Vuosi ilman hormonaalista ehkäisyä (osa 3)

Olen nyt ollut hieman päälle vuoden ilman hormonaalista ehkäisyä, ja näin muutokset, sille asetetut toiveet ja odotukset ovat kohdanneet. 

Nainen katsomassa kaukaisuuteen.

Toiveet ja odotukset

Luovuin hormonaalisesta ehkäisystä kahdesta syystä. Toinen oli se, että verenpaineeni oli normaalin ylärajoilla. Toinen oli se, että ihoni oli jatkuvasti hirvittävän kuiva, samoin limakalvot. Olin käyttänyt hormonaalista ehkäisyä yli kymmenen vuotta, josta varmaan viimeiset seitsemän vuotta käyttänyt samaa tuotetta. Kyse oli ehkäisypilleristä, jonka haittavaikutuksia oli verenpaineen kohoaminen, ja harvinaisia oireita olivat erilaiset ihottumat. 

Lääkärin kanssa olin keskustellut, että koska ehkäisypillerin tarkoitus oli ollut ehkäisyn lisäksi vähentää näppylöitä iholla, se voi vaikuttaa ihon kuivuuteen ja altistaa sille, että minulla esiintyy talvikaudella erilaisia ihottumia helpommin.

Lääkäri oli ollut myös huolissaan siitä, että verenpaineeni oli juuri ja juuri toivotun verenpaineen rajalla (135/85). Satuin vähän aikaa sitten selailemaan Kunto Plus -lehtiä, ja siellä kerrottiin, että joka kolmannella työikäisellä naisella on korkea verenpaine. Kyse oli suomalaisista, joilla korkea verenpaine on jonkinlainen kansantauti. Korkea verenpaine ei näy muuten kuin mittaamalla, joten jokaisen kannattaisi tarkistaa se välillä. Varsinkin naisten, jotka käyttävät korkealle verenpaineelle altistavaa ehkäisyä, kannattaisi tsekata verenpaine.

Toivoin siis, että hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen alentaisi verenpainettani ja vähentäisi ihoni talvikauden kuivuutta. Näiden lisäksi oletin, että ihoon alkaa ilmestyä enemmän finnejä, sekä saisin muitakin fysiologisia reaktioita, jotka muistuttavat teini-iän alkua.

Mitä sitten kävi

Olen raportoinut vaikutuksia kahdessa aikaisemmassa postauksessa. Ensimmäisen kirjoitin noin kolme kuukautta kokeilun alettua. Toinen postaus on kirjoitettu yhdeksän kuukauden kohdalla. Tässä kuitenkin tiivistelmä: 

Varsinkin alkuvaiheessa näppyjä tuntui olevan enemmän, mutta kaikki on suhteellista. Olin tottunut melkein virheettömään ihoon, joten muutamakin finni tuntui paljolta. Näppyjä on nyt vuoden jälkeen vähemmän naamassa, mutta siihen voi vaikuttaa myös vuodenaika. Talvella ihoni on erittäin kuiva, joten finnejäkin on vähemmän kuin kesällä. Tämän kokeiluni hurjin hormoniheilunta taisi osua juuri kesälle. 

Ihoni ei siis ole muuttunut kosteustasapainoltaan keskiverroksi (normaaliksi), vaan se on edelleen kuiva, tai ainakin hyvin pintakuiva. En koe, että myöskään limakalvojen suhteen olisi tapahtunut mitään suuria muutoksia. Toiveeni vähemmän kuivasta ihosta ei siis toteutunut.

Sen sijaan verenpaineeni on laskenut selvästi. Tietysti tässä on ollut muitakin isoja muuttujia, kuten koirien hankkiminen. Niiden seurauksena lenkkeilen nykyisin kantakaupungin sijaan maaseudun rauhassa. En ole ihan varma, lasketaanko pellot ja muiden ihmisten tonteilla kasvavat puut luontokokemukseksi, mutta on se varmaan vähemmän hektinen kuin kaupunkimaasto. Luonnossa liikkuminen siis vähentää stressiä tutkitusti. Stressin väheneminen taasen on yhteydessä matalampaan verenpaineeseen.

Aikaisemmin verenpaineeni oli noin 137/82 eli yläpaine oli jo hieman yli lääkärin minulle antaman maksimirajan. Nyt se näyttäisi olevan suurin piirtein 126/75 eli merkittävästi parempi. 

Korkea verenpaine vahingoittaa valtimoita ja altistaa sydäninfarkteille ja aivohalvauksille. Se on salakavala, koska korkeaa verenpainetta ei näe päällepäin, ennen kuin alkaa olla jo myöhäistä. En todellakaan itse tykkää mitata verenpainetta, mutta se on oman terveyden ja elinajan kannalta järkevää.

Lisätietoa verenpaineesta ja sen mittaamisesta löytyy esimerkiksi Terveyskirjaston sivuilta


Onko sinulla ollut suunnitelmissa lopettaa hormonaalinen ehkäisy, esimerkiksi juuri terveyssyistä?

Kommentit