuu välillä ikävää painetta varpaissa. Ne kengät maksoivat reippaasti yli satasen. 

Millaiset kengät ovat hyvät ponnistavalle askelelle? 

Jatkossa onneksi tiedän, että matalakantaisia kenkiä ostaessani minun on valittava kenkiä, joissa on hyvin pehmeä ja joustava yläpinta, joka ei taitu tai pahimmassa tapauksessa lohkeile. Minun pitää vielä selvittää, kuinka joustava pohja on minulle hyvä valinta. Tässä toivottavasti osaa auttaa jonkin urheiluliikkeen myyjä. Jos pohja on jäykähkö, se vähentää varpaiden taittumista. Jos se on hyvin joustava, pääsen kävelemään itselleni luontaisella tavalla. Pitää selvittää, onko jälkimmäinen huono asia, ja voiko kävelytyylini olla liikaa joustavalle kengälle.

Parhaat kengät (hieman nurinkurisesti) ponnahtavalle askelelle ovat mielestäni korkokengät. Niissä kenkä on muotoiltu niin, että päkiä ja varpaat ovat luonnostaan siinä asennossa, johon ne askeleita ottaessani päätyvät. Tietysti kaikki korolliset kengät eivät ole optimaalisia: tässä on otettava huomioon koron korkeus ja muu kengän mukavuus. 

Korkokenkien mukavuus voi myös olla opittu juttu: olen käytännössä käyttänyt 15–27-vuotiaana pelkästään korollisia kenkiä. Tämän aikana askeleeni on mahdollisesti muovautunut ponnistavaksi, koska sillä kävelytyylillä pääsee liikkumaan koroilla nopeammin ja pysyy kavereiden kanssa samassa tahdissa. Ja nyt en sitten enää osaa kävellä toisella tavalla. 🤷🏼‍♀️


Oletko sinä huomannut kävelytyylillä olevan vaikutusta kenkien kulumiseen tai rikkoutumiseen?

Kommentit

  1. Mulle aina pyöritellään päätä kun laitan Conssit jalkaan jos pitää jaksaa kävellä pitkiä matkoja ja haastavia maastoja. "Sulla on jalat kipee kilometrin päässä, älä sit valita:)))" on tosi yleinen, ja aina saa kuulla miten kunnon pohjalla ja varrella olevat vaelluskengät olisi ollut paljon parempi valinta. Kai mun lyhyille askelille Conssit on täydelliset sitten, koska niissä ei kipeydy jalat ikinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taasen Converse ei tunnu yhtään mukavalta jalassa, kun musta tuntuu, että se pohja on liian ohut. 😄 Hauska huomata, miten erilaisia ihmiset tai niiden tassut on. Ja tosi hienoa, että oot löytänyt itselle kengät, jotka toimii pitkillä matkoilla tosi hyvin!

      Poista
  2. Todellakin oon huomannut tämän - etenkin jossain tietyissä kengissä nopeasti rikkoontuvista sukista, kipeytyneistä varpaista ja kävelyn jälkeisestä kipeästä alaselästä. Sinänsä hassua, että kaikista parhaat kenkäni kävelyyn tuntuvat olevan tällä hetkellä eräät suhteellisen halvat platform-popot, ehkä niissä on vaan itselle optimaalinen tuki sattunut jakautumaan just oikein :D
    Jotenkin olen olettanut, että esimerkiksi mahdollisimman matalat kengät olisivat aina parhaat mahdolliset kävellä, mutta näin ei ole, vaan tarvitsen myös itse jalalleni paljon enemmän tukea. Pohjallisilla onnistuin myös tukemaan eräät juoksukenkäni paremmin toimiviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, jalan tarvitsema tuki on olennainen osa kenkien toimivuutta. Onpa hyvä, että sait fiksattua juoksukengät paremmiksi pohjallisilla! 😊

      Poista

Lähetä kommentti